Et stykke kystkultur du ikke kan reise forbi

Stokmarknes, Vesterålen, Nord-Norge – ja, Norge – har fått et nytt Hurtigrutemuseum. Det åpnet for tre uker siden. Du kan ikke reise forbi.

Dette nybygget viser Hurtigrutens historie. Foto: Foto: Tom Pål Holdø.

Det var kulturminister Abid Raja som åpnet det nye Hurtigrutemuseet i Stokkmarknes 28. august. Det storslagne nybygget ligger sentralt og dominerer byen. Det gamle Hurtigrutemuseet stengte for halvannet år siden.

Her har hurtigruteskipet MS Finnmarken fått sitt hvilested i ly for elementene. Skipet er fra 1956 står som et monument over Norges kysthistorie. Hurtigrutas betydning for norskekysten løftes frem gjennom moderne utstillinger, deltakelse og et kunnskapsrikt vertskap.

MS Finnmarken tilhører Stiftelsen Norsk Hurtigrutemuseum. Skipet gikk i hurtigrute fra 8. juni
1956, da den avløste gamle DS Finmarken. 20. desember 1993 var siste dag langs kysten i hurtigrutefart.

Nå kan du besøke broa, byssa, maskinrommet, gamle lugarer og mer. Ta deg en tur ut på dekk hvor en Ford 17M fra 1971 er på reise. Nyt mat og drikke i spisesalen fra 1956 mens ungene leker i nabosalongen med leker fra ulike tiår.

Du kan gjerne inspisere propellen. Foto: Bjørn Eide.

Om bord i MS Finnmarken vil du oppleve et «levende» skip gjennom lydeffekter og aktiviteter, og hvor du også møter besetning og andre passasjerer/gjester. Det er matlukt i kafeen, musikk, restaurerte møbler og en godt ivaretatt båt.

Her trer du inn i ulike tidsepoker fra begynnelsen av 1900-tallet i DS Finmarken, til 50-talls kafeen i MS Finnmarken og andre salonger med sterkt 80-talls preg, til en moderne utstilling i en arkitektur fra 2020.

Det er Stiftelsen Norsk Hurtigrutemuseum som har samlet og tatt vare på mange av godbitene du nå kan se i museet som driftes av Museum Nord.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *