Mange flotte omveier i Norge

Omvei med opplevelser…

Hovedveiene er raske og effektive for transportetapper, men de beste opplevelsene finner du om du svinger av og kjører mindre veier.

Det er mange fine veistrekninger i Norges land. Statens Vegvesen er i sluttfasen av etableringen av Nasjonale Turistveger, 18 utvalgte veistrekninger med tilrettelagte rasteplasser og opplevelser i form av turstier og kunstnerisk utsmykning. Norges Automobil Forbund har i samarbeid med Norsk Kulturarv lagd en bok som vedlegg til den velkjente NAF-boka som de har gitt navnet ”Norges beste omveier”. Den tar i hovedsak for seg alternative ruter til hovedveiene rundt om i landet. Men det finnes også kortere avstikkere som kan gi en flott avveksling i en ellers kjedelig transportetappe når man skal raskt fra A til B. Ved å se litt på kartet finner man gjerne en alternativ veistubb som er godt egnet til å få litt avveksling og kanskje en liten rast. Spesielt nå som stadig flere hovedveier blir lagt utenom sentrumsområder ute på landsbygda. Men det finnes også slike korte omveier som er godt skiltet, som ”Den Gyldne Omvei” på Inderøy i Nord-Trøndelag som vi svingte innom en gang i sommer.

Bølgende kornåkere og vakkert landskap.

Trøndelag
Om du kjører Nordover på E6 finner du avkjørselen ved Røra, litt nord for Verdal. Nordfra ved Vist litt sør for Steinkjer. Omveien er ca 8 km lengre enn om du kjører E6, og tar ikke lang tid hvis det er det som er viktig. Veien går gjennom et frodig landbruksområde med flere muligheter for gårdsbesøk og opplevelser, deriblant Gangstad Gårdsysteri, Norges første autoriserte gårdsysteri som du kan lese mer om på www.ysteri.no.

Vakker utsikt over Trondheimsfjorden.

I Ringstu kan du kjøpe kaffe og vafler.

Nærmest Røra finner du Straumen som er administrasjonssenter i Inderøy kommune og er oppkalt etter den nest sterkeste tidevannsstrømmen i Norge, som forbinder Borgenfjorden med resten av Trondheimsfjorden. Her er det fint å ta en stopp og strekke på bena, for eksempel i Muustrøparken som er kommunens tusenårssted. Her finner du en rekke skulpturer av den kjente billedhuggeren Nils Aas som var fra Inderøy. I parken som også ble kåret til ”Årets grønne park” i 2007 ligger også Ringstu, ett av Straumens eldste hus. Der er det enkel servering i sommerhalvåret. Litt bortenfor ligger sentrum i Straumen med flere serveringssteder. I sentrum ligger også Nils Aas Kunstverksted med flere av hans arbeider samt verker av andre kunstnere.

Muusparken har flere skulpturer av Nils Aas.

Fisketur
Vil du ha en lengre pause er det også mulig å ta en tur med fiskestanga, både ved tidevannsstrømmen og ellers i fjordkanten.

Ved brua over straumen kan du fiske.

Det er flere spisesteder og butikker på stedet, og det er også parkering for bobil/campingvogn like ved sentrum. Du kan også kjøre en rundtur på øya, eller ta en avstikker ut til den vakre Skarnsundbroa. Derfra kan du også kjøre videre utover på Fosen, og ta ferge inn til Trondheim. Mulighetene er mange. Og som det står skrevet i en informasjonsbrosjyre om veien:

”Det tar 12 minutter å kjøre E6 mellom Røra og Vist. Den Gyldne Omvei tar 8 minutter mer… eller en dag, ei uke, en hel sommer, et helt liv…”

Slike omveier finnes det mange av i vårt langstrakte land. La GPS-en få en pause. Ta frem papirkartet og finn en alternativ rute. Omveier er ofte snarveier til gode opplevelser.

Skarnsundbrua var verdens lengste skråkabelbro i betong da den ble åpnet i 1991.

Tekst og foto: Olav Barhaugen, Bobil- og Caravanmagasinet

Del dette med andre:

  1 comment for “Mange flotte omveier i Norge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *