Første gang med bobil i Europa, del 3

Trange veier finnes overalt - også i Danmark. Foto: Yngvar Halvorsen.

Trange veier finnes overalt – også i Danmark. Foto: Yngvar Halvorsen.

Nå ser vi frem til å komme til Danmark og kjøre rund der en uke. Hvor vi skal vet vi ikke men vi begynner på vestkysten og passer grensen ved Tønder.
Vi passer på at hver gang nå vi drar videre har vi tømt toalettet og gråvannstanken, fylt vann og diesel. Nesten hver gang vi ikke har gjort dette der det er mulig har det endt opp med at vi kjører rundt lenge før vi finner et sted der vi kan tømme og fylle. Man lærer seg rutiner, vi har en sjekkliste hver gang vi starter og skal kjøre videre, takluker lukket, alle skap lukket osv.

Leserbidrag av Yngvar Halvorsen

Det er fint å komme tilbake til Danmark, her forstår vi det meste på skilter og menyer. Vi drar mot Rømø, men på veien stopper vi ved en Kro for å spise lunsj. En hyggelig kokk møter oss da vi er den eneste gjesten, alle de andre er på stranden da det er nærmere 30 grader varmt. Et godt måltid med hakkebøff og alt tilbehør til meg og Stjerneskudd til kona. En kokt filet og en frityrstek av flyndre samt røkelaks på toppen, dandert med masse reker, samt salat og brød. Man er mett en god stund da.

Strendene på Rømø er enorme. Foto: Yngvar Halvorsen.

Strendene på Rømø er enorme. Foto: Yngvar Halvorsen.

Vi legger oss til for natten på en «familie» camp på Rømø. Her er det ikke stille med biler frem og tilbake heletiden, og unger som turner i tretoppene. Vi pleier å unngå familiecamper, men prøvde denne gangen da det var varmt og vi litt slitne.
Områdene på sørvestkysten i Danmark er litt overbefolket om sommeren syntes vi, mest med tyske turister selvsagt da områdene ligger mot grensen til Tyskland og Tyskerne har ikke noen større områder med slike strender.

Strendene på Rømø, er kjempestore, og et par, tre kilometer brede. Mellom klokken 0700 og 2100 kan man kjøre Bobilen helt ut på stranda og legge seg til der for dagen. Det er en litt spesiell følelse å kjøre ut på en strand med bobilen i kilometer bortover det flate landskapet.
På formiddagen var det nesten kø med bobiler og andre som kjørte utover, til de nesten ble borte i horisonten. Det er ikke lov til å overnatte på stranden, noe ikke alle tar hensyn til.

Strendene nordover i Blåvann og Hvide Sande er også flotte men ikke så brede. Er du interessert i krigshistorie er område rundt Blåvannhuk et sted du må besøke, her er det bunkere langs hele stranden, mange av de er unike da det ikke er bygget mange av de.

Veiene fra Rømø og nordover langs vannet er mindre og det varierer mellom turistmaskiner der alt er bygget opp rundt turismen, til små fiskelandsbyer.
VI ser etter en rolig plass å legge oss til for natten og ender til slutt opp på en campingplass rett utenfor Viborg. En litt for lang tur i sommervarmen men nå er vi fremme og setter oss ute under markisen å slapper av før vi lager noe godt å spise.
Vi er nå på vei over til østkysten av Danmark da vi liker oss her med litt mindre folk og mas enn langs strendene på vestkysten.

Aalborg har to campingplasser, den ene er en familiecamp og den andre to hundre meter lengre ned i gata er rolig og passer bedre for oss. Herfra sykler vi til sentrum på ti minutter. 180,- pr. natt med strøm og dusjer. Plassen er ikke så flott og organisert som den andre men vi liker oss her.
Skal du ut å shoppe er Aalborg det rette stedet. Her er det kilometervis med butikker, hyggelige kafeer og restauranter.

Østkysten langs Marguerite-veiene, der kjører man gjennom små landsbyer i maks 80 km/t. Vi drar fra Aalborg til Hald der det hver onsdag er et stort marked i hovedgata og på torvet. Her kan alle stille seg opp og selge det de vil, sine gamle leker, brente mandler, klær eller en stor pølse med rundstykke ved siden av og nydelig dansk sennep, deilig og hyggelig.

Nordover langs østkysten får du oppleve mange små byer, Hou med en fin havn, Voereså med en fin bobilparkering helt ute på moloen mot havet med strøm og det du trenger. Her kan du slappe av og nyte dagen i solen.

Sæby er vår perle. Her er bobilparkeringen. Foto: Yngvar Halvorsen.

Sæby er vår perle. Her er bobilparkeringen. Foto: Yngvar Halvorsen.

Flagget fires i Sæby. Foto: Yngvar Halvorsen.

Flagget fires i Sæby. Foto: Yngvar Halvorsen.

For oss er perlen bland østkystbyene Sæby, den er nesten som en norsk by i juli. Her ligger dypvannsseilerne og motorbåtene som det blir flere og flere av når de er lei Sørlandet og svenske kysten. Her er det også en bobilparkering, helt ut mot piren og havnen. Det koster 150,- NOK med strøm, dusj og tømming. Et rent og pent sted med kort vei til sentrum.

Skagen må vi jo ha med oss, her er det bestandig hektisk og sommerlig. En tur på museet for å se på bildene som Skagenmalerne laget hører med. Ellers så får vi ta vår siste røde pølse med rundstykke ved siden av og god dansk sennep, før vi drar mot Hirtshals og fergen hjem

Nå er ferien seg slutten og med det også vår bobiltur i Europa. Vi har hatt mange positive opplevelser og strålende vær, og håper at noen kan få lyst til å komme seg utenfor landet og ta en slik tur som vi gjorde ved å lese dette. God tur!

 

Dette var tredje og siste del av denne leseropplevelsen. Vil du lese de foregående delene kan du starte her.

 

Har du en reise eller opplevelse du vil fortelle om? Send din tekst og bilder til post@bobilverden.no. Vi hjelper til med å forbedre teksten dersom det er nødvendig.

Del dette med andre:

  3 comments for “Første gang med bobil i Europa, del 3

  1. Hei til dere! Takk for et flott lese brev. Vi skal nå i sommer bevege oss lengre syd en Danmark og syns deres leserbrev var til nytte og gøy å lese.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *