I 2020 feiret Bergen sine første 950 år. Og bergenserne kan lage folkefester når gode krefter slippes til. Men det er også rikelig med andre grunner til å besøke byen mellom de syv fjell.
Midtsommers er innerste bykjerne i Bergen en herlig heksegryte. Guidete asiater og frittgående tyskere tråkker i hælene på hverandre, forbi og gjennom Bryggen, de vaker i stim mellom teltbodene på Fisketorget, stamper i kø foran Fløibanen og strekker hals for et glimt av pingviner og sæler i akvariet på Nordnes. Denne perlerad av nostalgi og nåtid er lysløypa i turistmagneten Bergen, men campingturisten bør være hakket dristigere enn masseturisten.
Bobilfolket som greide å kapre plass ved Bergenshallen, landet midt i smørøyet (bobilplassen ved Bergenshallen er nå nedlagt. red. anm). Få kilometer unna ligger Fantoft stavkirke. Bruk sykkel eller beina for her eier turistbussene grunnen i høysesongen.
Drama og historie
Stavkirken ligger der den har ligget siden 1883 etter at den ble flyttet fra Fortun i Sogn til Fana. Det vil si, det er ikke byggverket med historie fra 1150 du beundrer, det er en kopi som ble gjenreist etter den uhyggelige kirkebrannen i 1992. Drama og historie i de vakreste omgivelser.
Kirken var i privat eie og det var eierne som gjenreiste stavkirken med materialer fra urskog i Sogn. Fremsynte mennesker hadde tatt vare på tegningene så den nye kopien er så original som mulig er, og inne vil de observante finne rester fra det gamle kirkebygget. Omflakkende campingturister vil oppdage at stavkirker som har navn etter byggemetoden, finnes i flere land sørover i Europa.
Avløp for energi
Mer godsaker i smørøyet. Langs nærliggende Tveitevannet går en nydelig tursti, velegnet for både sommerforelskede hånd i hånd, svette joggere og syklende. Og her vil blikket fange en diger krukke like i strandkanten. Skulpturen er signert den mangfoldige sørlending Kjell Nupen.
Ikke langt unna Bergenshallen ligger Fysak, et gratistilbud til unge som trenger å utfordre ferdigheter og fysikk. Hvis det inntreffer en regnværsdag og det fornemmes rastløshet hos reisefølgets yngste, er Fysak et sted der energien får avløp. Veggen ved inngangen er prydet med gatekunst signert selveste Dolk, og symbolikken er vakker. Fysisk aktivitet er for alle.
Trolske omgivelser
Gatekunst er nåtidens uttrykk i den ungdommelige jubileumsby. Bergensere flest er stolte av disse kjente og ukjente skapende sjeler som legger nye element inn i byens identitet. Bruk øynene.
Jubilanten har fostret mange verdenskjendiser innen musikk i nyere tid – det er nok å nevne Kygo og Alan Walker, men minst like vidgjeten er Edvard Grieg. Han bodde på Troldhaugen og her skapte mannen med den bustete hårsveisen og frodige barten musikk som trollbinder verden over. Han komponerte i en rødmalt liten hytte nede ved Nordåsvannet. Mesteren er gravlagt i fjellet sammen med sin kjære Nina. Konsertene sommerstid er en trygg anbefaling.
Mektig forbund
Enda noen mil lenger sør for sentrum ligger Arboretet, et sted der planter fra alle verdens avkroker er samlet. Enkelt å parkere både vanlig bil og bobil. Velholdte turstier på kryss og tvers er omkranset av eksotiske og trolske trær som fører fram til to godt tilrettelagte badeplasser. Men du kommer ikke utenom fargerike Bryggen i trehusbyen Bergen. Husene er restaurert i løpet av årtier. Millioner er brukt i en årelang og unik redningsaksjon. Arkeologer har gravd seg nedover og bakover i historien. Hus er løftet så verken springflo eller klimaendringer med stigende havnivå skal true verdensarven.
Verdensarv
Bryggens plass på Unescos verdensarvliste gir status – og reisebransjen noe å bruke som lokkemat. Cruiseturistene møter den særpregede husrekken få hundre meter unna landgangen.
Kritiske røster taler nå høyt om overturisme og slitasje på det Hanseatene etterlot seg, men ta turen innom det som ble skapt av et mektig handelsforbund med forgreininger som kan spores i både Tyskland og Baltikum. Let etter årstall og våpenskjold på husveggene langs hele bryggesiden.
Bergen har alltid vendt ansiktet mot verden, og byen er en populær gjestehavn. Sommerstid er hver eneste meter kai langs bryggesiden av Vågen okkupert av kortreiste og langveisfarende farkoster i alle størrelser og prisklasser.
Mestermat på kysten
Tvers over Vågen, på Strandkaien ruver en stor «kasse», og inni finner vi byens turistinfo og reiselivsdirektør Anders Nyland, tilflyttet og helfrelst bergenser. Hva skal en besøkende bruke tiden på?
Sjefen sjøl svarer Bergen sentrum, Troldhaugen, Fløyen, Bryggen og Fisketorget – men legger raust til Fedje, Bekkjarvik og Glesvær, alle tre stedene milevis utenfor Vestlandets hovedstad. Nyland har lagt disse perler inn under paraplyen som heter VisitBergen.

Ta banen til Ulrikens topp og du vil aldri glemme utsikten. Den nye gondolbanen skal stå klar denne måneden.
I nærområdet bretter han ut en meny med mat i internasjonal mesterklasse og vestnorsk og levende kystkultur. Unik er også Cornelius sjømatrestaurant som ligger på en holme tett på skipsleia, en halvtimes båtreise sørvest for Bergen. Begrepet kortreist mat får utvidet innhold etter et besøk her.
Gullgruve for nysgjerrige
Korte steg utenfor lysløypa venter et ekte og sjarmerende sentrum. Smale og lange smau mellom trehus i lange trappetrinn opp etter fjellsiden. Småhus og smau og litt større hus, vevd sammen til et lappeteppe som ikke ligner noe vår tids byplanleggere vil tillate.
Populære fotomotiv og ettertraktet husvære i høy prisklasse med gangavstand til bykjernens utallige puber, restauranter og kaffebarer, byens pulsårer. I disse nesten bilfrie og billedskjønne smau og smågater bor sentrumsfolket, de som mener at det er for mange av oss tilreisende i sommerhalvåret.
Vrimleområde
Byen som Olav Kyrre anla rundt Vågen, er kompakt og trang med gangavstand til et utall attraksjoner, vannhull og butikker, et sammenhengende vrimleområde med ryggen mot fjell og vindu mot vest.
Gallerigaten langs Smålongeren med Bergen Kunsthall og Kode er besøksmål på øverste hylle til liks med det gjenåpnede naturhistoriske museet på Muséplass, en gullgruve for nysgjerrige i alle aldre.
Tekst og foto: Magne Reigstad, BoCM
Artikkelen er tidligere publisert i Bobil- og Caravanmagasinet
PS
Artikkelen er skrevet før det ble kjent at bobilplassen ved Bergenshallen ble nedlagt. Senere har det kommet en ny privat bobilplass (uten fasiliteter) med 16 minutter busstur til sentrum. Bergen kommune har problemer med å finne en erstatning for bobilplassen ved Bergenshallen, men det finnes campingplasser å velge litt lenger utenfor byen.
Redaksjonen
Les også: Hva er det med Bergen og bobil?