Flest bobiler kom på besøk på campingplassene

Antallet gjestedøgn i bobil på campingplassene har økt med 8,3 prosent fra 2018 til 2019. Telt og vogn sank med 7,5 prosent. Det gjør bobilene til den største gruppen av tilfeldig besøkende med medbragt tak over hodet.

Bobilene blir viktigere for besøket på campingplassene. Foto: Ørland camping.

Campingplassene hadde større økning i antall overnattinger enn hotellene i august. Men samlet hittil i år øker hotellene langt mer enn campingplassene. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Været kan ha skylden.

Norske campingplasser hadde i august 1 479 735 overnattinger. Det var en økning på 5,8 prosent fra august 2018. Hotellene hadde litt mer enn dobbelt så mange overnattinger og en økning på 5,6 prosent i august. Hittil i år (per august) har campingplassene totalt hatt over 6,7 millioner gjestedøgn. Det regnes da en overnatting per person i det enkelte reisefølge.

Tallene fra SSB viser at det er hotellene som har økt mest fra januar til august med 4,5 prosent. Campingplassene utvikler seg svakt utenfor hovedsesongen og har en samlet økning på 1,2 prosent fra januar til august.

Antallet gjestedøgn på campingplassene fra Norge måned for måned. Tabell: SSB.

Fortsatt er norske turister den største besøksgruppen på campingplassene. Med 4 626 201 overnattinger er de mer enn dobbelt så mange som utlendingene med 2 078 571 overnattinger. Alle overnattingsformer.

Antallet utenlandske gjestedøgn på campingplassene måned for måned. Tabell: SSB.

Tyskland er største gruppe
Den største utenlandske gruppen kommer fra Tyskland med over 790 000 gjestedøgn. Deretter kommer Nederland med 329 000 gjestedøgn. Sverige er fjerde største nasjon på campingplassene med nesten 195 000 gjestedøgn. Danskene er her 100 000 færre døgn enn svensken mens Frankrike kommer på sjetteplass med over 84 000 gjestedøgn og er nesten like store som danskene. Sveits hadde over 72 000 og Finland over 68 000 gjestedøgn.

Bobiler største gruppe
Campingplassene hadde i årets åtte første måneder nesten 3 millioner gjestedøgn med tilfeldige besøkende i telt, campingvogn eller bobil. Blant disse var overnattinger i bobil den største besøksgruppen. Over 1,5 millioner gjestedøgn i bobil er registrert. Campingvogn og telt hadde til sammen nesten 45 000 færre gjestedøgn. Det viser tall fra NHO Reiseliv.
Antallet fastliggere kommer i tillegg og er fortsatt høyest med over 2 millioner døgn, men sank med 2,6 prosent i år. Også hytteutleie genererer noen flere gjestedøgn enn bobilene.

Fagernes camping i Oppland bidro til å gjøre fylket til største bobilfylke på campingplassene. Foto: Fagernes camping.

Det var campingplasser i Oppland fylke som hadde flest gjestedøgn i bobil. Der ble det nesten 170 000 døgn. Deretter kommer Sogn og Fjordane med over 155 000 og Møre og Romsdal med over 134 000 gjestedøgn.

Fylkene med størst økning i antall gjestedøgn i bobil var Sogn og Fjordane med en vekst på 23 247, Hordaland med +19 016 og Møre og Romsdal med +17 446 nye gjestedøgn, forteller tallene fra NHO Reiseliv.

– Været har mye å si for nordmenn – spesielt i endene av sesongen, sier avdelingsleder Jan-Henrik Larsen i NHO Reiseliv. Foto: NHO Reiseliv.

Det var en god og lang sommer i 2018
At samlet økning i gjestedøgn på campingplassene sammenlignet med året før er beskjeden, forklarer Jan-Henrik Larsen i NHO Reiseliv med den gode sommeren i 2018.
– Forsommeren var veldig bra allerede fra påske. Også mai var veldig bra. Det kan ha gjort tallene i 2018 bedre i forhold til årets tall.
– Været har mye å si for nordmenn – spesielt i endene av sesongen. Mange velger å holde seg hjemme eller velge annen overnatting i dårlig vær. Utlendingene bryr seg ikke så mye om været, sier Larsen.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *