Et annerledes toalett på nasjonal turistvei Jæren

Et nytt turistveitoalett i aluminium har sett dagens lys på Refsnes i Hå. Dusj har det også – ute.

Streng geometri og en port mot landsskapet. Foto: Fredrik Fløgstad/ Statens vegvesen.

Turistveistrekninga på Jæren går gjennom et aktivt drevet kulturlandskap med flere avstikkere der turister kan opplever nærhet til havet, havner, fyr og strender.

I følge Tai Grung, arkitekt i Lie & Øyen Arkitekter, blir det nye turistveiprosjektet en port ut i det vakre landskapet.
– Vi ønsket å utforske potensialet aluminium ved å lage et toalett der konstruksjon, rom og materialer henger nøye sammen, sier han.

Fra toalettbygget er det anlagt en svillesti ned til sanddynene. Det nye bygget har utedusj, skyllestasjon, stativ og benk å sitte på. Selve bygningskroppen er grå metallisk og reflekterer landskapet og himmelen på regnværsdager, men blir skarp med kontraster i sol.

Parkeringsplassen er stor nok til kunne brukes som snuplass. Foto: Fredrik Fløgstad/ Statens vegvesen.

– Konstruksjonen framhever de lange linjene i landskapet, samtidig som bygningen rammer inn og forsterker møtet gress, åker, sanddyner, rullesteiner og til slutt havet og himmelen langt der ute sier Grung i pressemelding fra Nasjonale turistveger i Statens vegvesen.

Servicebygget på Bore er et enkelt og robust bygg som tåler vær og vind. Foto: Fredrik Fløgstad/ Statens vegvesen.

Refsnes er sammen med Bore to populære strender langs Nasjonal turistveg Jæren, som begge trengte større parkering og nye toalett. Gjennom et spleiselag har Statens vegvesen og kommunene Hå og Klepp sørget for et bedre tilbud til de reisende.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

  1 comment for “Et annerledes toalett på nasjonal turistvei Jæren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.