Ferjeprisen går ned, men fortsatt høyt ferjeforskudd

Fra 1. juli går ferjeprisene ned med 25 prosent. Det høye ferjeforskuddet, som gir 50 prosent rabatt på ferjeprisen er fortsatt ikke endret. 

Ferjeforskuddet for kjøretøy over 8 meter ser ut til å forbli på 14 800 kroner. Foto: Knut Randem.

Regjeringen foreslo selv i forbindelse med fremleggelsen av revidert budsjett at ferjeforskuddet for kjøretøy inntil 8 meter skulle senkes fra 3 700 kroner til 3 000 kroner. Forskuddet for kjøretøy over 8 meter er 14 800 kroner og ble ikke foreslått endret. Ferjeforskuddet er en forutsetning for å få halv pris på riks- og fylkesferjene.

I desember 2020 vedtok Stortinget: «Stortinget ber regjeringen vurdere lavere forskuddsbeløp for AutoPass for ferge, og at dette blir vurdert for alle takstgrupper.»

Sverre Myrli i Arbeiderpartiet forteller at de, Rødt og Senterpartiet i vinter – i forbindelse med behandlingen av en av krisepakkene – fremmet dette forslaget:

«Stortinget ber regjeringen om så raskt som mulig å komme tilbake til Stortinget med en varig løsning for å halvere fergetakstene ved riksveg- og fylkesvegsamband, samt om å senke inngangskostnaden for å kunne benytte AutoPass. Løsningen skal finnes i dialog med fylkeskommunene, og halveringen skal finansieres av staten.»

Forslaget ble ikke vedtatt, men Fremskrittspartiet har både støttet en halvering av ferjeprisene og tatt til orde for gratis ferjer på riks- og fylkesveiene. I et forlik med regjeringen har de akseptert en prisreduksjon på 25 prosent fra 1. juli i år.

Bobilverden.no har ikke funnet informasjon om ferjeforskuddet i omtaler av forliket mellom regjeringen og Fremskrittspartiet. Bobilverden.no har derfor spurt Fremskrittspartiet om de har gjort noe framstøt for å endre ferjeforskuddet på 14 800 kroner, men vår henvendelse er så langt ikke besvart.

Tidligere har samferdselsminister Knut Arild Hareide sagt at det ikke er ønskelig at for mange får rabatt da det vil gå utover inntektene. Dermed er det fortsatt kun de som har råd til å låne Staten forskuddsbeløpet som får halv pris på ferjene.

Ubenyttet ferjeforskudd betales tilbake når avtalen med AutoPASS for ferje blir sagt opp.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Frykter mange skal få rabatt på ferger
Les også: Regjeringen vil senke ferjeforskuddet – for noen
Les også: Foreningene krever lavere ferjeforskudd for alle
Les også: Ferjer i Nordland i sommer

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *