Flere hemmelige turistveier

Kartet over de hemmelige turistveiene fremhever veier i naturskjønne områder. Foto: Amalie Brækken Walderhaug.

Du vet at det finnes mange ukjente perler langs veiene i Norge. Vet du at det finnes et eget kart over de ”hemmelige” veiene? KNA har i år for tredje gang oppdatert og utvidet kartet Norges hemmelige turistveier.

Norge har 18 veier med status som nasjonale turistveier. Men mange andre strekninger er også verdt en omvei. Derfor har KNA, Kongelig Norsk Automobilklub, laget et kart over de hemmelige turistveiene. Kartet ble første gang gitt ut i 2016. I år kommer det i tredje utgave med oppdaterte kart og flere veistrekninger.

Generalsekretær Børre Skiaker i KNA slår et slag for de ofte ukjente perlene. Foto: KNA.

– Kartet samler de kjente og mindre kjente veiene i de naturskjønne områdene. Her finner man alternative ruter til riksveiene. De hemmelige turistveiene tar for seg både enkeltstrekninger og områder med veier som har noe ekstra å by på, sier generalsekretær Børre Skiaker i KNA, i en pressemelding.

Til Bobilverden.no forteller han at årets kart har fått med nye veistrekninger på Vestlandet, i Nordland og i søndre del av Troms. Også grensestrøkene ved Femunden har fått sine strekninger på kartet.

– Det er særlig turister fra Sverige, Nederland og Tyskland som reiser i Norge med bil eller bobil. I tillegg er det veldig mange nordmenn som velger bilen når de skal feriere i eget land, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv gleder seg over økt antall bobiler på campingplassene. Foto: Oda Hveem.

– Ukjente turistveier, steder og turmål vil slå an fordi turister gjerne vil oppleve noe unikt og urørt. Flere og flere turister oppsøker mindre kjente steder for å unngå å havne i turiststrømmen. Bilen er et naturlig transportmiddel til opplevelser man ikke kommer seg til på andre måter, sier Devold.

Flere bobiler på campingplassene
Interessen for camping i Norge øker voldsomt. I 2017 var det nær 10 prosent økning i antall bobilovernattinger på norske campingplasser.

– Vi har enormt stor plass i Norge og et veldig attraktivt produkt. Da gjelder det å markedsføre og spre trafikken til flere flotte, men kanskje mindre kjente steder i Norge. De hemmelige turistveiene kan bidra til nettopp det, sier hun.

Veien gjennom Norangsdalen er vel verdt en avstikker. Foto: Rasmus Kongsøre.

Kartet utgis år også ut i Nederland gjennom turist- og bilistorganisasjonen ANWB.
– Det er veldig hyggelig at vi i år kan presentere kartet i en nederlandsk versjon. Ved å gjøre Norske turistveier mer tilgjengelig for utlendinger, tror vi de får en flottere opplevelse, tar flere bilder og markedsfører Norge. Det kan bidra til at flere turister legger bilferien til Norge, sier Skiaker i pressemeldingen.

Både Devold og Skiaker trekker frem veistrekningen fra Hellesylt via Norangsdalen til Leknes på Sunnmøre som en av flere personlige favoritter.

KNA har valgt å publisere veikartet som et tradisjonelt kart på papir. De mener det gir bedre oversikt, samtidig som det er lettere å planlegge turer ved hjelp av papirkart.
– Kartet kommer i nye og oppdaterte utgaver så lenge vi finner nye hemmelige veier. Det er fortsatt mange å velge blant. Som bilklubb ønsker vi å bidra til at så mange som mulig får tilgang til disse skattene, sier Børre Skiaker i KNA.

Da kartet ble utgitt i 2016 ble det delt ut på Essos bensinstasjoner så langt opplaget rakk. I år er opplaget på 11 500 eksemplarer. Det er sendt til medlemmene i KNA. Du som ikke er medlemmer i organisasjonen kan likevel få tak i kartet ved å henvende deg til KNA på telefon, epost eller ved personlig frammøte.
– Vi har ikke laget et eget salgsopplegg for kartet, men om det blir stort trykk må vi se på om vi skal gjøre det, sier Skiaker til Bobilverden.no.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  8 comments for “Flere hemmelige turistveier

 1. Jeg ønsker gjerne kartet hemmelige turistveier i Norge tilsendt til adresse :
  Helge Gumpen.
  Kirkegata 2D
  Kristiansand.

 2. Bobilverden har ikke noe med salget av kartet å gjøre. For å unngå for mange spørsmål, deler vi det svaret vi har fått fra KNA:
  Kartet er med i en velkomstpakke for nye medlemer i KNA (medlemskap kr 360 for resten av året)
  For ikke-medlemmer koster kartet kr 100,- + kr 21,- porto.
  Beløpet kr 121,- innbetales til KNA kontonummer: 7032 05 19223 og merkes: DHT

  Når betalingen er gjennomført sender du kvitteringen, og adressen det skal sendes til, til kna@kna.no
  De sender deg deretter kartet per post.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *