Frykter ferietrøbbel i utlandet

Mange frykter ferietrøbbel når de legger ut på veien. Foto: Knut Randem.

Mange frykter ferietrøbbel når de legger ut på veien. Foto: Knut Randem.

Sykdom, ran og svindel topper listen over hva nordmenn er mest redde for på utenlandsferien, viser ny undersøkelse. To av ti har selv vært utsatt for kriminalitet.

En fjerdedel av de spurte er mest engstelige for at sykdom skal skape problemer på utenlandsreisen, mens 15 prosent frykter for å bli utsatt for noe kriminelt, ifølge en undersøkelse uført av YouGov.

– På de neste plassene følger ulykker, forsinkelser som kan hindre gjennomføring av reiseruten og dårlig ferievær, sier Pia Buen, Country Manager for Novasol i Norge, som undersøkelsen er utført for.

Nesten ingen er redde for problemer knyttet til penger, veksling og valuta, og bare én av hundre frykter misforståelser som følge av språkproblemer. Men samlet sett oppgir hele 80 prosent at de engster seg for ett eller annet når ferien legges til utlandet.

– Angst og uro kan legge en unødvendig demper på feriegleden, så best mulig sikring mot ubehagelige hendelser er en viktig del av reiseplanleggingen, sier Buen.

Rekordhøye erstatninger
Utviklingen i forsikringsselskapenes reiseerstatninger viser at mange også i praksis opplever at noe går galt underveis.
– I fjor økte erstatningsutbetalingene med åtte prosent, til et rekordhøyt nivå på drøyt 2 milliarder kroner, sier Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge.

Det var særlig erstatningene knyttet til sykdom som steg. Disse utgjør nå mer enn halvparten av totalsummen. Erstatningene etter tyverier og tapt reisegods utgjorde rundt 300 millioner.

– Noe av forklaringen på de høye erstatningene er nok at nordmenn reiser mer og lenger enn før. Samtidig er det stadig flere som passer på å ha en gyldig reiseforsikring, sier Neverdal.

Risikoen kan dempes
I Novasols undersøkelse svarer to av ti at de selv har blitt utsatt for ran, svindel, fysiske trusler eller annen kriminalitet på ferie i utlandet.
– Å ta fornuftige forholdsregler demper risikoen for slike opplevelser betraktelig. Ved å være forsiktig med alkohol og ikke bære synlige verdigjenstander unngår man å fremstå som et lett bytte. I storbyer er det ellers lurt å unngå avsides steder, særlig nattestid, sier Pia Buen.

For å unngå tyveri anbefaler hun å oppbevare lommeboken slik at den er vanskeligst mulig å nappe til seg, og la være å gå rundt med store pengebeløp.
– Badestrender, flyplasser, stasjonsområder og markeder er yndede tilholdssteder for lommetyver, så her er det ekstra viktig å passe godt på.

(fra pressemelding)

Del dette med andre:

  1 comment for “Frykter ferietrøbbel i utlandet

  1. Jau Jau. Nå har vi kjørt bobil til Balkan (Kroatia / Montenegro), Italia, Spania og Portugal siden 2003 og (bank i bordet) aldri vært i nærheten av noe skummelt.
    Men insektstikk i øyeregion har medført legebesøk, lungebetennelse likedan. Men med Europeisk helsetrygdkort har vi bestandig med oss, og legeutgifter har dermed vært minimale.
    Biluhell, verkstedbesøk? Ja da. Kjøleskapet sviktet en gang, men ble raskt fikset på et bobilverksted. Fikk beløpet refundert på garanti hos forhandler etter vi kom heim.
    Steinsprut på frontruta også. Den fikk vi skiftet hos Hymer i Bad Waldsee. Måtte legge ut, men Hymer var behjelpelig og sendte kvitteringer for rute og hotellovernatting til NAF forsikring. Pengene (minus egenandel) var på min konto etter fire dager.
    Så utenlandsturer med bobil kan trygt anbelfales. Vi har ingen alarm eller andre duppeditter bortsett fra røkalarm. Men vi overnatter kun på stellplasser og campingplasser, aldri på rasteplasser sør for Dovre.
    Til alle som enda ikke har lagt i vei: God tur til Adriatehavet / Middelhavet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *