Flatt, vannfylt og fremfor alt vakkert

Provinsene Friesland og Groningen utgjør en helt spesiell del av Nederland. Det er her du skal begynne om du vil bli kjent med det ekte nederlandske.

Vrouwtje av Stavoren er en gammel nederlandsk historie fra Friesland i Nederland, et sted vel verdt å besøke

Friesland er en provins nord i Nederland. Det bor 650 000 mennesker i hele området. Til sammenligning teller den nederlandske hovedstaden Amsterdam, 873 000 mennesker.

Den frisiske hovedstaden er Leeuwarden. Foruten nederlandsk har frisisk status som et offisielt språk i provinsen. Frisisk forstås ikke av resten av nederlenderne. Heldigvis snakker nesten alle frisere også nederlandsk.

Nederland har et økende antall utmerkede campingplasser med gode fasiliteter.

Friesland – på frisisk: Fryslân – har en lang kystlinje, som strekker seg langs IJsselmeer og Vadehavet, som er UNESCO verdensarv. Når det gjelder overflate, er det den største provinsen i Nederland. Vi reiser til Friesland i en bobil og starter i sørvest med et besøk på damppumpestasjonen i Lemmer (også et UNESCOs verdensarvsted). På slutten av turen vil vi også besøke noen vakre landsbyer i Groningen, den nordligste provinsen i Nederland.

Statue som skildrer det harde livet for de som bodde i Friesland i tidligere tider.

Tørre føtter
Ir. D.F. Wouda Pumping Station er den største damppumpestasjonen som fortsatt er i drift i verden. Den ble bygget i 1920 og har vært på UNESCOs verdensarvliste siden 1998. Den monumentale dampgiganten brukes fortsatt når vannstanden er for høy til å sikre tørre føtter i Friesland. Dampen som genereres når pumpestasjonen slås på tiltrekker seg alltid mange tilskuere. Det gis omvisninger i damppumpestasjonen.

Wouda damppumpestasjon, fortsatt i bruk for å holde landet tørt.

Friesland har fire nasjonalparker. Området har et spesielt åpent landskap, mange steder har du vid utsikt. Et unntak fra dette er Gaasterland i sørvest, som er kupert og – på grunn av beplantning rundt 1900 – skogaktig. Her overnatter vi på den nydelige grønne «charme-campingen» De Waps i Oudemirdum.

På småveiene har du ikke alltid veien for deg alene.

Skøytemuligheter
En av de mest spesielle sportsbegivenhetene i Friesland er Elfstedentocht. På skøyter kunne man tidligere vintertid besøke de elleve frisiske byene, som tidlig fikk ‘byrettigheter’. Avstanden over det islagte vannet var på rundt 200 km. Vinneren av løpnet fikk evig ære, de mange tusen turløperne hadde den mest uforglemmelige dagen i livet.

Klimaendringer har begrenset hyppigheten av Elfstedentocht, den siste ble holdt for nesten 25 år siden. I mellomtiden er det blitt mange varianter av Elfstedentocht: Sykkel, kano, scooter, bil, veteranbil, traktor, motorsykkel, svømming, gåing og surfing i fem dagsetapper. Vi er med ved ankomsten av de 130 surferne – fra mange land, inkludert Norge – til Dokkum. Og tidlig på våren skal vi kjøre CamperElfstedentocht.

Rett bak havddiket ligger hovedsakelig gårder og jordbruksland.

Hindeloopen
På vei til Leeuwarden kjører vi gjennom herlige små byer som Stavoren og Hindeloopen. Statuen av Vrouwtje van Stavoren med utsikt over havet, viser til en legende om en rik kvinne som var fornøyd med ingenting og til slutt døde i fattigdom.

Grøsser i Skøytemuseet i Hindeloopen, en tå frosset i en skøyte.

På 1200-tallet var Stavoren en velstående hansaby. Hindeloopen – med under 1000 innbyggere – er liten, men har et stort antall severdigheter. Byen ligger på et nes og er omgitt på tre sider av IJsselmeer. Hindeloopen har trange kanaler, små broer og smug. Det er også flere nasjonale monumenter i byen.

Gammelt verksted for produksjon av skøyter og tresko i Skøytemuseet i Hindeloopen.

Byens gamle fiskehavn har blitt restaurert til sitt 1930-tallsutseende. Malerkunst fra Hindeloopen er kjent over hele verden. Fra 1600-tallet og utover hadde Hindelooperne sin egen stil der de malte møbler, sengebunner, kofferter og miniatyrmøbler med egne farger og motiver. Du bør også besøke Eerste Friese Schaatsmuseum, med verdens største skøytesamling, og Museum Hindeloopen, med Hindeloopen-malerier, kostymer og maritim historie.

Historiske Hindeloopen.

I Hindeloopen kan du smake på likører.

Kysten
Camper Parking Leeuwarden er et rolig og helasfaltert område i et boligområde ved en liten marina. Det er et kvarters sykkelavstand fra sentrum. Det er også en buss som kjører i den retningen. Du sjekker inn selv: det er informasjon på forskjellige språk. Det er strøm og vann, og et sted å tømme, men ingen sanitæranlegg.

Helt i nord ligger historiske kirker på høyder eller diker som beskytter mot havet.

Leeuwarden, hovedstaden i Friesland, er en vakker by, med et historisk sentrum og et berømt «skjevt tårn». Via Franeker sykler jeg til Harlingen, med den hensikt å sykle nordover langs kysten så nærme som mulig. Landsbyer som jeg passerer bak diket er Sexbierum, Koehool, Westhoek og Zwarte Haan, hvor det også er en bobilplass. I Harlingen ligger Willem Barendsz, en kopi av et gammelt lasteskip og bygget utelukkende av frivillige.

Dokkum, en av de elleve frisiske byene.

Gårdscamping
Jeg parkerer bobilen i to netter på den nylig åpnede campingplassen De Blijer Wadden, ved et tidligere gårdshus. Et utmerket utgangspunkt for å besøke Elfsteden-monumentet mellom Gytsjerk og Miedum på sykkel, den flere hundre år gamle kirken i Jannum og, selvfølgelig, Dokkum. Der er det mulig for god kveldsmat og besøke noen fine seilskuter som følger idrettsutøverne.

Malerisk tårn i Sneek, logo fra et kjent klesmerke.

Via Wierum sykler jeg til Lauwersmeer, her går grensen mellom provinsene Friesland og Groningen. Fordi det praktisk talt alltid er vind her er kitesurfere ofte aktive i helgene. Det er en spektakulær sport.

Frisere elsker vann, seiling og musikk.

Målet mitt i Groningen er å besøke noen landsbyer som ifølge et nasjonalt valg kan regnes blant de vakreste i Nederland. Jeg noterer navn som Zoutkamp, Garnwerd, Winsum, Niehove, Ezinge, Oldehove og Saaksum. Den ene landsbyen er enda vakrere enn den neste.

Leeuwarden har et fint historisk sentrum.

Diker mot havet
I denne delen av Nederland begynte cisterciensermunker en gang å lage diker for å beskytte seg mot det inntrengende sjøvannet. Disse høydene kalles terps i Friesland og wierden i Groningen. På toppen er vanligvis en kirke og rundt den huser. Storslåtte eksempler er Hogebeintum i Friesland og Niehove og Ezinge i Groningen.

I den frisiske byen IJlst står sagbruket De Rat.

Arkeologiske utgravninger mellom de to verdenskrigene har vist at det allerede bodde mennesker i dette området 800 år før Kristus. I Ezinge inneholder et museum mange gjenstander som ble funnet under utgravningene.

Planetariet i Franeker er unikt og kommer snart Verdensarvlisten fra Unesco

Vintercamping
En ny campingbegivenhet i Friesland er CamperElfstedentocht. Maks elleve bobiler skal reise samme rute som skaterne på elleve dager om vinteren. Overnattingen er på campingplasser. Vi deltok i den første versjonen av denne spesielle bobilturen, som ble rammet av ikke mindre enn tre alvorlige stormer: Dutley, Eunice – den alvorligste – og Franklin.

Elfstedentocht var opprinnelig en skøytetur. Men du kan også gjøre det annerledes…

Alle bobilene overlevde naturkatastrofen uskadd. I desember 2022 vil neste CamperElfstedentocht finne sted. Provinsene Friesland og Groningen utgjør en helt spesiell del av Nederland. Langt de fleste turister ønsker å besøke Amsterdam. Men de som virkelig ønsker å bli kjent med Nederland, fokuserer oppmerksomheten på andre deler av landet. De to nordlige provinsene er da en utmerket start!

Rundt Franeker er et fint område å gå.

Den nest siste byen i Elfstedentocht: Dokkum.

Historisk hus i Workum.

Nederland som et sykkelland, her langs IJsselmeer.

Friesland er vann, fiske, vannsport.

Sloten er en av de vakreste frisiske byene.

Gatekunst i den frisiske hovedstaden Leeuwarden.

Tekst og foto: Willem Laros, BoCM

Artikkelen er tidligere publisert i Bobil- og Caravanmagasinet
Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *