Flere miljøsoner i Frankrike neste år

Fra begynnelsen av 2021 vil syv byer og regioner i Frankrike få miljøsoner og eldre biler blir utestengt fra bysentra. Sonene omfatter flere populære turistregioner.

Bobiler med dieselmotor vil ikke få de to øverste merkene. De øvrige tildeles etter motorens egenskap. ©Crit-Air.fr / Green Zones GmbH.

Paris, Lyon og Grenoble med regionen rundt har i flere år hatt slike miljøsoner. Det er om lag 30 soner i Frankrike og ulike regler skaper mye forvirring.

Frankrike har blitt dømt i EU-domstolen for et høyt luftforurensningsnivå og nå utvides antallet miljøsoner.

De nye miljøsonene kommer i Nice, Toulon, regionene Toulouse, Montpellier, Strasbourg, Rouen og Aix-Marseille-Provence. I Toulon blir12 kommuner berørt av miljøsonene og i Strasbourg hele 33 kommuner. Flere soner vil tidlig innføre forbud mot kjøretøy i klasse 5 og trappe opp fram til 2025 da alle dieselbiler vil være utestengt. Dette gjelder blant annet Strasbourg.

Det er green-zones.eu som skriver dette i en oppdatering på sin hjemmeside. Firmaet selger miljømerker til en rekke land.

Det er lite sannsynlig at de nye miljøsonene vil være operative allerede i januar da det vanligvis ikke er avklart i detalj hvilke regler som skal gjelde. Det må også avgjøres hvilke deler av byer og regioner som skal omfattes av miljøsonene.

Når du bestiller et miljømerke vil bilen din bli plassert i den klassen den hører innunder. Klassen framgår av farge og tallet på merket.

Franske miljøsoner skiller seg fra for eksempel de tyske ved at den aktuelle forurensningen avgjør hvilke biler som får lov til å kjøre inn i sonen til ulike tidspunkt. Da kan app-en GreenZones har utgitt være et godt hjelpemiddel. Den er gratis og kan benyttes selv om du ikke har kjøpt miljømerke gjennom dette firmaet. App-en lastes ned der du vanligvis finner dine app-er og bærer firmaets navn.

Selv om vi nå er midt i en pandemi kan det sikkert være greit å forberede seg på at den trekker seg tilbake, og at vi igjen kan reise til andre land. Det franske miljømerket kan bestilles fra myndighetene her eller hos Green-zones (eksterne lenker). Ved et frislipp vil det trolig kunne oppstå forsinkelser i leveringen av miljømerkene.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Har jeg rett miljømerke for denne byen?

Del dette med andre:

  4 comments for “Flere miljøsoner i Frankrike neste år

  1. Hvorfor utarbeider ikke EU felles miljømerking for kjøretøyer? Skal en ha ulike merker for hvert land, blir dette bare rot til slutt.

  2. Det hevdes at det er kun den offisielle franske siden som kan utstede miljøoblater for Frankrike. Og i hht til det kan ikke green-zones selge merker lovlig. Har selv kjøp fra myndighetene og der koster de under 5 € i postkassa, mens de koster 33 € på green- zones. Hva er riktig ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *