Annonse:

Førerkort med utgått dato får koronadispensasjon

Skal du fornye førerkortet? Skulle du tatt mørkekjøringskurset innen en bestemt dato? Er du over 80 år og skulle levert ny helseattest? Da har du fått utsettelse – i Norge.

Førerkort som går ut kan benyttes under koronakrisa.

Statens vegvesen har gitt åpning for midlertidig forlenge av førerrett for en lang rekke førerkortklasser slik at innehaver skal kunne fortsette å kjøre bil under koronakrisen.

– Statens vegvesen har i samråd med Helsedirektoratet vedtatt en midlertidig forskrift om forlengelse av førerett for tungbilsjåfører (klasse C1,C1E,D1,D1E,D1,D1E,C,CE,D og DE) med vanlig gyldighet på førerretten. Disse personene kan derfor midlertidig kjøre i seks måneder ekstra på utløpsdato. Førerkortinnehavere over 80 år gis rett til å kjøre i tre måneder ekstra på utløpsdato.

– Dette gjelder bare for Norge, og bare de som ikke har hatt begrensninger på grunn av helsemessige utfordringer tidligere, sier avdelingsdirektør Henning Harsem i Trafikantavdelingen, Divisjon Trafikant og Kjøretøy i Statens vegvesen i en pressemelding.

Det er verre om du har fått førerprøven avlyst på grunn av stengningen av Statens vegvesen. Etaten lover imidlertid å prioritere disse så langt det er mulig når de igjen åpner.

Dette er reglene for utsettelse og fornying:

 • Har du normal gyldighet på førerettene dine og utløpsdato fra og med 1. januar 2020, kan du kjøre videre i seks måneder etter utløpsdato. For mer info, se www.vegvesen.no
 • Har du yrkessjåførkompetanse som utløper fra og med 1. januar 2020, kan denne benyttes i seks måneder fra utløpsdato uten å gjennomføre etterutdanning. For mer info, se www.vegvesen.no
 • Har du utrykningskompetanse (kode 160) som utløper fra og med 1. januar 2020, kan du kjøre i seks måneder fra utløpsdato uten å fornye med helseattest.
 • Har du ett års gyldighet på grunn av manglende sikkerhetskurs på bane, kan du kjøre i seks måneder fra utløpsdato uten å gjennomføre kurset.
 • Gikk førerkortet ditt ut 31. januar 2020 på grunn av manglende mørkekjøringskurs, kan du kjøre i seks måneder fra utløpsdato uten å gjennomføre kurset.
 • Er du over 80 år, har normal gyldighet på førerkortet ditt med utløpsdato fra og med 1. mars 2020, kan du kjøre i tre måneder fra utløpsdato uten å fornye med helseattest.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  2 comments for “Førerkort med utgått dato får koronadispensasjon

 1. Mitt førerkort må fornyes 13. mai,2021. Kan jeg få utsettelse i ca 1 måned da jeg er i USA.
  Har prøvd å kontakte Statens Vegvesen. Får ikke svar verken på telefon eller Email. Har fylt 80 år.
  Ville være takknemlig for svar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *