Felles nordisk salgstrend

Bobilsalget i Norge var i juni det beste noensinne i en måned. Også Sverige og Finland hadde til dels dramatisk økning etter en urolig periode.

Adria har gjort det godt i både Norge, Sverige og Finland.

Pandemien er fortsatt ikke over, men bobilsalget har hatt en formidabel boost etter nedstengningen og begredelige tall i mars og april. Også Sverige og Finland opplevde sterke tall i juni.

Som Bobilverden.no skrev lørdag ble det i Norge solgt 455 bobiler inntil 3500 kg og 245 over 3500 kg i juni. Det gir et totalt salg i juni på 700 bobiler. Samlet er det en økning på 35,1 prosent sammenlignet med juni 2019.

– Dette er et utrolig godt resultat, sier generalsekretær Geir Holm i Norges Caravanbransjeforbund (NCB).
– Det har aldri tidligere blitt solgt flere nye bobiler i en enkelt måned. Størst omsetning av nye bobiler var tilbake i 2017 og mai med rekorden på 632 nyregistrerte bobiler.

I tillegg har salget av brukte bobiler vært formidabelt. 2275 brukte bobiler skiftet eier i juni. Det er 41,7 prosent flere enn samme måned i fjor. Tallene er ikke fordelt på privat salg og forhandlersalg, men det er god grunn til å anta at mange forhandlere har fått ryddet i bruktlageret.

Selv om juni hadde rekordsalg av nye bobiler skal det mye til å kompensere for den negative utviklingen de fem første månedene i år. Mars og april hadde ekstrem tilbakegang og samlet har salget av nye bobiler en tilbakegang på 8,6 prosent etter første halvår. Det er tilbakegangen for store bobiler som er mest markant.

Samme trend i Sverige og Finland
I Sverige ble det i juni solgt 656 bobiler, som er 19,5 prosent flere bobiler enn året før. Etter første halvår er det solgt 1982 bobiler i Sverige. Det er en reduksjon på 13,7 prosent i forhold til 2019. Sverige har i to år hatt en spesiell avgiftsituasjon som påvirker totalbildet. Til tross for at Sverige har dobbelt så mange innbyggere som Norge er bobilsalget på samme nivå.

Finland med et innbyggertall mer likt Norge solgte 989 bobiler i første halvår hvorav 286 i juni. Det var en økning på 67,3 prosent i juni, men halvåret endt opp med en økning på drøyt 10 prosent. Det siste tallet bryter med trenden fra Sverige og Norge.

I Danmark ble det i først halvår solgt 161 bobiler, som er en økning på 37,6 prosent. Bobilverden.no har ikke hatt tilgang til omsetningstall for Island, men der ligger normalt salget et stykke under de andre nordiske landene.

En klar merkevinner
I Norge ligger Hymer, Challenger og Adria på topp av den samlede salgsstatistikken etter første halvår. I Sverige er det Adria, Kabe, Rapido og Pilote som tar tetplassene mens det i Finland er Sunlight, Adria og Weinsberg som går til topps. Dermed ser det ut til at Adria er en uoffisiell nordisk vinner med pallplass i tre land.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Rekordsalg av bobiler i juni, men moderat år

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *