Fra bobil til bobil: God jul!

Bransjen har opplevd et vanskelig år med mange utfordringer, men kunder som ikke venter på en ny bobil har hatt et tilnærmet normalt år. Selv om det har blitt dyrt å kjøre bobil.

På vegne av redaksjonen ønsker Bobilverden.nos redaktør, Knut Randem, lesere, annonsører og andre samarbeidspartnere en riktig god jul. Foto: Ellen Randem.

Det er fort gjort å glemme, men for et år siden avsluttet vi et år med flere koronatiltak enn vi hadde trodd noen måneder tidligere. Dessverre skulle vi snart få oppleve en ny utfordring, at det ble krig i Europa. For de fleste av oss var det utenkelig.

Noen har nok av den grunn vært usikre på sine valg av utenlandske reisemål. Noen planer har blitt forrykket, men de fleste ville nok reist som vanlig om det ikke hadde vært for den sterke økningen i prisen på drivstoff. Det har gjort mange turer kortere enn de ellers ville vært.

Statistikken viser at utlendingene i stor grad er tilbake på norske campingplasser og at nordmenn igjen har funnet veien utenlands. Det er ikke sikkert alle utenlandsturer ble like lange. Selv lot vi det stå til og tok en real langtur, men vi kunne til gjengjeld stykke opp sommerferien slik at vi kunne jobbe underveis og besøke noen bobilprodusenter.

Apropos bobilprodusenter så har besøkene hos dem og på messer i år avslørt få store nyheter. Året har vært preget av forsinkelser og problemer med å levere tilstrekkelig antall bobiler. Noen av forsinkelsene er ettervirkninger av korona, men Russlands angrep på Ukraina viste oss også hva disse landene produserer til bransjen. Det forsterker leveringsproblemene.

Mange forhandlere fikk langt færre bobiler fra produsentene enn de hadde bestilt. Samtidig er det store forsinkelser. Bobiler har stått ferdige hos produsentene, men har manglet en vesentlig del eller komponent. Når dette skrives er det nok fortsatt 2022-modeller som ikke er levert til kunde.

Bobil er en praktfull ferieform – hele året. Foto: Knut Randem.

At salget av nye bobiler har sunket hvert år siden rekordåret 2018 har druknet litt i mye annet. Årets nedgang har mange grunner og det er ikke lett å sette fingeren på bestemte årsaker. At det har vært mangel på nye bobiler kan være en årsak. Men et høyere kostnadsnivå er sterkt medvirkende i år.
Kanskje skal noen forhandlere være glade for at de ikke fikk så mange bobiler fra produsentene som de ønsket? Andre forteller at de kunne hatt kunder til bobilene de ikke fikk.

Renteøkningene i år slår helt klart inn for et produkt som bobil. Selv om en stor del av kundegrunnlaget er godt voksne mennesker med god økonomi, påvirkes også de av usikkerhet om økonomiske utsikter. Yngre kundegrupper er helt klart mer påvirket av det høyere rente- og prisnivået.

I så måte går vi snart inn i et år med lysere utsikter. Sentralbanken har varslet en liten renteøkning i vinter før det antakelig er over for denne gang. Eksperter varsler at renten skal litt ned igjen til høsten.

Nok om problemer. Året har igjen vist oss at bobil er en utmerket ferieform både i og utenfor landet. Vi ser også at bobil er en utmerket ferieform når usikkerheten er stor. Hva er vel tryggere enn å ferdes i sin egen bobil. At det samtidig er hyggelig og gir oss mange gode opplevelser og nye erfaringer skal vi ta med oss som en stor bonus. Derfor ser vi fram til en nytt år i bobil.

Vi som jobber med Bobilverden.no og Bobilplassen.no ønsker alle lesere, annonsører og samarbeidspartnere en riktig god jul! Om du ikke er ute med bobilen nå, så møtes vi snart på veien, en campingplass eller en bobilplass. Takk for i år!

Knut Randem
ansvarlig redaktør
Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *