Fortsatt høyt salg av bobiler?

Det er i dag registrert om lag 33.000 bobiler i Norge. De siste fem årene har salget gått til himmels og i fjor økte salget av nye bobiler med 33 prosent. Markedslederen demper imidlertid forventningene for neste år.

Bobilsalget fortsetter trolig å øke neste år. Blant bobileierne på vår Facebook-side oppgir 10 prosent av leserne at de skal kjøpe ny bobil neste år. Dersom de er representative for markedet, blir det solgt 3.300 ny bobiler til eksisterende bobileiere neste år.

I tillegg kommer salget til nye målgrupper. De senere årene har det vært en trend at båtfolk har flyttet seg over i bobil. De representerer et relativt ukjent marked, men vil også føre til en økning i bobilsalget neste år.

Undersøkelsen ble gjennomført på Facebook denne uka. I forrige uke spurte vi hvor gamle biler leserne har.
39 prosent av leserne hadde kjøpt ny bobil i 2012 eller 2011. Hele 22 prosent av leserne har bobiler fra 2004 eller eldre. 7,8 prosent av bilene er fra før århundreskiftet.

Administrerende direktør Reidar Seberg i Kroken gruppen AS venter ingen vekst i bobilsalget neste år. Foto: Knut Randem

Markedsleder demper optimismen
Administrerende direktør Reidar Seberg i Kroken gruppen AS, som har nærmere 30 prosent markedsandel, er imidlertid ikke like optimistisk som våre lesere.
– Hittil i år har vi sett en vekst på 4,6 prosent. Neste år gjør vi innkjøp som går mot nullvekst. Vi tror derfor det blir mer konkurranse om markedsandelene neste år.
– I Sverige er nedgangen 10 prosent hittil i år. For egen del har vi en bra ordrereserve, men heller ikke mer enn vi trenger.
– En økning ville vært gledelig, men vi er nøkterne. Det er tross alt store varelagre i bransjen, sier Seberg.

Han forteller at trenden nå er at mange skifter bobil hvert annet år for å ha det nyeste i teknikk. Dette er langt raskere enn tidligere.

– Hva med de nye brukergruppene? Kommer båtfolket i større grad?
– Båtfolk som går fra båt til bobil er nok først og fremst et østlandsfenomen. De som gjennomfører generasjonsskifte på hytter er også en viktig gruppe. Det største tilsiget kommer fra folk som har hatt campingvogn og som er lei av å ligge på faste plasser, forteller Seberg.

Selv om Seberg ikke venter noen økning i bobilsalget, ser han likevel optimistisk mot 2013. De har sett nøye på strukturen i markedet for å ha biler i riktige prisklasser tilgjengelig.
Dersom salget øker mer, slik svarene fra våre lesere indikerer, lover Seberg at de skal greie å skaffe tilstrekkelig antall nye bobiler.

Bobilverdens undersøkelse på Facebook representerer et mindre utvalg og vil derfor ha noe feilmargin.

Del dette med andre:

  1 comment for “Fortsatt høyt salg av bobiler?

  1. Merkelig. En statistikk er som et miniskjørt, Den viser det meste , men skuler det vesentlige.

    For på en av statistikkene er det estimert at det vil selges nesten 200 færre bobiler i 2012 enn i 2011. Salget i 2011 var på ca 2500, som var langt færre enn toppåret i 2008 (var det vel) med snaue 3000 bl.a som følge av økning i engangsavgiften året etter.

    Det er også utroig inndividueller forskjeller mellom svigninger hos merkene, nonen med over 300% økning og andre med over 60% nedgang. Så at Kroken har en økning med sine merker på ca 4% kan stemme, men noen har hatt nedgang.

    Som det også nevnes er varelagret økt og tall som at ca 10000 bobiler står for salg hos forhandlerene, tilsier jo at det er ca 23000 som triller langs veiene.

    Så det at folk ønsker nyere bobiler er nok en viktig årsak til åt salget opprettholdes. I EU har det jo vært nedgang de siste årene p.g.a. finanskrisa og kjøpesterke normenn har gjort at ikke nedgangen har vært like merkbar i Norge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *