Nesten fritt fram for vaksinerte

Fullvaksinerte og de som har hatt covid-19 de siste seks månedene får unntak fra innreisekarantene fra og med fredag 11. juni kl. 15.

Har du fått to vaksinedoser, slipper du karantene – om testen på grensa er negativ. Foto: Knut Randem.

Det skriver regjeringen i en pressemelding og legger til at det er en forutsetning at du kan dokumentere vaksinasjon eller gjennomgått sykdom med en sikker og verifiserbar løsning med QR-kode.

Det betyr at koronasertifikatet på helsenorge.no gir enkel retur til Norge for de vaksinerte og de som har hatt korona. Koronasertifikatet skal være i aktiv drift fra 11. juni og kan allerede sees på helsenorge.no eller i app-en helsenorge.no.

Barn og unge under 18 år kan forkorte innreisekarantene med negativ PCR-test etter tre døgn.

– De som er fullvaksinert eller har hatt covid-19 de siste seks måneder, og som kan dokumentere dette på en sikker og verifiserbar måte, trenger ikke være i innreisekarantene fra og med fredag 11. juni kl. 15. De må likevel testes på grensen, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

– Regjeringen gjør disse endringene nå, fordi vaksinedekningen er økende i befolkningen og de fleste personer i risikogruppene har fått tilbudt første vaksinedose. Det vil snart være på plass et system for å kunne verifisere dokumentasjon på vaksinasjonsstatus fra EU- og EØS-området og Storbritannia, sier Høie og viser indirekte til EUs felles koronasertifikat som skal være klart i slutten av måneden.

De som ikke kan vise fram dokumentasjonen for vaksinasjon på grensen vil måtte gå i karantene.

Beskyttede som har fått første vaksinedosen for mellom 3 og 15 uker siden, må i innreisekarantene. I forrige uke gjorde regjeringen endringer i innreisekarantenereglene slik at disse kan få forkortet innreisekarantene med negativ PCR-test etter tre døgn. Det er også her en forutsetning for unntaket at personen kan dokumentere vaksinasjon med en sikker og verifiserbar løsning med QR-kode.

PS
Regjeringen fraråder fortsatt unødvendige reiser utenlands. Det kan også oppstå lange køer på grenseovergangene når reisende skal testes.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *