Folkefest for alle

I morgen går startskuddet for årets Tour de France på Korsika før det fortsetter rundt hele Frankrike. I hundre år har det pågått – folkefesten som bare har vokst og vokst. Dopingskandaler har ikke greid å stanse festen. Bobilfolket har i stadig sterkere grad tatt til seg at dette er et arrangement som passer ypperlig å oppleve fra en bobil.

Her har bobilene samlet seg dagen før Tour de France kommer. Et par bobiler fikk også plass samme dag som løpet kom. Foto: Knut Randem.

Her har bobilene samlet seg dagen før Tour de France kommer. Et par bobiler fikk også plass samme dag som løpet kom. Foto: Knut Randem.

 

Greit å sette opp varseltrekanten når du er første bobil i svingen. Foto: Ellen Randem.

Greit å sette opp varseltrekanten når du er første bobil i svingen. Foto: Ellen Randem.

Vi ser bobiler som omkranser løypa, dekorert med flagg og vimpler er de med på å skape stemningen. Det starter på Korsika i morgen, men skal pågå helt fram til 21. juli. For bobilister er det flere mulige måter å oppleve Tour de France.

I byene, som har start og mål for de enkelte etappene, er det en folkefest som trappes opp dagene før start og avsluttes først om kvelden mange timer etter målgang. Også landsbyene som passeres under veis på den enkelte etappe settes på hodet den dagen løpet passerer. På en flat etappe kan hele feltet passere på fem minutter, men på en etappe med mange stigninger vil feltet strekke seg ut.

Vil du ha med deg mest mulig av folkelivet velger du deg en by eller landsby som passer med dine øvrige reiseplaner. Finn en campingplass i nærheten og ta sykkelen fatt eller gå til der det skjer. Vær bare oppmerksom på at i start- og mål-byene kan noen campingplasser være reservert for arrangement, men om du kommer et par dager i forkant skal det være mulig å finne en campingplass med plass til deg. Dette kan variere fra sted til sted. I byer og landsbyer underveis i løypa har ikke arrangørene reservert campingplasser, så der er det kun andre tilreisene å konkurrere med om plassen.

Et par timer før Touren kommer sponsorkaravanen. Her på en flat etappe mot Montpellier. Foto: Knut Randem.

Et par timer før Touren kommer sponsorkaravanen. Her på en flat etappe mot Montpellier. Foto: Knut Randem.

Mange foretrekker å kjøre ut i løypa og fricampe langs veien. Dersom du vil ligge i en bakke eller ved et spurtpunkt, bør du finne deg en plass dagen før Touren kommer. Mange steder kan det være så bratt at du må være litt kreativ for å få bilen rett nok til at kjøleskapet skal fortsette å virke.
Dersom du heller velger en flat etappe holder det som regel å kjøre ut i løypa om morgenen. Husk bare at veien stenges for annen trafikk enn Tour-relatert trafikk noen timer før løpet kommer. Og det er spesielt viktig at du parkerer utenfor den hvite kantlinjen. Ikke risiker å bli bortvist fra en plass så sent at du ikke rekker å finne et nytt sted å stå.
Uansett hvor du står blir det fest. Folk tyter til fra alle kanter. Dette er nemlig 17. mai og jul på en gang. Et par timer før syklistene kommer passerer en karavane av sponsorkjøretøyer. Den kan være underholdende nok i seg selv.

Her er det rigget og klart for å heie på de norske deltakerne når det er 10 km igjen til mål. Foto: Knut Randem.

Her er det rigget og klart for å heie på de norske deltakerne når det er 10 km igjen til mål i Pyreneene. Foto: Knut Randem.

I morgen går starten i Porto-Vecchio på Korsika. Etter tre etapper på Korsika flytter sirkuset seg inn til Nice på fastlandet og fortsetter videre vestover via Marseille, Montpellier, Albi og opp i Pyreneene hvor det blir et par klatreetapper. Deretter hopper løpet over det meste av Atlanterhavskysten før det runder Saint-Malo og setter kursen over Tours, Lyon og ned Rhone før de tunge klatreetappene i Alpene i grenseområdet mot Italia. Som vanlig går siste etappe fra Versailles til Paris og Champs Elysée 21. juli.

Velg deg din(e) etapper på Tourens hjemmeside letour.fr. Der får du en oversikt over alle de 21 etappene. God Tour! Men ikke kjør videre før Tourens siste bil har passert. Den er merket; Fin de la course.

Og så kom Touren. Foto: Knut Randem.

Og så kom Touren. Foto: Knut Randem.

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *