Gratis overnatting for 20 000 bobiler

På 5 400 steder i ni europeiske land kan 20 000 bobiler overnatte gratis i 24 timer. Der kan du få unike opplevelser, men ikke regn med noen fasiliteter.

Det franske tilbudet gjennom France Passion er desidert størst i sitt slag. Foto: Knut Randem.

Gårdsbruk, håndverkere, pøbber, restauranter, produsenter, vinmakere, bryggerier og en rekke andre små næringsvirksomheter over hele Europa ønsker velkommen besøkende i bobil. Her kan du overnatte og bli i 24 timer – nesten uten forpliktelser.

De fleste plassene finnes i Frankrike der over 2 000 bønder, de fleste er vinprodusenter, stiller 10 000 plasser til rådighet for en enkel overnatting og gjerne en vinsmaking. Konseptet heter France Passion.

Tyskland er landet med nest flest verter. Der ønsker 1 140 verter velkommen. De har plass til 2 500 bobiler. Her er vertene både bryggerier, destillerier, bønder, vingårder og andre. De er organisert gjennom Landvergnügen.

Når du har betalt årsavgiften får du et hefte med informasjon om vertene, ofte en app, medlemskort og vindusmerke for å vise at du har bidratt. Illustrasjon: Landvergnügen.

Storbritannia og Irland er kanskje mindre tilgjengelig med bobil fra Norden, men om du tar turen så kan du overnatte på over 1 000 landsens pøbber, gårdsutsalg, vingårder, kafeer og museer. BritStops er samlebetegnelsen.

I Østerrike kan du overnatte hos over 400 bønder og vingårder organisert under navnet Bauerleben.

I Spania er det over 200 vingårder, restauranter, olivenoljeprodusenter og bønder som tar i mot gjester i bobil. Overbygget heter her Espana Discovery.

De sveitsiske vertene dekker ulike typer av produkter fra det lokale jordbruket og restauranter. Det finnes 50 verter som tar i mot gjester. Her heter konseptet Swiss Terroir.

Gratis i Norden
I Norden er det Sverige som har holdt på med dette konseptet lengst. SwedeStops tilbyr overnatting hos 81 vertskap med svært ulike yrkesbakgrunner.

Det er bare få år siden Danmark kom med. Pintrip kan allerede nå tilby 305 verter med plass for inntil tre bobiler hos hver vert.

Årets nyhet finner vi i Norge. Nortrip ble lansert etter sesongstart i 2021 og byr i oppstartsåret på 60 verter. Vertene er alt fra mikrobryggerier, gartnerier, gårdsutsalg, ysterier og fjellsetre.

Slik virker det
Organisasjonene vi har omtalt over er sammen i overbygget FEFI. Der stilles det visse krav til tilbud og presentasjon av vertene. Samtidig følger de det samme settet med hovedregler, men sjekk reglene for det enkelte land eller verter for eventuelle variasjoner.

Det er gratis å overnatte hos den enkelte vert, men det forutsettes at du har kjøpt årets guide fra landets organisasjon. Den er som regel tjent inn etter første overnatting. Du vil normalt få et merke å sette i frontruta for å vise at du har betalt «inngangsbilletten» til landets verter.

Vertene i France Passion, Landvergnügen, BritStops, Bauerleben, Espana Discovery, Swiss Terroir, SwedeStops, Pintrip og Nortrip er ikke campingverter. De stiller plass til disposisjon for deg, men du må klare deg selv på alle måter. Men de ønsker deg velkommen til å kjøpe lokale produkter.

Det kan hende noen stiller toalett til disposisjon, lar deg bruke søppelkassen eller fylle vann, men hovedregelen er at du har med deg alt du trenger og tar med deg alt når du reiser. Som regel får du lov til å benytte søppelkassa, men spør før du bruker den.

Ved ankomst skal du alltid ta kontakt med vertskapet slik at de vet at du har kommet og kan vise deg hvor du kan parkere. Ta gjerne også farvel når du reiser.

Du kan få en plass i vinmarken, i hagen, foran hovedhuset eller på en parkeringsplass. Det er stor spenn mellom vertene. Foto: Knut Randem.

Vinbønder byr gjerne på gratis vinsmakinger, andre kan ha andre varer. Alle driver næring, men det er ingen kjøpetvang for deg som gjest. Likevel forventes det nok at du kjøper med deg litt grønnsaker, vin eller andre produkter som selges på stedet.

Unike opplevelser
Du vil oppleve at ikke alle skjønner eller snakker engelsk der du kommer, men la ikke det stoppe deg. Våg å være litt eventyrlysten så får du kanskje de beste ferieopplevelsene, de du husker i mange år.
Mange steder står du på gårdsplassen foran hovedhuset. Det gir deg mulighet til å oppleve folk og området på en ny måte. Ofte er du den eneste besøkende – selv midt på sommeren.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Lenker til de respektive landenes organisasjoner:
Nortip
Pintrip
Swedstop
Swiss Terroir
Espana Discovery
Bauerleben
BritStops
Landvergnügen
France Passion

Les ogsåItalia med i nettverket av land med gratis overnatting for bobiler

Del dette med andre:

  4 comments for “Gratis overnatting for 20 000 bobiler

  1. Svært interessant for oss nye bobileiere når Coronarestriksjoner oppheves.
    Finnes det et tilsvarende opplegg også i Italia?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *