Fra forbud til vær så god

Hydrokaia i Sand. Foto: Jarle Nilssen.

Hydrokaia i Sand. Foto: Jarle Nilssen.

Gratulerer med vellykket snuoperasjon, ordfører Torkel Myklebust i Suldal! Bobilverden er på tråden for å høre om veien fra overnattingsforbud til oppmerkede bobilplasser og egen bobilbrosjyre.

– Det ser kanskje slik ut utad, men vi er en reiselivskommune. Vi vil gjerne ta godt i mot de som kommer til kommunen vår. Vi så at vi ikke har lagt godt til rette for bobiler, men håper vi nå kan framstå slik vi ønsker og ønske bobilene velkommen til oss, svarer ordføreren.
Midt i mars ble kommuneplanen for 2015-2024 vedtatt med denne formuleringen: ”Det skal leggjast til rette for bubilparkering i sentrumsområdet på Sand. Kommunalt areal i Jelsavågen vert avsett til bubilparkering”. Sist fredag ble plassen på Hydrokaia merket opp og forbudsskiltet fjernet. Det har vært litt dårlig vær i våres, unnskylder ordføreren.

Suldal kommune har laget denne plakaten.

Suldal kommune har laget denne plakaten. Klikk for større bilde.

Samtidig lanserte kommunen en brosjyre/plakat med tittelen ”Velkommen med bubil til Suldal og Sand”. Den viser både den nye offisielle bobilplassen på Hydrokaia og alternative parkeringsplasser i Sand.

– Brosjyra skal vise vei til steder bobiler kan parkere på passende måte.
– Suldal kommune er en stor kommune og det er mange gode tilbud også utenfor kommunesenteret. Det er viktig å sette lys på hele kommunen, sier Myklebust.
Det er flere private aktører med tilbud til bobiler og andre campister. De kommunale plassene har ingen fasiliteter, så de er det ingen gebyrer på.
– Vi planlegger toalettanlegg på Hydrokaia i forbindelse med vann- og avløpsarbeider neste år. Vi har ellers store planer for opprusting av Sand sentrum. Vi skal bruke 40 millioner kroner på dette, men mye skjer under bakken. Vi håper likevel det skal bidra til at Sand blir et godt sted å være, sier ordfører Myklebust.

Jarle Nilssen er bobilist fra Sand og har ivret for bobiler på Hydrokaia. Foto: Privat.

Jarle Nilssen er bobilist fra Sand og har ivret for bobiler på Hydrokaia. Foto: Privat.

Den lokale bobilist
Når slike tiltak kommer på plass er det ofte en lokal bobilist som har vært aktiv i nærmiljøet. Det er intet unntak i Suldal. Jarle Nilssen, heter han og har hatt bobil siden 2008. Siden da har han argumentert i ulike sammenhenger i lokalavisa og overfor politikere for en bobilplass i Sand.
Han forteller at det det siste året har vært forbud mot nattparkering av bobiler på Hydrokaia. Tidligere har skiltingen variert gjennom årene, men aldri har plassen vært merket spesielt for bobiler.
– Det har vært en evig diskusjon med leserinnlegg fra naboer og andre. Bobilturistene får ofte skylda om noen gjør fra seg i buskene. Vi er jo lette å skylde på når man ikke vet så mye om bobiler, sier Nilssen. Han er veldig godt fornøyd med at kommunen nå gjennomfører dette på en skikkelig måte.
– Bobiltrafikken blir mye kommentert, men transport av tømmer, grus og annet fra kaia ellers i året sies det ikke så mye om. Jeg tror nok også at bobilene snirkler seg langsommere fram enn lastebilene.
Nå har den oppmerksomme leser sikkert skjønt at Hydrokaia fortsatt er ei laste- og lossekai som benyttes av skip.
– Du må påregne at det kommer en lastebåt en gang i blant, men de kommer vanligvis sent høst, vinter og tidlig vår. Da må bobilene flytte seg, men det blir informert om dette blant annet fra turistkontoret, forteller Nilssen. Turistkontoret ligger i Ryfylkemuseet på Hydrokaia.

Fullt på åpningsdagen
Det var ingen offisiell markering av at plassen ble etablert sist fredag, men bobilene var allerede på plass, forteller Nilssen. Noen måtte til og med flytte seg for at plassen kunne merkes opp. Plassen har nemlig blitt brukt av bobiler til og fra selv om det strengt tatt har vært forbudt å overnatte der. Sist helg var alle plassene og vel så det opptatt.

Utsikten fra Hydrokaia. Foto: Jarle Nilssen.

Utsikten fra Hydrokaia. Foto: Jarle Nilssen.

Jarle Nilssen forteller om de andre parkeringsmulighetene i Sand. Ved Sandsfossen er det et laksestudio hvor du kan gå under fossen og se laksen gjennom glass under vann. Her er det en offentlig parkeringsplass som kan benyttes til overnatting. Også ved kirka er det en offentlig parkeringsplass hvor det kan overnattes. Det er også mulig ved Bunnpris hvor det ligger en ekstra parkeringsplass som brukes til litt torgaktiviteter, men stort sett står tom.
Til og med plassen foran kommunehuset kan benyttes av bobiler som ikke får plass på Hydrokaia. Men her må man finne seg i å unngå kontortiden kl 07.30 til kl 16.00. Tilsvarende muligheter finnes på Garaneset og Eide.
– I Monter-bygget ved Garaneset er det en god restaurant som heter Kulp og serverer god husmannskost, skryter Nilssen. Han forteller også om restauranten Fargeriet som ligger i Gata (Sands eneste gate) og har fått terningkast 6 i Dagbladet, tror Nilssen.
– Lørdager må du besøke det nedlagte meieribygget ved Best bensin i sentrum. Der selger Ryfylkebryggeriet lokalt øl.
– Også Høsebrua på Nasjonal turistveg Ryfylke må du få med deg. Den ble kåret til ”Bridge of the Year” og er i år finalist til norsk stålkonstruksjonspris 2015.

Nilssen kunne sikkert fortsatt å ramse opp ting å oppleve i Sand og Suldal, men hva synes han om at kommunen har utgitt en slik velkomstbrosjyre?
– Det synes jeg er genialt. Ikke så mange som gjør slikt. Når vi først gjennomfører, så gjør vi det skikkelig i Suldal, avslutter Nilssen.

Les også: Sand bubilplass
Les også: Nasjonal turistveg Ryfylke
Les også: Turistkontorets brosjyre

Del dette med andre:

  1 comment for “Fra forbud til vær så god

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *