I fjor ble over 10 000 nordmenn anmeldt for kjøring i ruspåvirket tilstand. I år ser tallet ut til å bli lavere, viser ferske tall fra Utrykningspolitiet.
Hittil i år har 8974 nordmenn blitt anmeldt for kjøring i ruspåvirket tilstand. Det er en nedgang på 811 anmeldelser så langt sammenliknet med fjoråret.
– Ruspåvirket kjøring er én av hovedårsakene til alvorlige ulykker med drepte og hardt skadde på norske veier. Vår ferske tilstandsanalyse for trafikk viser at rus var medvirkende årsak til 26 prosent av dødsulykkene i 2020, sier konstituert UP-sjef Roar Skjelbred Larsen.
– Derfor er ruskontroller en av politiets hovedprioriteringer for å forebygge og avdekke disse overtredelsene. Så langt i år har politiet anmeldt færre for ruspåvirket kjøring enn i 2020 og det kan være flere årsaker til det.
Alkovettorganisasjonen Av-og-til samarbeider med Utrykningspolitiet om rusforebyggende arbeid i trafikken. Sammen med UP oppfordrer nå generalsekretær Katrine Gaustad Pettersen i Av-og-til folk til å være ekstra bevisst.
– Vi vet at julen betyr et høyere alkoholinntak for mange, og at det er en alkoholmarinert høytid. Ofte er det flere selskaper og drikkeanledninger. For mange kan det være vanskelig å vite om man har promille eller ikke dagen derpå. Dersom færre blir anmeldt for rus på norske veier i år sammenliknet med i fjor, kan det være et steg i riktig retning. Husk: er du i tvil, ikke kjør bil, sier Pettersen.
Vet ikke om de har promille
Pettersen peker på en fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos som viser at 1 av 10 nordmenn har kjørt bil uten å vite om de hadde promille dagen derpå. Hun understreker at promillen er like farlig om du er på vei til et juleselskap, på vei hjem – eller rett og slett på vei for å kjøpe julegrøt på butikken dagen derpå.
– Med alkohol i blodet blir du mer risikovillig og impulsiv på den ene siden, samtidig som du reagerer tregere og blir dårligere til å vurdere konsekvenser. Det er farlig for deg selv, de som sitter på – og andre som ferdes på veiene, sier Pettersen.
– Julen minner oss på at det er mange som er glad i oss. Det bør være en ekstra god grunn til å la bilen stå om man er usikker på om man har promille, avslutter UP-sjefen.
Tekst: Redaksjonen