Folkefest langs TdF-løypene

Det er liksom dette vi venter på – Tour de France, men stemningen rundt er opplevelsen. Foto: Knut Randem.

Hvert år samler millioner av mennesker seg langs franske landeveier for å oppleve Tour de France. Folk samler seg fra hele Europa og ”alle” kommer i bobil. Det er ikke få norske flagg å se langs løypa.

Trist og grått dagen før løpet, men god stemning mellom bilene. Foto: Knut Randem.

Det å se en etappe eller tre av Tour de France handler nødvendigvis ikke så mye om interesse for sykkelsporten, men å få en helt spesiell opplevelse. Det er nemlig det som skjer før og rundt løpet som er krydderet i dette sykkelløpet.

I bobil har du flere muligheter om du skal se Tour de France. Campingplasser er et alternativ for den som kanskje først og fremst ønsker å oppleve stemningen i start- og målbyene. Men vær klar over at en del campingplasser kan være reservert i de aktuelle dagene, så bestill plass på forhånd. Det dukker også opp noen improviserte bobilparkeringer i disse dagene. Underveis i løypa er det også mange campingplasser.

På løpsdagen pyntes det opp med flagg i alle farger. Foto: Knut Randem.

Stemningen er stor i alle tettstedene langs Tour de France-løypa. Men du har også muligheten til å legge deg langs veien. Det som normalt ville blitt kalt villcamping er i disse dagene normen. Og mer populært et sted er, tidligere må du være ute for å få de beste plassene. Det er ingen sak å kjøre ut i løypa tidlig på løpsdagen og finne en plass til bobilen på en flat etappe, men skal du ha litt mer stemning går du for motbakker og spurtpunkter i løypa. Der må du ofte være tidlig ute for å få en god plass. I for eksempel Alpe d’Huez kommer de første bobilene allerede en uke før løpet, men så er det også bratt og spennende å se løpet her.

Greit å sette opp varseltrekanten når du er første bobil i svingen. Undertegnede fikk den siste plassen her. Foto: Ellen Randem.

Som sagt er det i disse dagene helt greit å villcampe, men pass på at du er utenfor de hvite stripene på veien. Ellers kan du bli jagd bort bare timer før løpet.

Veiene rundt løpet er stengt i flere timer før løpet kommer. En times tid før løpet kommer den store sponsorcaravanen med ombygde biler og mye støy og reklameartikler. Når løpet har passert bør du ikke ha det for travel med å komme deg ut. Det blir mye kø og Tour de France-bilene, de er ikke få, har førsteretten.

I år arrangeres Tour de France for 105. gang. Starten går 7. Juli på øya Ile de Noirmoutier like sør for elva Loires utløp i Atlanterhavet. 29. juli er det innspurt i Paris. Nesten hver dag mellom disse to datoene skal deltakerne forsere en etappe. 21. etapper i alt.

Dette er årets løypekart med etapper fordelt på tre hovedområder.

Ser du på løypekartet, ser du at etappene i år er gruppert i tre områder. Start og åpningsetappene ligger i nordvest med start ved Loire, gjennom Bretagne og Normandie før deltakerne flys ned til Frankrikes sørøstre hjørne og flere etapper i Alpene. Derfra er det et par etapper som bringer løperne til det tredje område med konsentrasjon av etapper, Pyreneene. I år holder løpet seg i Frankrike nesten hele tiden. Det er kun en kort strekning på 15 km i Pyreneene der løpet sneier innom Spania. Når Pyreneene er unnagjort flyr deltakerne opp til Houilles for å sykle den siste etappen, som ender på Champs-Élysées 29. juli.

Nesten uansett hvilket område du velger vil du i år forholdsvis enkelt kunne se flere etapper i samme område. Om du ikke har fått nok sykkel og stemning etter èn etappe da.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Offisiell hjemmeside for Tour de France (ekstern lenke)
Les også: Her finner du bobilplasser i Frankrike (ekstern lenke)

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *