Et allsidig og vakkert turistmål

I den sørøstlige spissen av Bayern ligger Berchtesgadener Land. Skjønnheten i dette landskapet gjør det til en av de vakreste ferieområdene i Tyskland.

Det nydelige høstlandskapet i Berchtesgadener Land.

I denne vakre regionen ligger populære steder som Bad Reichenhall og Berchtesgaden. Det sistnevnte stedet har også en mørk side. Det var Adolf Hitlers favorittsted. Hans «Ørnerede» kan fortsatt besøkes.

Vi er der i første halvdel av oktober 2021, når høsten setter inn.

I Schönau am Hintersee er en kikkert fokusert på Kehlsteinhaus. Dette er navnet på Adolf Hitlers ørnerede.

Kehlsteinhaus
Når du kommer til Königssee, er det en kikkert i Schönau, rettet mot Kehlsteinhaus. De som kjenner historien, vet at dette er Hitlers berømte Ørnerede. Fra 1923 tilbrakte den senere tyske diktatoren ferien i Berchtesgaden. Etter at han kom til makten i 1933, ble Berchtesgaden – etter Berlin – nazistenes viktigste maktsenter. Hitler hadde egen villa der, og mange toppnazister bodde i nærheten av ham eller besøkte ham på Obersalzberg.

I Ørneredet likte Adolf Hitler å ta imot viktige gjester.

Berghof, nazistenes samlingssted
Fra 1928 eide Hitler et landsted på Obersalzberg, Berghof og et lysthus på toppen av Obersalzberg: Kehlsteinhaus, Ørneredet. Dette lysthuset var en gave fra Hitlers private sekretær Martin Bormann til hans femtiårsdag i 1939. Hitler eide også Kampfhäusl på fjellet, i skogen rett bak parkeringsplassen der turistbussen til Ørneredet går i dag, en bratt og svingete vei som i seg selv er en attraksjon.

Kehlsteinhaus er den siste bygning fra nazitiden som står igjen i original utførelse. Et besøk til Kehlsteinhaus vil koste deg rundt tretti euro med spesialbuss. Eller du kan gå til fots opp fjellsiden. I fjellet er det også et omfattende bunkerssystem med tilhørende tunneler.

Utsikt over byen Berchtesgaden.

Fjellandsby
I det nittende århundre utviklet Berchtesgaden, som ligger i de vakre Alpene i Bayern, seg til en turistfjellandsby. Den hadde stor popularitet blant tyskere som hadde råd til å reise på ferie. Blant andre besøkte psykoanalytikeren Sigmund Freud, komponistene Johannes Brahms og Robert Schumann og den bayerske adelen regelmessig Berchtesgaden for avslapning.

Hyggelig atmosfære tidlig på morgenen på Hintersee.

Stemning
Et annet sted som vekker vår interesse er Hintersee vest for Ramsau bei Berchtesgaden. Det er et populært sted for mange fotoentusiaster. Vi merker det når vi er der en morgen før klokka sju. Vi møter minst tjue fotografer på en liten strekning av innsjøen. Alle bevæpnet med stativ og kameraer for å fange den spesielle atmosfæren her.

Spøkelsestimen er innledet ved Hintersee.

Jeg bestemmer meg for ikke å stå mellom dem, men fortsetter å gå. Det må være flere vakre steder langs denne beskjedne størrelsen, som er sjenerøs i skjønnhet. Vi er der to ganger til i de følgende dagene. Hver gang er det annerledes, hver gang er det vakkert, spesielt den morgenen det var frost.

Når solen vinner over tåken, er Hintersee fortsatt vakker.

Middelalderkirke
Sognekirken St. Sebastian ble bygget i 1512: alteret ble innviet i 1518. Sognekirken ble utvidet mot vest med to hvelv fra 1697 til 1699 og det nåværende vesttårnet ble bygget rundt 1700. Kirken har et høyt alter og fire sidealtere. På rekkverket på orgelloftet er malt trefigurer av Jesus og de tolv apostlene, hvis opprinnelse er estimert til rundt 1430. Kirken ligger langs bekken kalt Ramsauer Ache. Med fjellene som bakteppe, er det en mye fotografert kirke.

Sognekirken St. Sebastian i Ramsau ble bygget i 1512.

Barokk
Vi finner en like vakker kirke i Maria Gern. Den barokke pilgrimskirken Maria Gern som ligger i 700 meters høyde kan lett nås fra Berchtesgaden til fots eller med bil. Tårnet i sør og sakristiet i nord stiger over et firkantet grunnplan og omslutter den ovale sentrale bygningen med en teltlignende takform. Pilgrimsreisene til Maria Gern nådde sitt høydepunkt på 1700-tallet. Hvis du beveger deg litt utover fra kirken, ser du Watzmann-fjellet som et fantastisk bakteppe.

Pilgrimsreisene til Maria Gern nådde sitt høydepunkt på 1700-tallet.

Religiøse artikler
Allerede i 1691 snakkes det om et vertshus og en livlig handel med andaktsgjenstander i Maria Gern. Religiøse gjenstander som rosenkranser, lys, kors og andaktsstatuer var ment å fremme fromhet.

I stedet for det enkle pilgrimshuset fra 1600-tallet, står Maria Gern Inn nå ved siden av kirken. Besøkende, pilgrimer og ferierende får servert bayerske delikatesser i vertshusets skyggefulle hage mot en vakker fjellbakgrunn eller inne i vertshuset.

Interiør i den barokke pilgrimskirken Maria Gern. Dagens pilgrimer er for det meste fotografer.

Fotomotiv
Et spesielt imponerende sted i Berchtesgaden er Kirchleitn-kapellet over Weinfeld. Siden det ble bygget, har kapellet blitt et landemerke i Berchtesgaden. Kapellet med utsikt over markedsbyen Berchtesgaden og Watzmann-fjellet overfor er et av de mest fotograferte motivene i hele Bayern.

Kapellet i Ponnzenzen er målet for en meditasjonssti på de åtte lovprisningene. Salighetens kapell kalles også «Kirchleitenkapelle» fordi kapellet ligger på en «Leitn» (skråning) over menighetshuset St. Andrew. Derfra har du utsikt over de fire kirkene i Berchtesgaden.

Det vakre Kirchleitn-kapellet.

Kirchleiten-kapellet nedenfor Lockstein er et stoppested på Berchtesgaden Emmaussti. Denne ruten tar deg omtrent en time forbi kirkene og kapellene i markedsbyen Berchtesgaden og over byen på Soleleitungsweg. I adventstiden blir Emmausweg en lyktesti: 75 overdimensjonerte lykter, inspirert av håndverket i Berchtesgaden, og belyser deretter stien på en stemningfylt måte.

Landskapsmalere har kommet til Berchtesgadener Land i århundrer. Det er eksempler overalt.

Wimbachklamm
Ved inngangen til den mektige høye dalen mellom Watzmann og Hochkalter i fjellklatrerlandsbyen Ramsau ligger en smal kløft, Wimbachklamm. Mens Königssee fylte nabodalen for tusenvis av år siden, dannet det seg en stor morenestrøm i Wimbach-dalen.

Dolomittsteinene i Watzmann- og Hochkalter-massene forvitret inn i Gries – steinfragmenter som dekker dalbunnen med et mektig lag. Wimbach-dalen bak de såkalte Wimbachgries er dekket av tørr grus, og vannet renner under jorden.

Wimbach-juvet er ikke langt, men det er vakkert.

Vannet i fjellstrømmen stiger imidlertid til overflaten i Wimbach-juvet, før det med høye brøl stuper ned i det smale steinete juvet i bratte fosser. Broer og gangbroer på de bratte steinene gjør det mulig å gå gjennom Wimbach-juvet. Kløften er ikke lang, bare to hundre meter. Du kan kjøpe en rimelig guide i en automat. Inne i juvet kan du gå frem og tilbake, men det er bare en inngang og en utgang.

Fra Ørneredet er det utsikt over Königssee.

Königssee
Til slutt besøker vi Königssee. En båttur er en mulighet, men vi velger en enkel spasertur langs innsjøen med noen flotte utsiktspunkter. Schönau er ganske turistifisert. I helgen er det lange køer som venter på en båttur på sjøen med besøk til den veldig fotogene pilgrimsmålet St. Bartholomä.

Den ble grunnlagt i 1134 av prinseprosten i Berchtesgaden. Kirken, med sin karakteristiske «tre-kirke» layout, fikk sin nåværende form i 1697. Berchtesgadener Land med Tysklands eneste alpine nasjonalpark har mye å tilby campere i alle årstider: Fotturer, sykling, kultur, historie, god mat, drikke og mye mer.

Overnatting:
Nytt ved Königssee er et eget område for bobiler. Det ligger omtrent 100 meter fra McDonalds i Seestrasse 2. Parkering og overnatting i campingkjøretøy er tillatt i inntil 48 timer. Campingadferd utenfor bobilen er ikke tillatt.
Alternativt er det flere campingplasser i området:
Camping Mühlleiten, Schönau am Königssee
Camping Grafenlehen, Schönau am Königssee
Camping Allweglehen, Berchtesgaden
Camping Winkl-Landthal, Bischofswiesen
Camping Simonhof, Ramsau
Campingplatz Staufeneck, Piding

Tekst og foto: Willem Laros, BoCM

Artikkelen er tidligere publisert i Bobil- og Caravanmagasinet
Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *