Familie har lagt ut på et års eventyr i bobilen

Familien har tatt en pause fra det vanlige dagliglivet med jobb og skole. I et år skal de reise rundt i Europa med sin lille bobil.

Stine Marie Vee (37) og Kjetil Strandos (39) har tatt med seg døtrene Maiken Strandos (10) og Mille Strandos (12) på langtur i Europa. Foto: Privat.

Mor, far og to skolejenter skal fram til mars 2025 innom alle de landene det går an å kjøre til på fastlandet i Europa.

Det er Stine Marie Vee (37) og Kjetil Strandos (39) som har tatt med seg døtrene Maiken Strandos (10) og Mille Strandos (12) på eventyrturen de har drømt om så lenge.

Jobber er sagt opp, huset er leid ut, personbilen og en hel del eiendeler er solgt. Resten av eiendelene er stuet inn på et rom.

Familien Vee-Strandos klarer seg med liten plass. Mor og far sover i alkoven mens døtrene hersker i køyene bak. Foto: Privat.

Det er i Jølster de har hus, familie og venner. Hva synes de om at dere forsvinner på denne måten?

– Familien har jo visst ei stund at vi ønsket å gjøre dette. De trodde nok ikke at vi kom til å gjøre det, men da det ble alvor synes de nok at dette høres tøft ut, sier Stine.

– Dette var siste mulighet til å gjennomføre dette. Neste høst begynner Mille på ungdomsskolen så vi måtte gjøre det før det.

Først en prøvetur
Familien reiser i en McLouis Lagan 2008 med totalvekt 3 500 kg. Den har de hatt i to år. Før det hadde familien en ombygd Caravelle inntil de vokste ut av den.

Her er det mor og far som bor i alkoven og døtrene i køyesenger bak. Jentene har fått lov til å sette sitt preg på de romslige køyene og har sydd gardiner slik at de kan trekke for om de får behov for å være litt for seg selv.

En pust i bakken og en is på fortauskanten for Stine, Maiken og Mille. Foto: Privat.

De reiste fra Jølster 31. mars og dro først til Danmark og litt nord i Tyskland i fire uker før de reiste hjem til en konfirmasjon i Jølster.

Det ble på en måte en prøvetur før de reiste for alvor. Denne uka bor de like utenfor Tallin i Estland. Opprinnelig hadde de tenkt å bli her i en uke, men nå ser det ut til å bli tre uker i Estland.
– Her er det så vakkert sier Stine, og legger til at det her er veldig enkelt å fricampe. De har inntrykk av at de nærmest inviteres til å fricampe.

Planen er å fricampe, utforske og oppleve i ukedagene for så å legge seg inn på en campingplass i helgene for å gjøre husarbeid, jobbe og ta for seg skolepensummet.

Hjemmeundervisning
– Vi ser ikke på dette som ferie, men en måte å leve på. Da må vi ha et opplegg der vi utforsker stedene vi er. Det kan også kombineres med skolearbeid, sier Stine.

Mille og Maiken har hjemmeundervisning mens de er på tur. Den er det mor Stine som tar seg av. Hun er frisør og får ikke jobbet mens de er på tur. Far Kjetil er i bunnen bilmekaniker, noe som kommer godt med på en slik tur. Han jobber på nettet hovedsaklig i helgene.

– Det er ikke skoleplikt, men undervisningsplikt i Norge. Vi prøver oss fram med pensum, og det blir litt lystbetont hva som gjøres når. Vi står ganske fritt, forteller Stine. I mars skal begge jentene hoppe inn på sine respektive klassetrinn igjen.

Planlagt i to år
Familien har planlagt dette året i et par år. Likevel er reiseruta fleksibel og litt uforutsigelig. For hvert land de skal besøke har de plukket ut noe som minst en av dem har lyst til å se eller oppleve. Alle har noen favoritter.

Skolearbeidet skal gjøres også på bobiltur. Foto: Privat.

Stine ser fram mot besøket i Italia, Kjetil ser fram mot Østerrike og Sveits til høsten, Mille har valgt seg Paris og Maiken er glad om det er badevann. Det skal være kjekke opplevelser for hele familien.

Først skal de jobbe seg nedover i Øst-Europa i sommer. Kanskje reiser de til Tyrkia om det ikke blir for varmt. Til høsten blir det Albania, Makedonia, Kroatia, Italia, Sveits og Østerrike før turen går mot Spania og Portugal til vinteren.

De prøver å fricampe så mye som mulig der det er lov og mulig i det enkelte land. Med en liten bil og fire mennesker så er de også avhengig av å kunne være ute.
– Da vi var i Danmark spilte ikke været på vår side. Det ble en heftig start, forteller Stine, men legger til at huset i Jølster er kompakt så de er vant til å være tett på hverandre.

Familien prøver å fricampe mest mulig i ukedagene og når de ikke er i byer. Foto: Privat.

Du kan følge familien på Instagram. Der heter de Sirkusstrandos, og det er foreløpig Stine som tar seg av Instagram-kontoen.
– Vi er jo et lite sirkus der vi reiser fra by til by, sier Stine. I tillegg skal begge jentene skrive reiseblogg for familie og venner. Det blir en del av undervisningen at de må passe på å ta bilder, lære seg om stedene de besøker og skrive om det.

Stine gjør ingen hemmelighet av at jentene var mest skeptiske til å reise fra vennene i Jølster i et helt år.
– Nå er alle fornøyde med tilværelsen, men om jentene skulle begynne å lengte for mye hjem, avbryter vi og setter nesa hjemover, forsikrer Stine. Men så lenge alle trives blir det et år i bobilen.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Meld deg på Bobilverden.nos gratis nyhetsbrev

Del dette med andre:

  2 comments for “Familie har lagt ut på et års eventyr i bobilen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *