– Feil starthjelp kan føre til store bilskader

Kuldeperioden har gitt flatt batteri og starttrøbbel for mange kjøretøyer. Tenk deg godt om før du bruker startkabler, påpeker forsikringsselskapet If. Feilbruk kan skade biler alvorlig.

Behovet for veiassistanse og starthjelp for bilen har vært enormt den siste uken, ifølge forsikringsselskapet If.

– Dersom bilen ikke starter eller går tom for drivstoff eller strøm på veien, er det greit å vite at du har inkludert veihjelp hvis du har én eller annen form for kaskoforsikring på bilen. Dette gjelder alle forsikringsselskaper. Det er som regel en egenandel på noen hundrelapper, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If i en pressemelding.

– Det betyr at du får veihjelpsbil hjem til deg dersom du står med blåfrosne fingre og sliter med å få bilen i gang. På grunn av at stor pågang, har det dessverre vært lang ventetid for mange i det siste, sier han.

Nytt batteri er vedlikehold
Mange har opplevd starttrøbbel fordi batteriet lades ut raskt på grunn av at det er gammelt og trenger å byttes.

– Skifte til friskt og nytt startbatteri er ikke dekket over forsikring. Å ha fungerende startbatteri er en del av det alminnelige vedlikeholdet av bilen, sier Clementz.

Startkabler og hjelp av naboen er effektivt og bra, men pass på å sparke i gang bilen riktig. Uriktig bruk av startkabler kan bli en dyrekjøpt erfaring – både for den som får hjelp og den som hjelper.

– Hvis du bruker den gamle typen startkabler uten overspenningsvern på moderne biler, kan det føre til kortslutning og skade på motorstyreenheten i bilen og annen elektronikk, sier kommunikasjonssjefen i If.

Dyre styrebokser
– I en moderne bil sitter det mange styrebokser og små datamaskiner som kommuniserer med hverandre. Hvis en styreenhet får overspenning og kortslutter, kan det føre til skade på andre dyre komponenter i bilen også. Skadene vil som oftest føre til at bilen får alvorlige startvansker eller ikke starter i det hele tatt, sier han.

Det er mange elektroniske komponenter og kretskort i en bil i dag. Kostnaden på en reparasjon etter el-sjokk varierer fra bil til bil, men kan koste fra noen tusenlapper og oppover til 60 000 kroner eller mer.

Bilens forsikring dekker normalt ikke en skade som dette, siden den skyldes feilbruk av startkabler. Det gjelder derfor å holde tungen rett i munnen og vite hva du gjør under panseret, skriver If.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

  1 comment for “– Feil starthjelp kan føre til store bilskader

  1. Det er greit å benytte startkabler uten overspenningsvern, bare man kopler riktig. Pluss til pluss og minus til minus, hvor minus koples sist

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *