Fra vekst til drift i Tellus

Tellus går inn i en periode hvor effektiv drift blir viktigere enn vekst. Nå ser eierne etter en ny konsernsjef for en ny situasjon.

Lars Martin Wivestad er fungerende konsernsjef i Tellus. Han er ellers regiondirektør øst i selskapet. Foto: Tellus.

For en måned siden sluttet Anders Gadsbøl som konsernsjef i Tellus Caravan og Fritid. I de 16 månedene han har vært i selskapet har mye dreid seg om vekst gjennom oppkjøp og å bygge organisasjon og felles systemer. Nå endres strategien til en noe mer organisk utvikling av selskapet.

– Anders har gjort en meget god jobb for å få Tellus ditt vi er i dag. Det er ingen dramatikk rundt lederbyttet og vi går hver vår vei som gode venner, sier Lars Martin Wivestad. Han fungerer som konsernsjef i Tellus inntil eierne har funnet en ny konsernsjef til selskapet.

Selv om selskapet nå går over i en ny fase, utelukker ikke Wivestad at prosesser som allerede er i gang kan føre til nye oppkjøp, men det vil neppe bli tatt nye initiativ i år, sier han.

Lander på beina
– Hvordan gikk det økonomisk i 2022?
– Regnskapet blir ikke klart før i mars/april, men vi havner på beina, sier Wivestad og presiserer at det ikke blir store utslag i resultatet hverken den ene eller andre veien.

– Vi har bak oss korona, har fått krig, renteoppgang, høye strømpriser og generell prisoppgang. Det har vært et tøft år for bransjen.

Men Wivestad ser også lyspunkter. Det har løsnet med leveranser fra produsentene og nye modeller kommer inn.

– Kundene er der, men de sitter kanskje litt stille til de ser hvor renta går. Mange bruker heller penger på service og oppgradering av bobilen samt tilleggsutstyr. Jeg tror 2023 økonomisk vil bli på samme nivå som 2022.

For å tilpasse seg det lavere aktivitetsnivået har Tellus permittert en del medarbeidere. Noen valgte å si opp da de blir permittert. Deres stillinger har ikke fått nye medarbeidere. Kostnadene må tilpasses markedet.

I Skien har Tellus valgt å legge ned sin avdeling og flytte den over til Tellus Heistad. Det skjedde ved årsskiftet og det er Trond Johnsen, tidligere daglig leder i Skien som nå har fått jobben med å lede Tellus Heistad i Porsgrunn.

– På sikt sparer vi kostnader ved denne sammenslåingen. Vi regner også med å få med oss en stor del av omsetningen over fra Skien til Heistad.

Skal dyrke stordriftsfordelene
Nå skal Tellus dyrke stordriftsfordelene så godt som mulig. Det betyr likevel ikke slanking av antall bobilmerker på kort sikt.

De 15 avdelingene har med seg en rekke leverandøravtaler fra sin fortid som selvstendige bedrifter. Noen merker har blitt justert, men Wivestad sier det ikke blir færre merker over natta.

– De siste årene med leveringsproblemer har det vært uaktuelt å si opp noen merker, men på sikt må vi konsentrere oss om et knippe merker, som vi vil ha et nærmere forhold til.

– Det sier seg selv at vi ikke kan fortsette å ha så mange merker representert i konsernet, men det er mange regionale hensyn å ta. Det vil derfor ta noe tid før vi ser hvor vi lander, avslutter Wivestad.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *