Forbudt å sove i biler

De kom fra Bergen til Oslo for å besøke familie på Grorud. Om kvelden gikk de for å legge seg i bobilen, som hadde stått parkert i gata hele dagen. Da kom politiet for å jage dem bort.

Ingvild Knudsen Bendiksen og mannen Kenneth hadde vært på ferie i bobil og besøkte familie i Oslo før turen hjem til Bergen. De fikk en overraskelse de ikke hadde regnet med.
Familien bor i blokk på Grorud og bobilen sto parkert litt lenger opp i veien hele dagen. Bilen var parkert slik at den ikke skulle stå i veien for noen under besøket.

– Vi var hos familien til sent på kvelden og skulle være sammen med dem igjen neste formiddag, forteller Ingvild Knudsen Bendiksen.
Cirka kl 22.30 sitter de i bobilen, og det er like før de skal gå til ro for kvelden. De fleste gardinene var lukket, men en sto på gløtt. Ingenting sto utenfor bobilen.

– Vi sitter der og aner fred og ingen fare. Så kommer det en politibil, som stanser, og to karer kommer ut av bilen. De setter en lykt inn av vinduet og banker på.
– Jeg må innrømme at jeg kvapp godt. Vi hadde ikke gjort noe gale, som vi visste. De sier at her kan vi ikke stå. Det er kun tillatt med camping i Oslo på Bogstad eller Ekeberg camping, så vi må vekk, forteller hun. Politiet kjente åpenbart ikke til bobilparkeringen på Sjølyst.
– Minst fem ganger sier han at vi ikke må forsøple eller bruke skogen til toalett. Hallo, vi har bobil..?
– Siden det var så sent at vi ikke ville kommet inn på campingplassene fikk vi likevel lov å stå natten over. Bare vi var vekke tidlig. Snakk om å føle seg velkommen i eget land. Andre kan ligge flere uker på en parkeringsplass eller i telt i skogen. Der ser det ikke ut etter dem. Men en natt i bobil utenfor et hus i Oslo er forbudt. Vær så god å bli klok…

Et tiltak mot campingtilstander
Oslo kommune innførte i fjor sommer et forbud mot å overnatte i biler på offentlig område. Forbudet kom som et resultat av uønsket aktivitet rundt varebiler brukt til overnatting. Forbudet rammer også bobilister og sjåfører i langtransport dersom det håndheves bokstavelig. Forbudet er tatt inn i kommunens politivedtekter.

I fjor var det svært vanskelig å få en uttalelse fra politiet om hvordan dette forbudet skulle håndheves og prioriteres.
Fra byrådsavdelingen fikk vi da til svar at Oslo kommune og politiet var enige om at ”Stille og rolig overnatting i en bobil uten preg av camping, utendørs matlaging og do i buskene skal ikke rammes av dette”.

Bobilverden har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra Oslo politidistrikt og Stovner politistasjon, som dekker dette området. Det har dessverre ikke lykkes.

Har du opplevd noe tilsvarende i Oslo eller andre steder i Norge? Da vil redaksjonen gjerne høre om det.

Les også: Kan det soves i bobil i Oslo?

Del dette med andre:

  8 comments for “Forbudt å sove i biler

  • I Norge gjør vi alt vi kan for ikke å “tråkke” på Romfolket eller diskriminere ekstreme muslimer, vi lar dem bare ture på uten reaksjoner. Ja for vi er vel livredde for å bli kalt rasister av disse ekstremistene?
   Våre egne ekte landsmenn er det visst viktig å få tatt og irettesette…. Dette er en dustesak, et bevis på feil bruk av resurser hos politiet!

 1. Det er jo helt utrolig at langtransport IKKE kan overnatte i bilene. HVOR skal de gjøre av seg da??? Ta inn på hotell. Ikke rart at tensport er kostbart i norge. Har fartet endel rundt i europa og der er det orden i sakene fine park plasser og oppstillings plasser med DO OG VASKE faseliteter. Der er Ola Dunk på JUMBO plass

  • Kan ikke si meg mere enig!!
   Har tidligere kjørt, og som pensjonist kjører jeg langtransport når vi ikke farger med bobilen.
   Vi har en unik og vakker natur i Norge, mange fine byer som kunne vært trivelig å utforske med bobilen. Men for et pensjonistpar å bruke campingplasser som ligger langt unna sentrum er lite akuelt. Savner tellplasser nær sentrum. Samme med fasilitetene langs veien for langtransportsjåfører. Et ord er dekkende: Uland sammenlignet med Europa forøvrig!
   Nei, det er ikke uten grunn at vi kjører Sverige på vår vei når bobillengselen tar overhånd.

 2. Bor på Romsås som er en del av Grorud Bydel. I 2012 rehabiliterte vi vårt bad og vaskerom og kunne derfor ikke bo i leiligheten vår, men i og med at vi har bobil var ikke dette noe problem. Vi sto parkert på Badedammen på Grorud en kveld da det kom først 1 politibil som ikke brydde seg om oss, men så kom nr. 2 med 2 betjenter i og fortalte oss at her kunne vi ikke stå fordi her i byen ble “sånne ” biler henvist til campingplassene i byen. Jeg spurte hvorfor vi ikke kunne stå på plassen og fikk til svar at camping ikke var lov. Herregud svarte jeg, vi camper ikke, vi sitter inne og spille kort, vi camper ikke. Jammen fikk jeg til svar, det er jo en campingbil ???? Det ble en del meningsutvekslinger med disse to og til slutt sa den meste aktive at ikke kunne han gi oss tillatelse til å stå der og ikke kunne han bortvise oss så jeg måtte bare være oppmerksom på at jeg sto på eget ansvar. Jeg svaret fyren at jeg har hatt bobil i 34 år og kjørt Europa rundt i en årrekke og stått på atskillig værre steder enn Badedammen på Grorud. Han nikket, og så reiste de og vi hadde en flott og stille og rolig natt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *