Fraråder utenlandsreiser gjennom hele sommeren

Regjeringen har i dag kunngjort sine nye reiseråd for fritidsreiser. Utenlands fritidsreiser frarådes fortsatt, men døra står på gløtt for nye vurderinger allerede 15. juni og 20. juli.

Satsminister Erna Solberg og regjeringen fraråder utenlandsreiser fram til 20. august. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret.

Statsminister Erna Solberg og hennes regjeringskollegaer kunne i dag slippe sin plan for utviklingen av reiseråd for sommeren.

Hovedbudskapet er at du kan reise i hele Norge så lenge du ikke er syk. Utenlands er det mer usikkert. Dessuten kan besteforeldre uten spesielle sykdommer være sammen med barnebarn og familie i ferien. Den enkelte må her vurdere egen helsesituasjon mot risiko.

– Om du vil ha forutsigelighet i ferieplanene må du planlegge for norgesferie, sa Solberg.

Det generelle reiserådet er å unngå alle utenlandsreiser fram til 20. august, men disse rådene vil bli vurdert i to etapper 15. juni og 20. juli.

Innen 15. juni vil det bli vurdert om grensene mot de andre nordiske landene kan åpnes. Statsministeren håper å kunne åpne for alle de nordiske landene samtidig, men dette skal vurderes fram mot 15. juni. Åpning mot andre land vil bli vurdert fram mot 20. juli.

Erna Solberg sier at det er fire vurderinger som er avgjørende når fritidsreiser skal vurderes. Det er innenlandsreiser, Utenriksdepartementets reiseråd for utlandet, innreiseregler for utlendinger og karantenebestemmelsene.

Disse fire områdene vil blir vurdert i sammenheng, sa Solberg.

Endringer kan skje
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sa på dagens pressekonferanse at det er vanskelig å gi forutsigelige reiseråd. Reiserådene mellom andre land kan endre seg i takt med smittesituasjonen.
– Vi vil ikke være i en normalsituasjon på lenge ennå. Vårt generelle reiseråd om å unngå utenlandsreiser er derfor forlenget til 20. august, sa Eriksen.

– Men vi vil prøve å gjøre lettelser. Et første steg vil være at vi innen 15. juni vil se om det kan gjøres unntak fra reiserådet for reiser til de nordiske landene. Innen 20. juli vil det vurderes om det kan gjøres unntak for reise til enkelte andre nærliggende land i Europa. Denne vurderingen vil skje i samråd med helse- og justismyndighetene.

Tyskland og de baltiske landene er eksempler på slike nærliggende land. «Sydenferien» kan du se bort fra i år, sa Solberg og Eriksen.

Dermed er det et kanskje åpning for Norden fra 15. juni og et nytt kanskje for Tyskland og Baltikum fra 20. juli. Dersom smittesituasjonen tillater det.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *