Frukt og bær på bobilgrillen

Jordbær-wok. Foto: Weber.

For varm og svett til å lage mat? Ingenting som frister? Med disse enkle oppskriftene unngår du mye kjøkkentid, samtidig som du kan nyte en kombinasjon av det beste sommeren har å by på – nemlig frukt, bær og smaken av grill!

Vi er fullt klar over at temperaturene i Norge har vært svært ulike de siste ukene, men snart kommer sommeren til hele landet. Da kan det være godt å ha noen ideer til hva du kan grille når du er på bobiltur. Disse oppskriftene har vi fått av Weber, men de kan nok brukes på aller griller. Vi har ikke prøvd noen av dem, men det høres unektelig godt ut.

GRILLET ANANAS MED KANELRUB OG GRILLEDE MARSHMALLOW
Forberedelse: 20 min
Tilberedning: 8 min
Vanskelighetsgrad: Enkel
Utstyr: 8 grillspyd
Grillmetode: Direkte

Ingredienser:
1 ananas
Vaniljeis

Kanelrub:
3 ss turbinado-sukker
1 ts vaniljesukker eller noen få dråper vaniljeekstrakt
½ ts malt kanel
½ ts malt kardemomme

Grillede marshmallows:
24 marshmallows
8 jordbær

Forberedelser
På kjøkkenet:
Skjær skallet av ananasen. Kutt ananasen i 8 skiver.
Bland ingrediensene til kanelruben. Strø mye rub over hver ananasskive.
Skyv marshmallows og de skyllede jordbærene på grillspydene.

Ved grillen:
Klargjør grillen for direkte varme, omtrent 180-190°C
Legg ananasskivene på grillristen, og stek over direkte varme i cirka 3 minutter på hver side.
Ta på deg hansker eller grillvotter og fjern grillristen. Bruk grilltangen og hold grillspydene over varmen én om gangen, og «rist» marshmallowsen lett til de blir litt brun. Server grillet ananas med grillspyd og en god vaniljeis.

Grillet banan med vaniljeis. Foto: Weber.

GRILLET BANAN MED VANILJEIS
Forberedelse: 15 min
Tilberedning: 15 min
Vanskelighetsgrad: Enkel
Utstyr: Bakestein med bakeplate
Grillmetode: Indirekte

Ingredienser:
4 bananer
50 g hasselnøttkjerner
Friske bringebær
Nøytral olje
Vaniljeis

Forberedelser
På kjøkkenet:
Hakk nøttene fint og skyll bærene.

Ved grillen:
Gjør grillen klar til middels/svak, indirekte varme.
Legg bananene midt på grillristen, og la dem grille helt til skallet er svar og bananen er bløt. Imens rister du hasselnøttene i en panne med litt olje.
Ta bananene og nøttene av grillen. Skjær et snitt i bananene og server dem med vaniljeis, friske bær og hakkede, ristede nøtter.

GRILLEDE NEKTARINER MED ROSMARIN OG HVIT SJOKOLADE

Grillede nektariner med rosmarin og hvit sjokolade. Foto: Weber.

Forberedelse: 15 min
Tilberedning: 15 min
Vanskelighetsgrad: Enkel
Grillmetode: Indirekte

Ingredienser:
8 modne nektariner
2 rosmarinkvister
½ dl akasiehonning
1 vaniljestang
Ca 150 g hvit sjokolade

Forberedelser
På kjøkkenet:
Skyll nektarinene, halver dem og fjern steinen. Skjær dem i båter. Skyll og tørk av rosmarinen, og trekk bladene av stilken.
Legg fruktstykkene i bunnen av kyllingholderen, dryss over med rosmarin og hell deretter akasiehonningen over. Deretter deler du vaniljestangen i to på langs og legger hver halvdel ned mellom nektarinene.
Grovhakk sjokoladen.

Ved grillen:
Gjør grillen klar til indirekte varme. Hvis du bruker en kullgrill, bruker du det som tilsvarer tre fjerdedels grillstarter med klargjorte briketter.
Sett kyllingholderen midt på grillristen, legg lokket på grillen og bak frukten mør. Dette tar omtrent 15 minutter, avhengig av hvor modne nektarinene er.
Legg deretter den hakkede sjokoladen i fordypningen i midten av holderen, og la den smelte under lokket. Hold øye med sjokoladen, og rør rundt underveis. Server med en gang. (Om du har annet utstyr så improviser med det du har.)

JORDBÆR ROMANOFF
Forberedelse: 10 min
Tilberedning: 15 min
Vanskelighetsgrad: Enkel
Utstyr: Panne til grillen
Grillmetode: Direkte

Ingredienser:
1 kurv jordbær
½ del Cointreau eller Grand Marnier
Saften av ½ appelsin
Fersk mynte

Forberedelser
På kjøkkenet:
Skyll og rens jordbærene godt.
Skyll og finhakk mynten.

Ved grillen:
Gjør først grillen klar til høy, direkte varme. Sett pannen på risten, og la den bli varm.
Hell appelsinsaften på pannen, og la den surre lett. Tilsett jordbær, og hell likøren umiddelbart over. Tenn på likøren og flamber jordbærene til flammene forsvinner.
Ta pannen av grillen. Anrett jordbærene med litt hakket mynte.

KARAMELLISERTE JORDBÆR MED HVIT SJOKOLADEPARFAIT
Forberedelse: 40 min + 180-240 min
Tilberedning: 10 min
Vanskelighetsgrad: Enkel
Grillmetode: Indirekte

Jordbær-wok. Foto: Weber.

Ingredienser:
Parfait av hvit sjokolade
4 pasteuriserte eller friske eggeplommer
50 g sukker
½ vaniljestang
2 dl pisket fløte
100 g hvit sjokolade

Karamelliserte jordbær:
800 g jordbær
2 dl vann
2 ½ dl rørsukker
3 stjerneani
1 vaniljestand

Forberedelser
På kjøkkenet:
Til isen: Flekk vaniljestangen og skrap ut kornene. Behold stangen til senere.
Pisk eggehviter, sukker og vaniljekorn til massen er hvit og tykk. Pisk deretter fløten til den er litt stiv – deretter heller du i eggemassen.
Hakk sjokoladen og tilsett dette i røren. Hell ismassen ned i formene og sett den i fryseren i minst 3-4 timer før bruk.
Vask jordbær, fjern stilken og skjær dem i fire – klar til grillen.

Ved grillen:
Klargjør grillen for direkte varme, omtrent 190 °C.
Sett wokenpannen i grillen, og la den varmes opp. Tilsett vann, sukker, stjerneanis og den flekkede vaniljestangen. Kok denne massen, og la den småkoke til massen blir sirupaktig. Fjern vaniljestangen og stjerneanisen.
Legg jordbærene i woken og vend den raskt – men forsiktig – rundt i den varme sirupen, i omtrent 1 minutt. Server umiddelbart etterpå.
Tips! Erstatt eventuelt en del av vannet med appelsinlikør eller whisky.

Grillet ananas. Foto: Weber.

HEL, GLASERT ANANAS
Forberedelse: 30 min
Tilberedning: 60 min
Vanskelighetsgrad: Enkel
Utstyr: Rotisseri
Grillmetode: Indirekte

Ingredienser:
1 ananas
Glasering
8 ss honning
1 vaniljestang
½ rød chili

Tilbehør:
Vaniljeis

Forberedelser
På kjøkkenet:
Skrell ananasen – du kan la toppen være på hvis du ønsker en flott dekorasjon.
Varm opp honningen litt. Del vaniljestangen, skrap ut frøene og bland dem med honningen. Skyll chilien og del den i to. Plasser én del i glaseringen og la blandingen stå over lav varme i 15 minutter.

Ved grillen:
Klargjør grillen for indirekte varme – omtrent 150 °C. Det er en god idé å bruke den gjenværende varmen når du er ferdig med å steke hovedretten.
Sett inn stangen med ananasen i rotisserimotoren, slå den på og lukk grillen. La ananasen steke i 45 minutter.
Deretter begynner du å pensle glaseringen på ananasen ved jevne mellomrom.
Grill i ytterligere 15 minutter. Ta ananasen av grillen og server med vaniljeis.

For avansert? Kjøp en kurv jordbær og server is til. Nyt livet og prøv en gang til når du kommer hjem…

Tekst: Redaksjonen, basert på pressemelding

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *