Fredag blir sommerens mest trafikkerte dag

Fredag 18. juni blir sannsynligvis sommerens mest trafikkerte dag. Du kan forvente kø og kaos, og har du mulighet bør du unngå å kjøre denne ettermiddagen.

Erfaringene fra sommeren 2020 viser at det er mest trafikk på veiene fredag ettermiddag og mandag morgen. Foto: Knut Opeide/Statens vegvesen.

Data fra nordmenns bilkjøring sommeren 2020 gir indikasjoner på når det er smart å kjøre denne sommeren. Sist sommer kjørte vi mest på mandager, spesielt om morgenen, etterfulgt av fredager, da trafikken var tettest om ettermiddagen.

I fjor var det omlag 20 prosent mer trafikk på fredager og mandager enn det var på lørdager og søndager. Skoleslutt markerer et høydepunkt også i trafikken.

– Sjekk Vegvesenets trafikkmeldinger på www.vegvesen.no/trafikk for informasjon om vegstrekningen du skal kjøre. Da kan du unngå overraskelser på turen, sier Nils Audun Karbø, avdelingsdirektør for trafikkstyring og beredskap i Statens vegvesen i en pressemelding. Han oppfordrer også trafikantene til å høre på radio underveis.

– Ved å lytte til radio underveis holder du deg oppdatert på meldinger om akutte hendelser som påvirker trafikken, sier Karbø.

Trafikantene kan også få trafikkinformasjon fra Statens vegvesen ved å ringe 175.

– Da kommer du til en av vegtrafikksentralene våre. Vegvesenets trafikkoperatører overvåker vegtrafikken hele døgnet, og kan til enhver tid gi informasjon om situasjonen på vegene, sier Karbø.

Vegtrafikksentralene er også på Twitter, der de deler informasjon om de viktigste hendelsene i trafikken. Følg dem gjerne.

Stress ned i sommertrafikken
Det skjer flere alvorlige ulykker i sommertrafikken enn ellers i året. I fjor omkom til sammen 27 personer i juni, juli og august.

– Vi vet at det skjer flere alvorlige trafikkulykker om sommeren. Det er perioder mye trafikk, og farten er generelt sett også høyere. Dette gir større risiko for ulykker, sier Karbø.

Han oppfordrer alle til å stresse ned og bruke tida som trengs.

Forventer mye ferietrafikk
Trafikktellinger gjort i fjor sommer viste økt trafikk på mange strekninger, men ikke på alle. Også i år skal mange nordmenn feriere i eget land.

– Vi forventer mye trafikk på veiene også denne sommeren, særlig til de typiske turistdestinasjonene. Det kan lønne seg å beregne god tid og være forberedt på kø, oppfordrer Karbø.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *