Rett fram fra Alta til Sicilia

Nå kan du følge samme veg fra Alta til Sicilia. Riksveg 93 har blitt til E45, og Norge har fått en helt ny europaveg på 172 kilometer.

Det er noen dager siden E45-skiltene kom på plass på strekninga mellom Kivilompolo på grensa mot Finland og langs «gamle» riksveg 93 via Kautokeino til endepunktet på E6 i Alta.

https://vimeo.com/256073435

Onsdag ble omklassifiseringen markert ved at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og den finske transport- og kommunikasjonsministeren Anne Berner foretok en symbolsk avduking av E45-skiltet på scenen under Kirkeneskonferansen. Også for Finland er E45 en ny europaveg. Inntil nå har vegen gått fra Italia, via Tyskland, Østerrike og Danmark til sitt endepunkt i Karesuando i Nord-Sverige.

Det formelle vedtaket om omklassifisering ble gjort av FNs organ for økonomisk samarbeid i Europa like før jul.

Regionvegsjef Torbjørn Naimak mener den nye europaveg-statusen har betydning både for samarbeidet mellom landene i nord og for å bygge effektive internasjonale transportkorridorer.

– Helhetlige, logiske korridorer gjør det enklere for transportørene. Da er skilting viktig, sier regionvegsjefen.

Det følger imidlertid ingen ekstra penger med omklassifiseringen. Europavegene finansieres på samme måte som de øvrige riksvegene.

– Dette er likevel et uttrykk for at dette er en prioritert grensekorridor i nord, ved siden av E8, sier Torbjørn Naimak.

Flere veger
Også en annen viktig vegforbindelse i nord har fått felles navn og sammenhengende skilting. Det er riksveg 92 som tar av fra E45 nord for Kautokeino og går gjennom Norge og Finland til Neiden på E6 i Sør-Varanger. Den har hatt varierende vegnumre, men er nå gjennomgående skiltet som riksveg 92 både i Norge og Finland.

Følg E45 fra Alta til Sicilia. Foto: Skjermdump fra film.

Fra pressemelding

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *