Eidsvollsbygningen og museet Eidsvoll 1814 er verdt å svinge innom selv om du har vært der før, og har du aldri besøkt det viktige stedet for Norges selvstendighet er det i hvert fall på tide. Selv om de fleste av oss nordmenn i alle fall bør kjenne historien godt.
Om du kommer kjørende med bobil, eller har campingvogn hengende etter bilen, er det lett å finne parkeringsplass rett nedenfor bygningen. Eller du kan ta buss eller tog fra Oslo. Har du aldri vært på Eidsvoll før er det kanskje på tide å gjøre det snart.
Du rekker bare å komme rett innenfor dørene før guiden og historieformidler Inger Elin Dønnum Bjørnstad eller en av de andre guidene har tatt deg engasjert med tilbake til årene hvor Napoleonskrigen raste, og Norge var i union med Danmark.
Tapte Napoleonskrigen
Danskekongen Fredrik VI, som var alliert med Frankrike, førte Danmark og Norge med på den tapende siden i Napoleonskrigen. Sveriges kronprins Carl Johan ønsket at Norge skulle havne på svenske hender som takk for krigsinnsatsen mot Napoleon. I Kieltraktaten, som ble underskrevet 14. januar 1814, ble kongen av Danmark tvunget til å overgi Norge til kongen av Sverige.
Nordmannen og forretningsmannen Carsten Anker, som var eieren av den storslåtte bygningen på Eidsvoll og Eidsvoll verk, var personlig venn med danske prins Christian Fredrik, som var stattholder i Norge.
Da stormaktene støttet kravet om å overgi Norge til Sverige søkte han råd hos Norges fremste stormenn på et møte på Eidsvoll verk.
Her ble det bestemt at man skulle kalle inn til en nasjonalforsamling for å erklære Norge som fritt rike, forme en grunnlov og velge en konge.
Grunnlovsteksten
– Noen ville ha full frihet andre støttet union med Sverige, fortalte historieformidler Inger Elin Dønnum Bjørnstad med stor innlevelse om den kjente og viktige Norges historien da vi var innom før jul.
Det ble utarbeidet grunnlovstekst inspirert fra Frankrike og USA, og grunnsetningen ble som vi alle kjenner at Norge skal være et fritt rike med folkesuverenitet, maktfordeling, en valgt nasjonalsforsamling (Stortinget), frie domstoler, pressefrihet og borgerrettigheter m.m. 16. mai 1814 var teksten, slik vi alle kjenner den fra historiebøkene ferdig.
Den danske prinsen bodde på eget rom på Eidsvoll da de 112 medlemmene av riksforsamlingen dagen etter godkjente grunnloven og valgte Christian Frederik til konge av Norge. 20. mai var de samlet for siste gang og dannet broderlenke og svor at de skulle være enige og tro til Dovre faller.
Krig med Sverige
Dette førte til krig mellom Norge og Sverige. Svenskekongen ville ha sitt krigsutbytte avtalt med stormaktene i Kieltraktaten og Christian Frederik gikk med på å forhandle med Sverige. Han abdiserte og fredskonvensjon mellom Sverige og Norge ble underskrevet, og Norge fikk beholde Grunnloven i union med Sverige.
Den svenske kongen ble valgt til konge av Norge, men han angret nok sikkert mange ganger på at han gikk med på å la Norge beholde sin egen Grunnlov. Norge og Sverige var i union fram til 1905.
Like godt gikk det imidlertid ikke for Carsten Anker, som eide jernverket og den historiske bygningen på Eidsvollsplass. På sin 75 års dag gikk han konkurs, og jernverket ble overtatt av engelske kreditorer. I 1837 lyktes en gruppe privatpersoner på Henrik Wergelands initiativ å kjøpe tilbake bygningen for å gjøre den til et nasjonalmonument.
Trivelig kafé
La det ikke bli til at det kun er 17. mai på TV du ser Eidsvollbygningen. Museet har også en trivelig kafé hvor du får kjøpt god mat, kaffe, brus og kaker, og man har her også et visningsrom som i dag er under ombygging.
– I vintermånedene tar vi mot mange skoleklasser. Da er det ikke riktig så mange privatpersoner som kommer for å se, men om sommeren går det for fullt her, forteller kommunikasjonsansvarlig Torbjørn Ellingsen.
Tekst og foto: Bjørn Egil Jakobsen, BoCM
Artikkelen er tidligere publisert i Bobil- og Caravanmagasinet
PS
Det er ingen bobilplasser i umiddelbar nærhet til Eidsvollsbygningen. Det historiske stedet ligger imidlertid like ved E6 og kan egne seg som en avkobling fra motorveien på vei sørover eller nordover.