Et godt stoppested ved Storebælt

Ved enden av Storebæltbrua ligger det en trivelig by med et godt sted å overnatte – en eller flere dager. Effektivt om du er på gjennomreise, men du sover så nær byen at du uansett rekker inn til sentrum. I 2021 skal det skje noe helt spesielt her.

Nyborg strandcamping ligger, som navnet indikerer, tett på standen. Foto: Knut Randem.

Vi er på vestsiden av Storebæltbrua, på Fyn. Etter Kolding har hjemlengselen lett for å sende deg rett over Fyn og Storebælt før du tenker på at du kanskje skulle roet ned for kvelden og natta?

Er du på vei ut på tur så forvinner Nyborg bak deg straks du har kommet deg over brua og før du vet ordet av det er du langt innpå Fyn. Du må nesten bestemme deg på forhånd for å stanse her. Det gjorde vi i påsken.

Over den brede sandstranda kan du nyte utsikten mot Storebælt og brua. Foto: Knut Randem.

Nyborg er en liten og sjarmerende by like sør for motorveien, og rett på nordsiden av den finner vi Nyborg strandcamping. En trivelig campingplass, pent beliggende langs en flott sandstrand hvor du også har utsikt mot Storebælt. I solnedgangen og senere kan du jo more deg med å fotografere den opplyste brua.

Campingplassen har en historie som strekker seg tilbake til 40-årene. Fram til 1998 ble den drevet av kommunen. Nå er det private eiere og plassen framstår som ren, moderne og med et godt tilbud til de voksne og har gode lekeplasser til barna.

Lekeplassen ligger på et eget område ved servicebygget. Lett å unngå om du ikke liker lekestøy. Foto: Knut Randem.

Plassen har noen fastliggere, men her er det ingen spikertelt og antallet fastliggere er heller ikke så stort at man føler seg fremmedgjort i bobil. Her kan du gjerne stanse et par dager.

Prisene er fornuftige. Kr 50 for plass med grei størrelse. Så kr 90 per voksen og kr 50 per barn. Strøm koster kr 40 ekstra og er du så heldig at du får kapret en av plassene med havutsikt i første rekke må du også betale litt ekstra for det. Wi-fi er gratis. Disse prisene er fra 2019 og oppgitt i danske kroner.

Navnet Nyborg er gammelt og viser til da denne borgen var ny. Foto: Knut Randem.

Har vært hovedstad
Nyborg er ingen stor by. Om lag 16 000 innbyggere har den. Her finner du Nordens eldste kongeborg i stein. Den er fra 1170 og ligger i byen. Det var da den sto ferdig byen fikk sitt navn; Ny-borg…

Fra 1183 til 1413 var byen samlingssted for Danehoffet, som var landets lovgivende og dømmende forsamling. Den blir derfor regnet som landets hovedstad i denne perioden, kan Wikipedia fortelle.

Bak borgen ligger disse eldre husene. Foto: Knut Randem.

De fleste eldre bygninger i byen gikk tapt under en stor bybrann rundt 1800. Deler av festningsvollene og det meste av vollgravene er bevart. Deler av Nyborg slott er også bevart og inneholder et museum åpent for publikum.

Om gamle voller og slott ikke interesserer, kan du jo gå en tur i byen eller ned i havna, ta deg en matbit eller en forfriskning før du går eller sykler tilbake til campingplassen. Det tar ca 5 minutter å sykle inn fra Nyborg strandcamping.

Et glimt fra havna i Nyborg. Foto: Knut Randem.

Tour de France kommer i 2021
Nyborg blir i 2021 målby for den andre etappen i Tour de France, verdens største sykkelløp. På vei inn til mål i Nyborg går etappen rett forbi porten inn til Nyborg strandcamping. Campingplassen vil derfor etter inneværende sommersesong lansere et pakketilbud for de som vil være med på denne begivenheten.

Rett forbi innkjøringen til campingplassen skal Tour de France gå i 2021. Foto: Knut Randem.

Den første etappen i 2021 er et temporitt i København 2. juli. Etappen som ender i Nyborg får sin start i Roskilde. Den tredje og siste etappen i Danmark går 4. juli fra Vejle til Sønderborg.

Dette er, så vidt vi vet, første gang Tour de France starter så langt nord, så det er kanskje et godt tips for sommerferien 2021?

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  2 comments for “Et godt stoppested ved Storebælt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *