Fra språkkurs til bobilvarme

En språkskole og en gasslykt i 1949 utviklet seg til en viktig varmekilde i mange bobiler. Mye vet du sikkert om dette, men at navnet er inspirert av en amerikansk president, vet du kanskje ikke.

Et moderne nybygg ble Trumas hjem fra 1983. Foto: Truma.

Philipp Kreis åpnet i 1949 en språkskole i München. Den dårlige strømforsyningen på den tiden ga ham ideen om å utvikle en gasslampe. Den ble etterspurt og 27. oktober 1949 registrert han produkt- og firmanavnet Truma.

Merkenavnet ble inspirert av den daværende presidenten i USA, Harry S. Truman. Philipp Kreis æret ham som mannen som gjorde det mulig for Tyskland å gjenoppbygge seg selv som en industrialisert nasjon. Dette var startpunktet for Truma Gerätetechnik.

Philipp Kreis ble tildelt Fortjenstordenen for sitt utviklingsarbeid. Foto: Truma.

De første årene var det den dårlige strømforsyningen det hele sentrerte om.

I 1961 ble Truma-matic introdusert som «den første offisielt anerkjente caravanvarmeren», skriver Truma om sin egen historie.

Stadig større campingvogner førte fram til lanseringen av Trumatic S 3000 på 3 500 W i 1967. I 1970 ble Philipp Kreis tildelt Fortjenstordenen i Forbundsrepublikken Tyskland for sin innsats med utviklingen av propangassystemer og sentrale oljeforsyninger.

I 1983 flyttet Truma produksjon, utvikling og administrasjon inn i nye lokaler i Putzbrunn. Et stort klimakammer egnet for bobiler ble også bygget her. Truma-varmere og kjøretøy blir fortsatt testet her under de tøffeste praktiske forhold.

I 1988 overtok grunnleggerens datter, Renate Schimmer-Wottrich, ledelsen av selskapet. Philipp Kreis trakk seg da tilbake fra daglig drift. Også Renate Schimmer-Wottrich ble hedret med Fortjenstordenen i Forbundsrepublikken Tyskland for sitt entreprenørskap og sosiale prestasjoner.

I 2007 lanserte Truma sin nye Combivarmer. Den erstattet Trumatic-C, som det hadde blitt produsert over 500 000 enheter av. Truma utvidet også sin virksomhet med lanseringen av Aventa takmonterte klimaanlegg i 2011.

Alexander Wottrich er tredje generasjon i familieselskapet, men mor Renate Schimmer-Wottrich er fortsatt aktiv i ledelsen. Foto: Truma.

I 2015 tok tredje generasjon plass i familiebedriften da Alexander Wottrich ble med i selskapet. Som administrerende direktør er han ansvarlig for forretningsaktivitetene til Truma Group og overtok stillingen 1. januar 2018. Renate Schimmer-Wottrich arbeider sammen med sin sønn som viseadministrerende direktør og styreleder.

I 2021 gikk Truma inn i digitaliseringens verden og lanserte iNet X System for fjernbetjening og statusoppdatering av Truma-apparatene i bobilen.

En servicebil fra Truma i 1972. Foto: Truma.

Ved 75 års jubileet har Caravaning Industrie Verband e.V. (CIVD) tildelt bedriften og de ansatte sin sølvmedalje som en anerkjennelse av deres enestående engasjement for caravanindustrien. Det skal være første gang en produsent har blitt tildelt denne utmerkelsen.

Truma feirer sitt 75-årsjubileum 27. oktober 2024 og vil fortsette å sette nye standarder som systemleverandør i caravan- og friluftssektoren i (minst) de neste 75 årene, skriver selskapet selv i en pressemelding.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  3 comments for “Fra språkkurs til bobilvarme

  1. Interessant lesing dette også. Takk til redaksjonen som bidrar til ny kunnskap også på dette området. Nesten historietime med camping som tema. Strålende!

  2. Jeg har hatt Truma varmesystem i fem ulike bobiler , men det er en ting jeg aldri har blitt fortrolig med , og det er betjeningspanelet.
    I den første bobilen jeg hadde, betjente man anlegget med to dreiehjul der man kunne velge varmtvann , oppvarming eller begge deler. Det andre hjulet brukte man til temperaturinnstilling.Enkelt og greit.
    Det nye panelet betjenes ved å dreie og trykke på en knapp, så kommer det opp diverse symboler som blinker i hytt og pine og i beste fall er man i stand til å oppnå en ønsket funksjon, dersom det da ikke dukker opp en feilkode.
    Jeg har ved flere anledninger fått forhandlere til å forklare hvordan anlegget skal betjenes, men jeg har opplevd at selv disse sliter med å gi en logisk forklaring.
    Jeg må innrømme at i min alder er jeg medlem av det digitale utenforskapet, så det er kanskje forklaringen på at jeg opplever betjeningspanelet som kontraintuitivt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *