Frankrike og Tour de France i 2015?

Her er det rigget og klart for å heie på de norske deltakerne når det er 10 km igjen til mål. Foto: Knut Randem.

Her er det rigget og klart for å ta i mot Tour de France. Foto: Knut Randem.

Nå kan du begynne å planlegge neste års bobiltur til Frankrike. I hvert fall om du har tenkt å se en eller flere etapper av Tour de France. Denne uka ble neste års etapper offentliggjort. Starten går denne gangen i Utrecht og målgangen er som vanlig i Paris 21 etapper senere. Les mer her om etapper og datoer.

Tour de France etapper 2015.

Tour de France etapper 2015. Klikk for større kart.

Starten for 2015-utgaven av Tour de France går i den nederlandske byen Utrecht 4. juli. Dette er en kort tempoetappe på bare 14 km med målgang i samme by. Neste dag starter etappen i Utrecht og går til Zelande. Det er derfor grunn til å tro at det blir en voldsom folkefest rundt starten med så mange aktiviteter rundt Utrecht. Men vi er i Nederland så det er flatt og tempoet høyt og syklistene fyker raskt forbi.
Så blir det start i Belgia med Antwerpen den tredje dagen og Seraing den fjerde. Først på den femte etappen flytter sirkuset seg til Frankrike og etappestart i Arras.

Når du studerer kartet for Tour de France vil du se at det ikke alltid er slik at der det er målgang den ene dagen, er det start den neste. Det er faktisk mer vanlig at Tour de France flytter seg med bil/buss eller fly fra mål til neste startby.

Foruten Arras blir det følgende start/målbyer nord i Frankrike: Abbeville/Le Havre, Livarot/Fougères, Rennes/Mur de Bretagne og Vannes/Plumelec før løpet tar en pause 13. juli.

Til nå har det vært relativt flate etapper i nord. Så flytter sirkuset seg til Pyreneene og på Frankrikes nasjonaldag 14. juli går starten i Tarbes med en svært bratt avslutning opp til La Pierre-Saint-Martin. På etappen Pau-Cauterets er det flere bratte stigninger og den høyeste passeringen blir 2115 moh på Col du Tourmalet. Dersom du planlegger å oppleve løpet her bør du være tidlig ute. Fjellet blir fullt av bobiler. Også den tredje etappen i Pyreneene Lannemezan/Plateau de Belle byr på flere klatreetapper. Faktisk byr den på hele fire markante stigninger.

Og så kom Touren. Foto: Knut Randem.

Og så kom Touren. Foto: Knut Randem.

Så beveger løpet seg ut i mer åpent landskap Muret/Rodez, Rodez/Mende og Mende/Valence. Her er landskapet flatere og farten blir igjen høyere før etappene i Alpene: Bourg-de-Péage/Gap, Digne-les-Bains/Pra-Loup, Gap/Saint-Jean-de-Maurienne, Saint-Jean-de-Maurienne/La Toussuire-Les Sybelles og Modane Valfréjus/Alpe-d’Huez. Her kan du finne mange spennende plasser å slå deg ned. Gap ser ut til å bli et sentralt sted med mange aktiviteter og Alpe-d’Huez blir en spektakulær klatreetappe før den siste etappen Sèvres/Paris og målgang på Champs-Elysées 26. juli.

Skal du se løpet med bobilen har du flere muligheter. Du kan slå deg ned i en av de mange byene langs løypa for å ta del i folkefesten. I de mest populære byene skal du være ute flere dager på forhånd. Utenfor byene er det bare å finne seg en plass som ser brukbar ut. De fleste vil se løpet i en bakke og da bør du være ute et par dager på forhånd for å få plass. Men det kan også bli knapt. I Alpe-d’Huez begynner folk å se etter de beste plassene i løypa en uke i forkant. Vær oppmerksom på at både i Alpe-d’Huez og andre steder hvor løpet har mål i en blindvei på et fjell, må du som tilskuer regne med at det tar lang tid å komme deg ned fra fjellet. Veiene sperres og Tour de France og alt som hører til (og det er ikke lite) har forkjørsrett.
Dersom du nøyer deg med å se en flat etappe kan du som regel kjøre ut i løypa tidlig på løpsdagen og finne deg en plass. Vær uansett nøye med å parkere utenfor den hvite kantlinja. Gjør du ikke det, blir du jaget og da kan det være for sent å finne en ny plass.

Skal du se Tour de France anbefaler vi at du tar deg god tid enten du skal se en eller flere etapper. Kos deg med naboer fra hele Europa når du slår deg ned i løypa.

Planlegger du for denne opplevelsen bør du på forhånd orientere deg godt i løypekartet til Tour de France.

Et par timer før Touren kommer sponsorkaravanen. Her på en flat etappe mot Montpellier. Foto: Knut Randem.

Et par timer før Touren kommer sponsorkaravanen. Her på en flat etappe mot Montpellier i 2012. Foto: Knut Randem.

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *