Nesten alle bruker bilbelte, men mange innrømmer feilbruk, viser en ny undersøkelse. Riktig bruk av bilbeltet kan bety forskjellen på liv og død på veiene i sommer, understreker Volvo og Trygg Trafikk i en ny kampanje.
Ifølge Statens vegvesen var det 71 personer som omkom i bil i Norge i 2019. Av de som omkom var det 37 prosent som ikke brukte bilbelte eller var feilsikret ulykken inntraff. Riktig bruk av bilbelte reduserer faren for å bli drept med 40-50 prosent for fører og forsetepassasjer.
– Hvis ikke beltet er festet riktig i det kollisjonen inntreffer, kan det føre til alvorlige skader og i verste fall døden, sier Christoffer Solstad Steen, senior kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk.
Ifølge en fersk undersøkelse utført av Kantar på oppdrag fra Volvo Cars og Trygg Trafikk, oppgir mer enn 9 av 10 nordmenn at de bruker bilbelte. Undersøkelsen indikerer likevel at det er mange nordmenn som ikke bruker det riktig. Sammen med Volvo setter Trygg Trafikk derfor ekstra fokus på å få folk til å bruke bilbeltet riktig i sommer.
Enkel huskeregel
Undersøkelsen viser eksempelvis at 40 prosent sjelden eller aldri tar av yttertøy før de tar på beltet, og 1 av 4 sjelden eller aldri strammer beltet over hoftekammen. En tidligere brukerundersøkelse, utført globalt av Volvo i 2019, viste at nesten 40 prosent hadde beltet feil plassert på skulderen.
– Vi har laget en enkel huskeregel om riktig beltebruk: Sikkerhetsbeltet skal være tett på kroppen, lavt på hoften og midt på skulderen. Det er livsviktig å bruke beltet riktig, sier Erik Trosby, kommunikasjonssjef i Volvo Car Norway.
Han får støtte av Lotta Jacobsson, professor ved Chalmers University of Technology og Senior Technical Leader Safety i Volvo Cars.
– Dersom sikkerhetsbeltet ikke sitter riktig på kroppen, beskytter det heller ikke brukeren slik det skal. Vi ønsker å gjøre folk oppmerksomme på viktigheten av god beltetilpasning og ser av forskningen vår at det redder liv, sier Jacobsson.
Kjemper for riktig beltebruk
Det er vanskelig å avgjøre om de omkomne i trafikken ville overlevd hvis de hadde brukt bilbelte eller om det var festet riktig, men riktig bruk av belte reduserer faren for å bli drept med 40-50 prosent for fører og forsetepassasjer.
– Kampen om å få folk til å bruke bilbelte er i stor grad vunnet, takket være tekniske løsninger i bilene, politikontroller og informasjonsarbeid gjennom mange år. Men kampen om å få folk til å bruke beltet riktig gjenstår i stor grad, sier Solstad Steen.
Det moderne, trepunkts sikkerhetsbeltet ble laget av sikkerhetsingeniøren Nils Bohlin i Volvo i 1959. Kort tid etter oppfinnelsen frigjorde Volvo Cars patentet, slik at andre bilprodusenter fritt kunne ta det i bruk.
– Oppfinnelsen av bilbeltet er sannsynligvis det viktigste som har skjedd innen bilsikkerhet noen gang, men arbeidet er på ingen måte ferdig. Vi prøver fortsatt å forstå mer om bruk av sikkerhetsbelte og beltetilpasning for mennesker i alle former, størrelser og aldre, fordi vi vil forbedre det ytterligere og gjør bilene så sikre som mulig, sier Trosby.
Fakta om riktig bruk av bilbeltet:
- Beltet skal ligge tett inntil kroppen. Ta derfor av yttertøy hvis nødvendig.
- Det skal ikke være vridd eller løst, men sitte stramt og tett
- Sørg for at den nedre delen ligger helt nede ved begge hoftekammer, og følger hoften langs kroppen. Beltet skal ikke være oppe på magen.
- Beltet skal sitte midt på skulderen, nært til halsen. Mange har beltet for langt ut på skulderen. Da kan beltet skli av skulderen ved en kollisjon.
Tekst: Redaksjone