Gjett hvem som stresser mest i trafikken

Bilførere over 60 år er de roligste trafikantene, men også i denne aldersgruppen er over halvparten hissige eller stresser når de kjører bil.

Sjåfører er ofte hissige og stresset når de kjører bil. Urovekkende, advarer forsikringsbransjen. Foto: Pixabay.

Det blir ingen premie til den som gjetter at tålmodighet i trafikken er omvendt proposjonal med alderen, men den gjennomsnittlige hissigheten er høy i alle aldersgrupper. Det er YouGove som har gjennomført undersøkelsen for Frende forsikring. Resultatene presenteres i en pressemelding.

Blir du noen ganger hissig eller stresser når du kjører bil? Så mange svarte ja og av-og-til:

18-29 år: 84 %
30-39 år: 80 %
40-49 år: 70 %
50-59 år: 64 %
60+: 55 %

– Jo mer du stresser, jo større er sjansen for å havne i en ulykke. Ro ned, sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring. Han synes det er urovekkende at 84 prosent i aldersgruppen 18-29 år svarer at de stresser og er hissige i trafikken.

– Når du er hissig er det et uttrykk for en adferd som ikke er helt bra i trafikken. Det kan føre til dårlige beslutninger. For eksempel at du kjører i situasjoner der du burde vente, eller at du kjører for fort etter føre- eller trafikkforholdene, sier seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen.

Ekstra farlig på nullføre
En fjerdedel av ulykker med personbil der unge under 24 år er involvert, er eneulykker. Dette er typisk utforkjøringer. Tallene kommer fra Finans Norges skadestatistikk fra 2017 og 2018.

– Eneulykker skyldes ofte at bilen har litt for høy fart, for eksempel i en sving. Er du stresset og uerfaren i trafikken er det lett for å tråkke litt for hardt på gassen, mener Ytre-Hauge.

– Årsakene til slike ulykker er sammensatte. Menneskelige feil er en del av det og handler ofte om feilvurderinger eller manglende kompetanse, sier Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.

Bil + mobil = krasj
Statistikk fra forsikringsbransjen viser at 20 prosent av ulykkene i den yngste aldersgruppen er påkjørsler bakfra. Mobilen får skylda.

– Påkjørsler bakfra er mest utbredt blant de yngste. Dette har sammenheng med manglende erfaring i kombinasjon med dårlig oppmerksomhet. Stress og hissighet gjør ikke dette noe bedre, sier Bård Morten Johansen.

Frende-undersøkelsen viser at vi blir stadig mer rolig i trafikken med alderen. Det er seniorene som stresser minst.

– 55 prosent av de over 60 sier at de er hissig eller stresset innimellom når de kjører bil. Det er 30 prosent mindre enn for de yngste. Det kan tyde på at du blir roligere og mer avbalansert i trafikken jo mer erfaren du blir som sjåfør, sier Ytre-Hauge.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *