Halvparten av nordmenns reiseskader er sykdom

I fjor ble det meldt inn rundt 350 000 reiseskader til norske forsikringsselskap, viser tall fra Finans Norge. Det kostet to milliarder kroner, og nesten halvparten var knyttet til sykdom. Nå kommer sommerrushet.

Halvparten av skadene nordmenn melder til forsikringsselskapene er knyttet til sykdom. Foto: iStock.

– Det er ganske store tall og viser at ting skjer plutselig og uventet. Ingen vet når de kan bli syke eller utsatt for ulykker i fremmede strøk, sier skadesjef på reise i Frende Forsikring, Petter Lassen. Han bekrefter at reisesykdom er de desidert dyreste skadene.

– Vi i Frende så i 2018 flere skader knyttet til sykdom eller ulykke på reise som kom på over 500 000 kroner. Et opphold på sykehus i utlandet kan bli ekstremt dyrt uten forsikring. Det samme kan transporten hjem, sier han.

Dette skjer oftest
– De hyppigste diagnosene er magesjau, ørebetennelse, hudproblemer og halsbetennelse. Flyturen, temperaturforskjeller, mindre søvn og annen bakterieflora er faktorer som kan påvirke helsetilstanden, sier Gry Monica Hellevik hos alarmsentralen Falck Global Assistance.

Dette er feriediagnoser som kan ramme hvem som helst. De store utgiftene til reisesyke er likevel oftest knyttet til forverring av alvorlig sykdom du allerede har.

– Det er da regningen virkelig skyter i været, sier Lassen. Han forteller at kvaliteten på sykehus i utlandet kan variere mye fra land til land, og at sykehusoppholdet er utfordrende for mange.

– Helsevesenet i utlandet fungerer gjerne på en annen måte, språket er annerledes og det samme er kulturen. Det kan forverre situasjonen ytterligere. Ikke tenk at «det skjer ikke meg», sier Lassen.

Slik reiser vi i sommer
35 prosent av nordmenn skal på ferie i utlandet, mens 24 prosent skal feriere hjemme. De resterende 41 prosentene har ingen planer, blir hjemme, skal jobbe eller vet ikke. Det viser en undersøkelse utført av YouGov.

Halvparten av norske reisende har fått bruk for reiseforsikringen sin. Det er flere menn enn kvinner som har fått bruk for den, viser en fersk undersøkelse fra Frende.

– Nå går vi inn i høysesongen for reiser og skademeldinger til oss. Mange reiser samtidig, det blir køer og forsinkelser, sier skadesjefen.

Folk i hovedstadsområdet melder oftest skade
Frendeundesøkelsen viser at det er de som bor i Oslo og Akershus som bruker reiseforsikringen sin mest. Der er det 56 prosent som har brukt den.

Ifølge forsikringsselskapet er skadetoppen i juli og starten av august.
– De siste årene har vi sett en økning allerede i midten av juni, en nedgang i starten av juli og så en stigning igjen, sier Petter Lassen.

I følge Frende Forsikring bruker nordmenn reiseforsikringen til:
Sykdom – 38 prosent
Forsvunnet bagasje – 29 prosent
Skade – 20 prosent
Noe ble ødelagt – 15 prosent
Annet – 14 prosent
Forsinkelse – 13 prosent
Avbestilling – 6 prosent

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *