Frykter juleulykkene, ber trafikantene om hjelp

UP, Vegvesenet og Trygg Trafikk er bekymret foran juletrafikken. Sist helg omkom to på norske veier. – Planlegg turen godt og bruk tida som trengs. Kom deg trygt fram og tilbake, er oppfordringen.

Vinter kan være krevende for alle trafikanter langs veiene. Foto: Bård Asle Nordbø.

Hvert år skjer tre dødsulykker og over 80 ulykker med personskader i juletrafikken. Høy fart og forbikjøringer som skaper farlige situasjoner, er gjengangere.

– Alle må bidra
– Det har vært et krevende år for trafikksikkerheten. Alt for mange har mistet noen de er glade i. 80 personer døde i trafikken i fjor. Nå er vi allerede langt over 100, sier Jan Johansen, direktør i Trygg Trafikk.

Så langt i år har 115 personer omkommet på norske veier, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Sammen med landets fylkeskommuner står Utrykningspolitiet, Statens vegvesen og Trygg Trafikk bak et krafttak mot juleulykkene med fokus på oppmerksomhet.

– Vi skal gjøre vårt. Men trafikantene sitter på nøkkelen. Det handler om å begrense risiko og ta trygge valg. Trafikken er et samspill og alle er avhengig av at alle bidrar med sitt, sier vegdirektør Ingrid Dahl Hovland.

– Juletrafikken og desember er ei travel periode med mange som er ute på veiene. Skiftende vær, krevende føre, dårlige lysforhold og mye trafikk gjør det at til en krevende tid, sier UP-sjef Knut Smedsrud.

Stress ned
Halve Norge skal ut å reise i jula.
– Planlegg turen godt og bruk tida som trengs. Kom trygt fram, sier vegdirektøren.

Statens vegvesen holder de reisende løpende orientert om forholdene gjennom sine fem vegtrafikksentraler, på Vegvesen.no og gjennom sosiale medier og pressen.

– Våre folk er på 24/7 gjennom hele jula, lover vegdirektøren – som er overrasket over at mange har det så travelt i juletrafikken.

– Om du tilpasser farten etter forholdene og holder fartsgrensen bidrar du til en trafikksikker juletrafikk både for deg, dine og alle andre som er ute på veiene. Det er også viktig å sikre både passasjerer og last på en skikkelig måte.

Lite å spare
UP-sjef Knut Smedsrud ber reisende om å tilpasse farta etter forholdene.
– Det er bedre å komme litt senere frem enn å ikke komme frem i det hele tatt. Det er lite å vinne på forbikjøringer. Husk at risikoen for å havne i en trafikkulykke øker dramatisk ved å ha en unødvendig aggressiv kjørestil.
UP er på jobb hver dag i jule- og nyttårstiden.

Mange overvurderer hvor mye tid det er å spare på forbikjøringer på køfylte strekninger. Mange skal til hytta i Hemsedal i jula. Fra Oslo er det omkring 22 mil til hytteparadiset.

– Hvis køen går i 70 kilometer i timen hele veien og du kjører forbi 20 ganger i 100 km/t, må du ned til 70 km/t i det du kommer inn i køen igjen. Vi antar at hver forbikjøring er på 500 meter, som gjør at den totale forbikjøringsstrekningen blir 10 kilometer. Dette er et eksempel på ganske ekstrem kjøring. Men selv da sparer du kun tre minutter på 22 mil, sier UP-sjefen.

Med tett trafikk og køkjøring, som er forventet, vil mulighetene til å spare tid på en slik tur være svært begrenset.

Tekst: Redaksjonen

Les også: SMS-varsel når fjellovergangen eller veien må stenges
Les også: Bli varslet når en tunnel eller bru må stenge

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *