Første Østfoldby med bobilparkering på bryggekanten

Moss bobilhavn er flott plassert på bryggekanten. Foto: Knut Randem

Moss bobilhavn er flott plassert på bryggekanten. Foto: Knut Randem

Moss har gjort det ingen andre Østfoldbyer har gjort. De har åpnet en sentrumsnær bobilparkering. Uoffisielt kunne den tas i bruk 15. mai og 31. mai er det offisielle åpning. Ordføreren skal foreta åpningen av bobilparkeringen, som ligger helt på bryggekanten i den nordre enden av kanalen som skiller byen fra Jeløya. Bobilverden har prøvekjørt Moss bobilhavn.

Moss har utviklet havnefronten. Her kan du gå hjem til bobilen om kvelden. Foto: Knut Randem.

Moss har utviklet havnefronten. Her kan du gå hjem til bobilen om kvelden. Foto: Knut Randem.

Moss ligger sentralt ved Oslofjordens østside midtveis mellom Oslo og Sverige.
Kanalen i Moss er et svært sentralt område i Moss – særlig om sommeren. Her er det gjestehavn for lystbåter og et yrende folkeliv om sommeren. Det er ikke langt bort til ferga over til Horten i Vestfold. Den legger til i motsatt ende av kanalen i forhold til bobilparkeringen. Fra kanalen er det en kort spasertur opp til resten av sentrum.

Moss har et bredt industri- og handelsmiljø og flere kunstgallerier. På Jeløya ligger også den kjente Alby gård med blant annet glassblåseri og Galleri F 15 innen sykkelavstand. Mosseområdet har en variert fjord- og innlandsnatur med Jeløya, Mossemarka og Vansjø. Her kan du velge sykkelturer som passer til ditt nivå – eller kjøre en tur.

Langs blokkene på den andre siden går havnepromenaden hjem. Foto: Knut Randem.

Langs blokkene på den andre siden går havnepromenaden hjem. Foto: Knut Randem.

Den største norske morenen fra istidens slutt, raet, går over Jeløya. På Jeløya er det også flotte skogsområder og sandstrender. Kun ti minutters gange fra Moss bobilhavn ligger en av Østfolds flotteste strender. Den er også tildelt blått flagg for renhet og miljø.

Byen er et viktig handels- og servicesenter. I de fleste sammenhenger innbefatter Mosseregionen kommunene Moss, Rygge, Råde og Våler. Noen ganger regnes også Hobøl og Vestby til omlandet rundt Moss.

Bobilparkering på bryggekanten
Moss bobilhavn har åtte plasser. De er utstyrt med strøm og to vannslanger rekker fram til samtlige plasser. Brygga er en populær fiskeplass for lokale amatørfiskere og du kan raskt trekke opp familiens middagsmat her. Bobilparkeringen er skilt fra bryggekanten med en enkel markering av blomsterkasser og et enkelt tregjerde. Det gir fri ferdsel for fiskerne på bryggekanten og god utsikt fra bobilene.

Enkel og grei avgrensing av bobilparkeringen. Foto: Knut Randem.

Enkel og grei avgrensing av bobilparkeringen. Foto: Knut Randem.

Det er gode solforhold på bobilparkeringen og noen få meter unna finner du både langåpen Rema, fiskebutikk og noe så sjelden som en slakter. I tillegg finnes ”kakegalleri”, kafé og restaurant innen de samme små meterne. Rett på den andre siden av kanalen (200 meter å gå) ligger Peppes pizza med servering både ute og inne.
Bobilparkeringen er asfaltert og rimelig rett. Gjerdet mot bryggekanten markerer også grensen mot resten av dette torget. Bobilplassene er godt markert. Resten av torget benyttes til annen type parkering, men her bør det være plass til utvidelse når bobilparkeringen har vist sin berettigelse.

Det er ingen tømming av spillvann eller toalett her. Da Bobilverden besøkte plassen fikk vi ikke tilgang til toalett og dusj i båthavna (på den andre siden av kanalen), men vi forstår at det er tilgang til den i skoleferien. Her bør det nok vurderes andre løsninger.
Betaling skjer foreløpig med kontanter i konvolutt som legges i en kasse og kvittering som legges i bobilens vindu. Om kort tid skal det bli mulig å betale med kort på automat.

Her kan du nesten trekke fisken opp fra bilvinduet. Foto: Knut Randem.

Her kan du nesten trekke fisken opp fra bilvinduet. Foto: Knut Randem.

Forbedringspotensial
Alt kan forbedres. Også denne plassen. Det mest nærliggende er at Moss kommune, som mangler den lovpålagte tømmestasjonen, etablerer en tømmestasjon nær bobilparkeringen. Det bør være en enkel sak å hente ut et avløp fra bygningen innerst på plassen for i det minste kunne tømmer toalettkassetter.
Adgang dusj og toalett er nevnt foran. Det kan neppe være vanskelig å gi bobilistene adgang til de samme fasilitetene som båtfolket har når plassen kommer skikkelig i gang.

Hver av de åtte bobilplassene er cirka fem meter brede. Det er ikke mer enn det må være. Når plassene ikke er bredere må bobilistene være samstemte om hvordan de parkerer. Alle må stå samme vei. Bobilverden synes det er naturlig å stå med fronten mot bryggekanten på en slik plass. Det bør markeres på et vis slik at alle stiller seg til venstre i sitt felt. Dersom naboen har en annen idé, ryker hele sikkerhetsavstanden på et øyeblikk. Vårt forslag er derfor at det markeres hvor bobilene skal stå og hvilken vei fronten skal være. Det er særlig når bobiler i følge stiller seg anføttes at dette kan skape problemer dersom de ikke tar hensyn til sikkerhetsavstanden.

Informasjonen på plassen bør også gis på andre språk enn norsk.
Oppsummering: Moss og Moss bobilhavn er vel verd et besøk. Vi gratulerer og satser på at tilbudet utvikles i takt med interessen fra bobilistene.

Her ser vi sørover gjennom Kanalen. Nedenfor brua kommer ferga inn fra Horten. Foto: Knut Randem.

Her ser vi sørover gjennom Kanalen. Nedenfor brua kommer ferga inn fra Horten. Foto: Knut Randem.

Moss i den historiske sammenheng
Moss er kjent for Mossekonvensjonen, som har fått navn etter avtalen mellom Sverige og Norge, som ble undertegnet i Moss den 14. august 1814. Isolert sett var konvensjonen en våpenhvile mellom Sverige og Norge, som satte stopp for krigen mellom nabolandene som hadde startet fjorten dager tidligere. Gjennom Mossekonvensjonen erkjente imidlertid Karl Johan Stortingets plass i norsk samfunnsliv. Dette var sentralt for den senere politiske utviklingen i Norge på 1800-tallet, og sikret i siste instans at Norge hadde selvstendige politiske institusjoner i 1905. 14. august er offisiell flaggdag i Moss og markerer samtidig feiringen av Mossefossens dag.

En komplett oversikt over bobilparkeringer finner du på www.bobilparkeringer.no.

Kilde historiske opplysninger: Wikipedia

 

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *