«Gå på vannet» på rasteplass på Helgeland

I serien spektakulære rasteplasser langs Nasjonale turistveger åpner Statens vegvesen denne uka installasjonen «Gå på vannet».

Trælvikosen rasteplass med hoppesteiner i fjæra. Snøhetta v/landskapsarkitekt Thea Kvamme Hartmann. Foto: Lars Grimsby

Torsdag 9. juni kl 16 åpnes den nye installasjonen på Trælvikosen rasteplass på søndre Helgeland. Her tar 55 stegasteiner besøkeren tørrskodd over sandstranden før høyvannet overtar.

Tidevannsprosjektet på nye Trælvikosen rasteplass er en presis og horisontal linje av rektangulære steiner som er lagt ut over sandbunnen mot en holme og utsikten mot Torghatten. Steinene er fullt synlige ved lavvann og helt borte ved høyvann.

Du skal ikke bli sittende på skjæret uten å følge med på tidevannet om du vil tørrskodd tilbake. Foto: Lars Grimsby

Foruten stegasteinene består rasteplassen av en nylagt gruset parkeringsplass, bord og benker og en sti ned til stranden med stegasteinene.

Snøhettas intensjon med tidevannsinstallasjonen er å markere den langsomme og skiftende naturen:
– Når havet trekker seg tilbake kommer den vakre sandbunnen fram med sine små spor fra fjæremark og snegler sammen med runde steiner i alle slags formasjoner, forteller Thea Kvamme Hartmann på Snøhetta i en pressemelding.

Trælvikosen rasteplass er også pusset opp som rasteplass. Foto: Lars Grimsby

Noe annet blir det når tidevannet renner inn:
– Da skifter bildet og det samme gjør opplevelsen av landskapsrommet. Det går fort, samtidig som tiden føles å stå stille når vannet stiger millimeter for millimeter, forteller landskapsarkitekt Hartmann.

Å etablere en sti av 55 tunge steiner i stadig stigende og synkende vannmasser krever god planlegging med tidevannstabellen som rettesnor, forteller Idar Flostrand i entreprenørfirmaet OK Kristoffersen:
-Det varierte med vær og vind, men vi fikk til rundt fire timer effektiv jobbing om gangen før flovannet jaget oss på land igjen, sier han.

Eilif Trælnes, ordfører i Brønnøy ser på den nye rasteplassen med sine kvaliteter med glede:
– Nasjonale turistveger med sine prosjekter er viktige da de setter Sør-Helgelandsregionen på kartet både nasjonalt og internasjonalt.
-Dessuten er folk nysgjerrige på Trælvikosen; hvem har ikke lyst til å gå på vannet? spør Trælnes.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

  2 comments for “«Gå på vannet» på rasteplass på Helgeland

  1. Dette er den mest idiotiske pengesløsing jeg har sett av Vegvesenet, de har laget en liten plass med plass for max 2 personbiler med innkjøring rett inn på rv 17 i 80 sonen.
    Jeg vet ikke hvem som har prosjektert og tegnet dette men det må være lov å bruke hodet når man skal bruke så mye penger, det har vært bedre at de har asfaltert veiene i bindal som er helt utslitt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *