Frykter at folk skal klumpe seg sammen i sommer

Både Lofoten, Telemarkskanalen og Geiranger pekes ut som potensielt populære reisemål denne sommeren. Organisasjonen Norsk Friluftsliv frykter stor slitasje på naturen.

Norsk Friluftsliv er bekymret over høyt trykk på populære turistperler i sommer. Foto: Eivind Haugstad Kleiven/DNT.

Det er en undersøkelse foretatt av Ipsos som viser at hver tiende nordmann tenker å besøke Lofoten i sommer. Også Telemarkskanalen og Geiranger troner høyt blant nordmenns foretrukne feriemål. Henholdsvis 300 000 og 255 000 vil sannsynligvis besøke disse stedene i sommer.

– Det er flott at mange ønsker å komme seg ut og oppleve den vakre naturen vi har her i Norge. Men om alle skal presse seg sammen i samme turområde i en kort sommersesong, har både vi og naturen et problem, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal i en pressemelding.

Norsk Friluftsliv har i flere år uttrykt bekymring for at økende turisme skaper et stort press på norsk natur.

– Flere folk på samme tursted betyr dessverre også mer forsøpling og slitasje. Dersom nær en halv million nordmenn tenker å besøke Lofoten i sommerferien sin, kan dette får store konsekvenser, advarer Heimdal.

Vil spre trafikken
Han mener noe av det viktigste man kan gjøre nå er å prøve å spre sommertrafikken.

–  Norge er et langstrakt land med utrolig mange flotte naturperler. Vi håper folk tør å tenke alternativt når de planlegger ferien, slik at vi unngår et unødig trykk og slitasje på de mest kjente reisemålene, sier Lasse Heimdal.

Han minner om at alle som ferdes i norsk natur, og dermed benytter seg av allemannsretten, skal forholde seg til prinsippet om sporløs ferdsel.
– Husk at alt du tar med deg på tur, skal du også ta med deg hjem igjen, sier Heimdal.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *