Er internett fra satellitt modent for bobil?

Starlink skal gi hele verden raskt internett, heter det. Bobiler er et eget segment for Starlink, men er det nå du skal installere det?

Dekning medio november 2022. Det brede beltet gjennom Midt-Norge og Sverige skal få dekning i første kvartal 2023. Lys blå farge viser områder med god dekning.

Er du blant dem som vil ha internett tilgjengelig uansett hvor du er? Kanskje er du også villig til å betale litt ekstra for det? For det må du. 1 300 kroner per måned koster abonnementet på Starlink medio november. Utstyrspakka du trenger koster 6 300 kroner og inneholder alt du trenger for å komme på nett, også wi-fi.

Prisene har med andre ord sunket vesentlig siden vi første gang hørte om fantasipriser på flere titusen. Dekningsområdet som så sent som i august så vidt sneiet Sør-Norge, dekker nå hele Norge med unntak av et bredt belte gjennom Midt-Norge. Tilsvarende gjelder i Sverige.

I løpet av første kvartal i 2023 skal Starlink dekke hele EU/EØS og flere andre europeiske land. Og ettersom abonnementet begrenses til eget kontinent er det det som har betydning. Skal du på langtur utenfor Europa må du omregistrere abonnementet. Det må du også om du skal være utenfor hjemlandet i mer enn to måneder.

Ookla har målt hastigheten på internettet levert over Starlink. For de europeiske landene der det er målt, viser resultatene minst 100 Mbps for nedlasting og minst 15 Mbps opplastingshastighet. Fra stasjonære abonnement.

For bobil oppgir Starlink 5-50 Mbps ned og 2-10 Mbps opp. Men de oppgir også på sin hjemmeside at du som bobilbruker blir nedprioritert om det er stor trafikk.

Med et abonnement for bobil kan du fryse abonnementet så lenge du ønsker etter den første måneden. 30 dager er også angrefristen du får som kunde.

Starlink-tjenesten baserer seg på tusenvis av små satellitter i lav bane. Derfor skal forsinkelsen bare være 20 ms. Det skal i prinsippet gjøre den egnet for streaming, gaming og videosamtaler. Men med den oppgitte hastigheten for bobilabonnement kan det nok knipe om du bare får de laveste hastighetene.

Antenna finner selv satellitten så lenge det er fri sikt mot himmelen. I motsetning til en parabol skal den ikke ha fri sikt mot syd, men relativt rett opp.

Et annet aspekt du skal vurdere er strømforbruket. I følge Starlink bruker systemet, avhengig av spesifikasjon, mellom 50 og 150 W i drift og 20-45 W i standby. Da bør du ha tilgang til strøm eller en viss egenproduksjon.

Om redaksjonen skal svare på spørsmålet i overskriften, så må svaret bli «kanskje» eller «nei». Vårt eget behov dekkes foreløpig bedre over telenettet.

Vi har benyttet starlink.com som kilde for denne artikkelen. Der kan du lese mer om internett over satellitt.

Dersom du allerede har installert Starlink i bobilen, vil vi gjerne høre fra deg. Send en epost til post @ bobilverden.no så kan vi snakke om dine erfaringer og eventuelt følge det opp med en ny artikkel.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  5 comments for “Er internett fra satellitt modent for bobil?

  1. Hva med en bærbar liten router fra telenor. Koster 1290,- kroner, og fungerer med et tvilling sim-kort til mobiltelefon abbonnementet ditt. Fungerer utmerket, også i utlandet. fungerer også utmerket til å koble opp hjemmekontor og Teams fra bobilen.

    • Vi er alle forskjellige og har ulike behov. Derfor skriver vi også om ny teknologi. Som vi skriver mot slutten av artikkelen så vil vi selv foretrekke telenettet (les: mobilnettet) en stund til. Ja, faktisk i uoverskuelig framtid. Men andre kan ha et annet behov enn det vi har.
      Det er land i Europa med så dårlig mobildekning utenfor de større byene at et slikt tilbud kan være aktuelt for de med behov for internett med god kapasitet 24/7.

  2. Vi trenger ikke lenger satellitt eller TV mottak på taket til bobilen. Nå går det enkelt på strømtjeneste, der vi har mobilt bredbånd for iPad eller opp kobling mot TV apparat i bobilen. Denne løsningen bruker vi også ved flyreiser til syden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *