Forbud mot engangsprodukter av plast neste år

Liker du ikke å vaske opp i bobilen og benytter engangsbestikk og tallerkner i plast? Da kan det være du må begynne å ta oppvasken likevel – eller finne alternative produkter.

Engangsartikler i plast bidrar til forsøpling i naturen og kan bli forbudt fra juli neste år. Foto: Mostphotos.

Miljødirektoratet anbefaler å forby flere engangsprodukter i plast fra og med juli neste år. Høringen som er gjennomført viser bred støtte til dette.

Engangsproduktene som vil omfattes av et slikt forbud, er bestikk, tallerkener, sugerør, rørepinner, ballongpinner og bomullspinner, i tillegg til take-away matbeholdere og drikkebegre som er laget av isopor (ekspandert polystyren).

– Hensikten med forbudet er å bidra til mindre forsøpling av plast i naturen og forhindre at plasten havner på avveie og skader dyr som får den i seg. Vårt forslag samsvarer med krav i EUs direktiv om plastprodukter, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Forbudet kan redusere bruken av slike engangsprodukter i Norge med 1, 9 milliarder enheter i året, viser en utredning som konsulentselskapet Mepex har gjort på oppdrag for Miljødirektoratet.

Det er bred oppslutning om innretningen av forbudet, og vi sender nå vår anbefaling til Klima- og miljødepartementet, skriver Miljødirektoratet i en pressemelding.

Engangsproduktene som foreslås forbudt, kan relativt enkelt erstattes med andre engangsprodukter i andre materialer, eller materialer som kan brukes om igjen.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *