En fransk visitt fra Moseldalen

Metz har en rekke vakre bygninger. Foto: Philippe Gisselbrecht - Ville de Metz.

Metz har en rekke vakre bygninger fra en lang historie. Foto: Philippe Gisselbrecht – Ville de Metz.

Liker du deg i Moseldalen og har lyst på en smak av Frankrike? Da er dette byen for deg. Bare halvannen times kjøring fra Moseldalen finner du en by med mange overraskelser og en svært sentrumsnær campingplass.

Har du tatt deg gjennom Moseldalen til Trier, som er et slags endepunkt for det de fleste regner som Moseldalen? Da mangler du kun halvannen times kjøring fram til Metz, byen med en rik historie.
Gjennom byens 3000 årige historie har den i følge Wikipedia blant annet vært en keltisk oppidum, en betydningsfull gallo-romersk by, en hovedstad under merovingere for kongedømmet Austrasia, fødebyen for karolingernes dynasti, en krybbe for gregorianske kirkesang, og en av de eldste republikker i Europa. Byen har blitt gjennomtrengt av romansk kultur, men også tungt påvirket av tysk kultur grunnet den nære lokalisering og felles historie…

Katedralen i Metz blir her stengt for kvelden. Foto: Knut Randem.

Katedralen i Metz blir her stengt for kvelden. Foto: Knut Randem.

Når du triller inn i Metz er det naturlig å legge seg til på den kommunale campingplassen ved bredden av Mosel. Ja, det er den samme elva som går gjennom Moseldalen, og her i Metz blir den forsterket av elva Seille. Fra denne campingplassen er det en kort spasertur inn til et praktfullt bysentrum.

Sentrum av byen er forsøkt lagt inn i Unescos verdensarvliste. Når du kommer over elva skjønner du raskt hvorfor. Noe av det første du treffer på er Metzkatedralen i gotisk stil. De praktfulle glassmaleriene fra ulike tidsepoker skal ha verdens største utstrekning. Av andre historisk viktige bygg kan vi nevne Frankrikes eldste kirke, Saint-Pierre-aux-Nonnains-basillikaen fra før middelalderen, stasjonsbygningen Gare de Metz-Ville som har vært bolig for keiser Vilhelm II av Tyskland og Frankrikes eldste operahus hvor det fortsatt er virksomhet.

Metz har også fått tilnavnet ”Den grønne by” for sine store åpne områder og grønne parkanlegg. Det historiske bysentrum er et av de største kommersielle områdene for fotgjengere i Frankrike. Et eksempel på dette er Centre Commercial Saint-Jaques hvor det innenfor de historiske bygningene skjuler seg et topp moderne kjøpesenter med et utall butikker fra mat til klær og elektronikk.

Broene over Mosel er vakkert dekorert. Foto: Knut Randem.

Broene over Mosel er vakkert dekorert. Foto: Knut Randem.

Mange muligheter til og fra
Vi er nå nær trenasjoners grensen mellom Frankrike, Tyskland og Luxemburg. Bobilverdens medarbeider kom hit helt tilfeldig på vei fra Champagne. Etter et alt for kort opphold i Metz gikk turen videre ned via Luxemburg til Trier og opp Moseldalen. Skal du til Metz kommer du enkelt hit via Luxemburg – enten du kommer fra Moseldalen eller fra Nederland.
Du kan ta Metz som en ”smak” av Frankrike. I en så sentralt plassert by trenger du ikke å være veldig redd for språket. Her er folk samarbeidsvillige. Men om du ikke liker deg, er det kort vei tilbake til Moseldalen.
Fra Metz har du også et godt utgangspunkt for å besøke ”champagnehovedstaden” Reims og Paris før du kanskje reiser nordover til Normandie. Mulighetene er mange her.

Den kommunale campingplassen i Metz har de nødvendige fasilitetene og mulighet for bestilling av brødvarer i den lille butikken som også har noe servering. Men om du vil spise lunsj eller middag ute går du heller inn i sentrum – for eksempel til torget utenfor det foran omtalte handlesenteret. Der og på mange andre plasser er det som alltid i Frankrike et utall restauranter med servering både inne og ute.

Den kommunale campingplassen ligger langs Mosel og tett på sentrum. Foto: Knut Randem.

Den kommunale campingplassen ligger langs Mosel og tett på sentrum. Foto: Knut Randem.

Campingplassen er markert på kartet og er i 2016 åpen fra 17. april til 30. september. Sentrum ligger til høyre.

Les også: Tre timer, tre dager eller tre uker i Moseldalen?
Les også: Nordmenn på gamle trakter
Les også: Fra Hemnes til Mosel, Frankrike og hjem (leseropplevelse)

Del dette med andre:

  4 comments for “En fransk visitt fra Moseldalen

 1. Jeg vet ikke når denne artikkelen ble skrevet, men den kommunale campingplassen som det henvises til, er blitt benyttet som flyktningeleir siste året. Om den er blitt renovert og åpnet igjen ettar at vi var innom 18. mars i år (2016), vet jeg ikke.

  • Takk for informasjon. Vi besøkte plassen i august 2015.
   Av hjemmesiden for Metz kommune framgår det at plassen i 2016 har sesong fra 17. april til 30. september. Vi prøver nå å få bekreftet denne informasjonen.

  • Campingplassen bekrefter i en epost i dag at den åpner slik den skal 17. april:

   The campsite (camping) opens on Sunday, April 17th and will close on September 30th, 2016. There is not a refugee anymore on the campsite of Metz. C ‘ is with great pleasure which we shall welcome you in our beautiful city and our campsite(camping) situated in the city center.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *