– For mange dropper bilbeltet

Statens vegvesen kontrollerte belte- og hjelmbruk på over 300 000 kjøretøy i fjor. Det resulterte i 3 012 gebyr og 46 anmeldelser.

Vegvesenets kontrollører observerte belte- og hjelmbruk på over 300 000 kjøretøy i 2020. Foto: Statens vegvesen.

– Det er gledelig at de aller fleste av de vi kontrollerer bruker verneutstyr, men 3 012 gebyr for manglende bruk er likevel for mange. Bilbelte er det enkleste og mest effektive hjelpemiddelet for å redusere tallet på drepte og hardt skadde i trafikken, sier leder for Utekontroll i Statens vegvesen, Kjetil Wigdel i en pressemelding.

Ulykkesanalysene til Statens vegvesen viser at rundt 4 av 10 drepte i bilulykker ikke har brukt bilbelte.

– Bilbeltet skal alltid være på
– Det er svært sjelden kontrollørene våre observerer manglende bruk av hjelm på moped og motorsykkel i løpet av et år. De aller fleste av disse gebyrene blir ilagt fordi førere og passasjerer ikke bruker bilbelte, sier Wigdel.

Blir man observert uten bilbelte eller hjelm av en av Statens vegvesens kontrollører, blir man vinket inn på kontrollplass og ilagt et gebyr på 1 500 kroner.

– Det er viktig at vi fortsetter med kontrollene våre langs vegene til budskapet når inn til alle. Bilbeltet skal alltid være på. Husk også å feste beltet i busser der det er montert. Beltet holder deg på plass i setet, og du er heller ikke til fare for andre om det skulle skje en ulykke, sier Wigdel.

46 anmeldelser
I tillegg til de rundt 3 000 gebyrene for manglende beltebruk, ble 46 bilførere anmeldt for å kjøre med usikra barn i bilen.

– Det er førers ansvar å sørge for at barn er forsvarlig sikret. Et barn uten sikring i bil utsettes for stor fare. Derfor ser både vi og politiet ekstra alvorlig på tilfeller der barn ikke er sikret, sier Wigdel.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *