Fergeprisene skrus opp på populær turistvei om sommeren

Det har gått et fergeopprør over landet de siste ukene. I Nordland måtte fylkesrådet slå retrett og gå tilbake til fjorårspriser, men ikke for sommermånedene.

Du blir aldri mett av utsikten langs Kystriksveien, men blir den for dyr? Foto Alan Billyeald.

Fylkesvei 17 på Helgeland, også kalt Kystriksveien, har vært en turistmagnet. De syv søstre, Torghatten og Svartisen er bare noen av de mange attraksjonene du møter langs denne strekningen.

Kystriksveien er også kjent for sine mange fergestrekninger. De er en del av opplevelsen og gjør det nødvendig å skru ned tempoet på ferden. Det gjør jo ingenting ettersom det er nok av steder å oppleve.

Langs kysten ble mange fergepriser skrudd opp med så mye som 40 prosent. I Nordland ble et hardt presset fylkesråd tvunget til å senke prisene igjen til 2019-nivå. Men det gjelder ikke i sommermånedene, melder NRK Nordland.

I forhold til 2019 blir fergeprisene i juni, juli og august økt med 20 prosent. Det får turistnæringen til å reagere.

Kafeeier Ivar Laukholm sier til NRK at å ta en fergetur i Nordland blir en luksusferie. Han har regnet ut at det vil koste en bobil under 7 meter 4442 kroner å kjøre denne strekningen. I denne prisen har han beregnet kr 3608 for de seks fergestrekningene. Prisen er beregnet uten fergekort.

Nestleder i fylkesrådet Svein Eggesvik (Sp) forsvarer sommerprisen med kostnadene med å sette inne fem ekstra ferger for å avvikle sommertrafikken. Det koster fylket 40 millioner kroner.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: 50 prosent rabatt på ferger om du har fergekonto

Del dette med andre:

  8 comments for “Fergeprisene skrus opp på populær turistvei om sommeren

  1. Har avlyst turen på kystriksveien til sommeren da pris økningen synes drøy, så det blir bobiltur til Finland via Åland i sommer!

  2. Det går faktisk an å besøke Nordland fylke uten å ta mer enn ei ferge. (Bognes-Lødingen)
    Her er et forslag: Har tatt med nordlige del av Trøndelag.
    Fra E6 ved Gartland og kjøre til Rørvik.
    Fra E6 nord for Majavatn kan du kjøre Tosenveien til Brønnøysund og Torghatten.
    Fra E6 ved Mosjøen kan du kjøre ut til Sandnessjøen og sr De Syv Søstre. Har du sykkel kan du ta ferge til Dønna.
    Fra E6 ved Mo i Rana kan du ta av ved Røsvold for å fantastiske grotteturer.
    Fra E6 ved Storjord i Saltdal er flere flotte stier i vakkert terreng. Junkerdalsura er et eksempel.
    Fra E6 ved Fauske kan du ta en tur til Sulitjelma.
    Fra E6 ved Fauske kan du følge rv80 til Bodø. Før Bodø kan du kjøre sørover FV17 til , Saltstraumen, Ørnes, Glomfjord og Svartisen.
    Fra E6 Fauske kan fortsette nordover, Steigen og Hamarøy har mye flott.
    Fra E6 kan du ta ferge fra Bognes til Lødingen for deretter fortsette gjennom Lofoten.
    Man kan altså feriere i Nordland i 14.dager med bare en ferge.

  3. Har kjørt hele eller deler av strekningen hver år siden 1993. Greit at det er dyrt med ferger, men det er totalopplevelsen som har fristet oss. Og det er etter vår mening en av de vakreste strekninger i Norge. De to lengste fergesstrekningene er alene verd turen. Har kjørt med bobiler både over og under 7 meter. Og det blir halv pris med fergekort. Dog synes jeg synd på de fastboende.

  4. Fergekort med halv pris er det slutt på. Har søkt om å få refundert gjenstående beløp, men det tar tydeligvis lang tid. Kjørte i 2018 fra Kirkenes sørover langs kysten på de ytterste veiene mot Trondheim. Brukte fergekortet (som ikke gjaldt i Troms og Finnmark) på turen delvis i Lofoten og Helgelandskysten. Kortet kostet 3.500 og da kan man «ferge» for 7.000, altså halv pris, men dette er det nå slutt på. Med fergekortet betalte vi ca 1.800, 3.600 full pris. Vi har også brukt dette kortet på noen ferger på Vestlandet, så gjenstående verdi er ca 1.000 som jeg forventer å få refundert.
    Generelt er disse fergeprisene uforståelig høye. Vi kan f.eks reise fra Sandefjord til Strømstad, 2,5 timers tur, for ca 250, fra Langesund til Hirtshals, 4,5 timers tur, for ca 1.100. Helt klart at fergepriser, og antallet ferger man må ta, vil påvirke hvor vi reiser.

    • Dine opplysninger om bortfall av fergekort stemmer ikke. Det oppnås 50% rabatt på autopassferge.no på alle strekninger som inngår i samarbeidet, – og det er etter hvert blitt veldig mange.

      • Korrigerer linken, og tar med sitat fra nettsiden (kundeservice / spørsmål og svar) i samme slengen:

        autopassferje.no

        ———————————————————-
        Rabatt ved kun AutoPASS-brikke:
        AutoPASS-kunder med gyldig brikke, men uten egen AutoPASS-ferjekonto, får 10% rabatt på samband inkludert i ordningen som tilbyr betaling med brikke.

        Rabatt ved egen ferjekort-avtale med forskuddsbetaling:
        AutoPASS-ferjekonto er en nettbasert selvbetjeningsløsning som håndterer alle ferjetransaksjoner, uavhengig av om det betales med brikke eller det nye AutoPASS-ferjekortet. Ved å betale inn et forskuddsbeløp, får man høyere rabatt ved overfart:

        Privatkunder: 50% rabatt
        Firmakunder: 40% rabatt
        I de ferjesamband hvor det er passasjerbetaling, vil man oppnå 17% rabatt på personbillett.

        Nytt ferjekort kan bestilles på autopassferje.no. Vi gjør oppmerksom på gebyr kr. 50 per kort. Man får må ha ett kort per kjøretøy.
        —————————–

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *