EU: CO2-utslippene fra biler skal dramatisk ned

Bilprodusenter som for eksempel Iveco må legge seg i selen for å framskaffe biler som kan tilfredsstille nye krav og samtidig ha god rekkevidde. Her Daily Blue Power. Foto: Iveco.

EU-parlamentet har i dag vedtatt et utkast til strengere utslippskrav for nye biler. De ønsker også større utbredelse av elektriske biler og vil støtte europeisk batteriproduksjon.

Nye biler skal redusere sine CO2-utslipp med 40 prosent innen 2030, men EU har også satt delmål i 2021 og 2025. Parlamentet ønsker bredere utbredelse av biler med lave eller ingen utslipp.

I utkastet til ny lovgivning, som ble vedtatt i dag, har EU-parlamentet foreslått at det settes et mål på 40 prosent reduksjon av utslippene fra nye biler i 2030. Det ønsker et delmål på 20 prosent innen 2025. Kommisjonen har tidligere foreslått et delmål i 2021.

Bilprodusenter, som ikke greier å nå disse gjennomsnittlige CO2-utslippene, vil måtte betale bøter. Inntektene fra bøtene skal gå til å kvalifisere arbeidere som berøres av endringene i bilindustrien, heter det i en pressemelding fra EU-parlamentet.

Bilprodusentene blir også pålagt å sørge for en markedsandel på 35 prosent for biler uten eller med svært lave utslipp i 2030. I 2025 er delmålet 20 prosent, og samtidig skal bilprodusentene bruke en felles metode for å rapportere CO2-utslipp fra nye biler.

Parlamentet ber Kommisjonen innen to år legge fram planer for at CO2-utslippene måles under reelle forhold fra 2023, slik det allerede er vedtatt for NOx.

Parlamentet ønsker å støtte batteri-industrien og omstillinger innen bilindustrien. Det ber også Kommisjonen raskt legge fram en lovgivning som gir forbrukerne nøyaktige og sammenlignbare opplysninger om nye bilers drivstofforbruk.

EU-parlamentet gjorde dagens vedtak med 389 mot 239 stemmer. 41 var avholdne. Ordfører Miria Balli sier i pressemeldingen at det ikke var enkelt å komme fram til denne enigheten, men hun er stolt av resultatet.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  1 comment for “EU: CO2-utslippene fra biler skal dramatisk ned

  1. Innan dom föreslår att man ska lägga pengar på batteritillverkning borde dom titta på hur miljöförstörande det är vid tillverkningen av batterier. Bort med elbilar, fortsätt med dieseln, man löser problemen med utsläpp med nya metoder. Alla kan inte köra elbil, det finns inte tillräckligt med el till alla. Dessutom vet vi det. Hur svårt är det att inse. När elen inte räckte till i Sverige förra året importerade vi brunkål från Tyskland. Politikerna pratar om miljön, det enda som är intressant är att få in pengar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *