Gasstoalett i bobilene?

I modellåret 2013 var en av de store nyhetene at Cabby lanserte et forbrenningstoalett i en campingvogn. Løsningen vakte internasjonal oppmerksomhet under Caravan salon i Düsseldorf tidligere i høst. Der fikk det norskutviklede produktet en innovasjonspris.

– Der fikk Cabby Caravan AB tildelt førsteprisen for god innovasjon ved å være den første caravanprodusent som har tilpasset sine vogner for forbrenningstoalett, forteller Gunhild Sjøvik Frøystad, daglig leder i Sirius Eco Group AS i Midsund til Romsdals budstikke.

Det er det gassdrevne forbrenningstoalettett Cindrella bedriften nå håper har fått sitt internasjonale gjennombrudd. Dette skal være det første forbrenningstoalettet tilpasset campingvogner. Nå arbeider Frøystad med å skaffe nye markeder for sitt produkt. Da er bobiler et svært nærliggende satsningsområde.

Gasstoalettet kan benyttes av opptil 12 personer og bør i tilfelle duge for de fleste bobiler. En måneds ”forbruk” skal resultere i en kopp aske per person.
Konseptet fungerer slik at du åpner lokket og legger ned en pose som ligner et stort kaffefilter i fasong, gjør dine forretninger, lukker lokket og trykker på en knapp. Da slippes posen ned i det nederste kammeret hvor gassvarme på 600 grader forbrenner avfallet på et øyeblikk. Prosessen skal være helt luktfri. Asken er like ren som annen aske og kan eventuelt benyttes som jordforbedring. Se produsentens egen video lenger ned på siden.

Om og når dette blir et produkt for bobiler er det for tidlig å si noe om. Bobilverden gjetter at prisen på disse toalettene i større serier vil være avgjørende for om bobilbransjen tar i bruk denne løsningen. Driftssikkerheten må også veie sterkt.

Utviklingen av gasstoalettet er støttet av Innovasjon Norge og Forskningsrådet. Det to-årige utviklingsprosjektet ble gjennomført hos produsenten Ecotech AS på Furuflaten i Troms.

Produsentens video:

http://www.youtube.com/watch?v=39Q6teBv6KU

Del dette med andre:

  2 comments for “Gasstoalett i bobilene?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *