Fylkene der flest har møtt vilt på veiene

Mer enn 9000 dyr er påkjørt i trafikken de to siste årene, men et fylke troner på toppen.

Følg med nå om høsten i utsatte områder. Viltet kommer gjerne brått på ut i veibanen. Foto: Pixabay.

– Hvis du kjører i områder hvor det er skiltet om vilt må du ta det på alvor. Skiltingen er basert på kunnskap om hvor dyrene befinner seg. Det er gjort sammen med viltnemda og lokale, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge om tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Mange hjortedyr akkurat nå
I en fersk undersøkelse fra Frende sier halvparten av de 1007 spurte at de er redde for å møte på vilt eller andre dyr når de kjører eller sitter på i bil. Like mange sier at de har møtt vilt på veien. Undersøkelsen er gjennomført av Norstat.

I Nordland oppgir hele 79 prosent at de har møtt vilt i trafikken. Det er et sprang ned til Vestfold og Telemark der 61 prosent har møtt vilt. Tett bak følger Møre og Romsdal og Innlandet med 58 prosent og Troms og Finnmark med 57 prosent.

I de øvrige fylkene har mellom 44 og 52 prosent møtt vilt i trafikken. Mange har også en frykt for å møte dyr i trafikken – enten det er første gang eller gjentatt.

– Akkurat nå er det hjortedyr som er mest i bevegelse. Dyrene kommer ofte brått på og med stor fart ut i veibanen, sier daglig leder i Trafikksikkerhetsforeningen, Geirr Tangstad-Holdal.

– Du bør være ekstra oppmerksom når du er ute på veien når det er grålysning om morgenen eller i skumringen på kvelden, sier han.

Senk farten i utsatte områder
– Det krever mer av deg som sjåfør når du kjører på strekninger der det kan være vilt i veien. Senk farten og følg godt med i terrenget på siden, sier Ytre-Hauge.

Tangstad-Holdal i Trafikksikkerhetsforeningen er enig.
– Du må søke med blikket i sideterrenget og se etter spor eller tegn på at det kan være dyr i området. Du må være klar til å bråbremse om nødvendig, sier han.

– Litt lavere fart kan være forskjellen på om du klarer å stoppe og ikke. Eller om det blir en svært alvorlig ulykke eller en mindre alvorlig smell. De fleste kjører på fartsgrensen, men hvis du er i et område med mye vilt tjener du mye på å ligge noen kilometer under. Det kan utgjøre veldig mange meter i reaksjons- og bremselengde, sier Roger Ytre-Hauge.

Bruk langlysene hyppig
Dyrene kan stå i veibanen, eller komme plutselig ut i veien. Du må være på vakt.

– Du får ikke tid å reagere. Noen bøyer av og løper på siden av veien før de plutselig krysser. Det kan også være en familie på tur over veien, sier fagsjefen.

Hyppig bruk av langlys er et annet nyttig tips.
– Bruk dem mest mulig. Selvsagt ikke når du har biler som kommer mot deg, men få dem på når du er alene og motgående trafikk har sust fordi, sier Ytre-Hauge.

Meld fra – hver gang!
Hvis du først havner i en viltulykke må du melde fra, selv om du tror det gikk bra med dyret.

– Dyret skal ikke lide, og du har plikt til å si ifra til politiet. Du kan få redusert utbetaling på forsikringen og bonustap på bilen din hvis du ikke rapporterer det som har skjedd. Viltnemnda må også vite nøyaktig hvor det skjedde.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

  1 comment for “Fylkene der flest har møtt vilt på veiene

  1. Kommuner, trafikkstasjoner og flere bilverkstader har gule merkebånd som kan festes til brøytestenger, gjerdestolper eller annet der viltpåkjørsel har skjedd. Slike bør ligge i bilen. Etter at du har varslet Politiet eller viltnemda vil de vanligvis la deg kjøre videre når du har festet et slikt bånd på stedet. Hvis du ikke har slikt bånd, må du vanligvis vente til de kommer for å kunne påvise stedet uhellet skjedde. Årsaken er at de så raskt som mulig skal kunne finne og eventuelt avlive skadede dyr som lider.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *