Et smykke er åpnet på E6

I dag var det høytidelig snorklipping og åpning av nye Tana bru. Med spektakulær belysning har den blitt et smykke som konkurrerer med landskapet rundt.

Ikke bare dekorlyset, men også belysningen av kjørebanen blir spesiell. Foto: Frank Martin Ingilæ.

Den gamle hengebrua fra 1948 er smal og har restriksjoner på vekt så det blir en stor forbedring med ny bro. Den nye brua er bygd 100 meter sør for den gamle.

Den 260 meter lange brua tar ingen lengderekorder, men den kan kanskje få en skjønnhetspris? Spesielt i mørket vil den vise seg fram med utsøkt belysning. Brua har 11 000 lyspunkter som kan styres digitalt med åtte forskjellige program.

– Jeg fikk være med i arbeidsgruppen som har lyssatt brua, og i programmet som styrer lyset er både det samiske flagget og nordlyset representert. Brua er inspirert av en samisk lavo, forklarer tidligere ordfører Frank Martin Ingilæ i Tana kommune øst i Finnmark.

11 000 lyspunkter gir mange mulige design. Foto: Frank Martin Ingilæ.

– Det som gjør at man kan skape bilder, er presisjonen på lysstrålene. Hjemme i stua di, vil lampen ha en spredning på cirka 30 grader. Lysene her har en spredning på bare tre til fire grader, sier prosjektleder i Statens vegvesen Kaare Ramberg til egen hjemmeside, og legger til: Det er spektakulært! Vi vet ikke om noe annet som dette, som finnes i verden. Blant annet skal det samiske flagget blafre på brua når samefolkets dag kommer.

Byggingen av brua ble påbegynt i januar 2016 og har kostet 578 millioner kroner, inkludert tilgrensende veinett og gang- og sykkelveier.

Firmaet som har gjennomført lysdesignet har laget denne filmen om hvilke muligheter som finnes i lyssettingen.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no
Kilde: Statens vegvesen

Del dette med andre:

  1 comment for “Et smykke er åpnet på E6

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *