Gratis overnatting på 6 100 steder for 20 000 bobiler

På over 6 100 steder i ti europeiske land kan 20 000 bobiler overnatte gratis i 24 timer. Der kan du få unike opplevelser og bli kjent med lokalbefolkningen, men ikke regn med noen fasiliteter.

Det franske tilbudet gjennom France Passion er desidert størst i sitt slag. Foto: Knut Randem.

Gårdsbruk, håndverkere, pøbber, restauranter, produsenter, vinmakere, bryggerier og en rekke andre små næringsvirksomheter over hele Europa ønsker velkommen besøkende i bobil. Her kan du overnatte og bli i 24 timer – nesten uten forpliktelser.

De fleste plassene finnes i Frankrike der over 2 100 bønder, de fleste er vinprodusenter, stiller over 10 000 plasser til rådighet for en enkel overnatting og gjerne en vinsmaking. Konseptet heter France Passion.

Tyskland er landet med nest flest verter. Der ønsker 1 400 verter velkommen. De har plass til 3 500 bobiler. Her er vertene både bryggerier, destillerier, bønder, vingårder og andre. De er organisert gjennom Landvergnügen.

Når du har betalt årsavgiften får du et hefte med informasjon om vertene, ofte en app, medlemskort og vindusmerke for å vise at du har bidratt. Illustrasjon: Landvergnügen.

Storbritannia og Irland er kanskje mindre tilgjengelig med bobil fra Norden, men om du tar turen så kan du overnatte på over 1 100 landsens pøbber, gårdsutsalg, vingårder, kafeer og museer. BritStops er samlebetegnelsen.

I Østerrike kan du overnatte hos over 500 bønder og vingårder organisert under navnet Bauerleben.

I Spania er det over 200 vingårder, restauranter, olivenoljeprodusenter og bønder som tar i mot gjester i bobil. Overbygget heter her Espana Discovery.

De sveitsiske vertene dekker ulike typer av produkter fra det lokale jordbruket og restauranter. Det finnes 50 verter som tar i mot gjester. Her heter konseptet Swiss Terroir.

Italia er det siste tilskuddet til Fefi-samarbeidet. Konseptet bygger også her på de samme prinsippene som hos de øvrige medlemmene. I Agricamper Italy har nesten 300 verter i sitt nettverk.

Gratis i Norden
I Norden er det Sverige som har holdt på med dette konseptet lengst. SwedeStops tilbyr overnatting hos 100 verter med svært ulike yrkesbakgrunner.

Etter oppstart i 2021 er Nortrip nå i sin andre hele sesong i Norge.

Det er bare få år siden Danmark kom med. Pintrip kan nå tilby over 300 verter med plass for inntil tre bobiler hos hver vert.

Norge var sist ut i Norden. Nortrip ble lansert etter sesongstart i 2021 og byr i 2023 på overnatting hos 170 verter over hele landet. Vertene er alt fra mikrobryggerier, gartnerier, gårdsutsalg, ysterier til fjellsetre.

Slik virker det
Organisasjonene vi har omtalt over er sammen i overbygget FEFI. Der stilles det visse krav til tilbud og presentasjon av vertene. Samtidig følger de det samme settet med hovedregler, men sjekk reglene for det enkelte land eller verter for eventuelle variasjoner.

Det er gratis å overnatte hos den enkelte vert, men det forutsettes at du har kjøpt årets guide fra landets organisasjon. Den er som regel tjent inn etter første overnatting. Du vil normalt få et merke å sette i frontruta for å vise at du har betalt «inngangsbilletten» til landets verter. Du kan kjøpe medlemskap direkte fra hvert lane, men både Nortrip, Pintrip og Swedestops selger medlemskap for en del av sine kollegaer i Fefi-samarbeidet.

Vertene i France Passion, Landvergnügen, BritStops, Bauerleben, Espana Discovery, Swiss Terroir, Agricamper Italy, SwedeStops, Pintrip og Nortrip er ikke campingverter. De stiller plass til disposisjon for deg, men du må klare deg selv på alle måter. Men de ønsker deg velkommen til å kjøpe lokale produkter.

Det kan hende noen stiller toalett til disposisjon, lar deg bruke søppelkassen eller fylle vann, men hovedregelen er at du har med deg alt du trenger og tar med deg alt når du reiser. Ofte får du lov til å benytte søppelkassa, men spør før du bruker den.

Ved ankomst skal du alltid ta kontakt med vertskapet slik at de vet at du har kommet og kan vise deg hvor du kan parkere. Ta gjerne også farvel når du reiser.

Du kan få en plass i vinmarken, i hagen, foran hovedhuset eller på en parkeringsplass. Det er stor spenn mellom vertene. Foto: Knut Randem.

Vinbønder byr gjerne på gratis vinsmakinger, andre kan ha andre varer. Alle driver næring, men det er ingen kjøpetvang for deg som gjest. Likevel forventes det nok at du kjøper med deg litt grønnsaker, vin eller andre produkter som selges på stedet.

Unike opplevelser
Du vil oppleve at ikke alle skjønner eller snakker et nordisk språk eller engelsk der du kommer, men la ikke det stoppe deg. Våg å være litt eventyrlysten så får du kanskje de beste ferieopplevelsene, de du husker i mange år.
Mange steder står du på gårdsplassen foran hovedhuset. Det gir deg mulighet til å oppleve folk og området på en ny måte. Ofte er du den eneste besøkende – selv midt på sommeren.

Det finnes flere slike nettverk, men vi har her kun omtalt de nettverkene som er med i det internasjonale nettverket.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Lenker til de respektive landenes organisasjoner:
Nortip
Pintrip
Swedstop
Swiss Terroir
Espana Discovery
Bauerleben
BritStops
Landvergnügen
France Passion
Agricamper Italy

Del dette med andre:

  5 comments for “Gratis overnatting på 6 100 steder for 20 000 bobiler

  1. Hvor gratis kan diskuteres da du må kjøpe medlemskap i hvert land og de fleste har noe de gjerne vil selge.

    • Et NorTrip-medlemskap koster noen få hundrelapper i året, og da kan du besøke og parkere hos 170 verter i hele Norge uten å betale noe ekstra. Så jo, jeg vil påstå at det er omtrent gratis. Det er omtrent hva det koster for én eller kanskje maks 2 overnattinger på en campingplass, muligens 3 netter på en bobilparkering, og er i så måte for småpenger å regne gjennom et helt år. Jeg innrømmer gjerne at jeg ikke har fått brukt medlemsskapet mitt de to årene jeg har vært medlem, men det er helt og holdent min egen feil.

      Selvfølgelig ønsker vertene at vi som besøker dem legger igjen litt penger på selvproduserte varer, men det er som sagt ingen kjøpetvang. Hvordan ser du for deg bobilferien egentlig, skal du fri-/villcampe hver eneste natt, ta med alt av mat og drikke hjemmefra, og ikke legge igjen en eneste krone på ferieturen din..? Da er det ikke rart at vi bobilturister blir uglesett, hvis det er inntrykket folk sitter igjen med…

  2. Frankrike har utover dette godt over 1200-1400 gratis bobilparkeringer og tømmestasjoner som tilbys gratis til bobilfolket. Dette er tilbud som er tilrettelagt fra kommuner som ser nytten av å trekke kunder inn til småbyer og tettsteder.
    Noen av dem tilbyr også gratis strøm, vann og tømmemuligheter.

    De er også lagt til rette fra andre frivillige lag/organisasjoner, private og næringsdrivende.

  3. Tilbudet er fint, men annerledes enn Park4night appen. La de utfylle hverandre. Vi har benyttet tømmedtasjoner vist på vår Garmin gps. Så har vi den og min mobil sin Google maps mens vi kjører. Når vi nærmer oss bestemmelsesstedet er det å lese anbefalinger og advarsler. Det har gitt oss en unik reise.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *